Gyomorrontás

gyomorrontas

A gyomorrontásról röviden

Gyomorrontás alatt a gyomor nyálkahártyájának heveny gyulladását kell érteni, aminek okozója jellemzően túlzott mennyiségű, valamint romlott étel fogyasztása, továbbá valamilyen vírus- vagy baktériumfertőzés. Gyakran előforduló, azonban nem önálló betegség, hanem más betegségek – amelyek nem csak emésztőszerviek lehetnek – tünete, kísérőjelensége.

A gyomorrontás előfordulása

Átalában szinte mindenkit érint élete során legalább egyszer, de inkább többször. A fertőzések által okozott formája a tavaszi, valamint az őszi időszakokban gyakoribbak.

A gyomorrontás okai

A gyomorrontás okozója több dolog is lehet, melyek közül a leggyakoribb a túlzott mennyiségben, valamint romlott állapotban elfogyasztott étel. Ezen kívül a vírusok jellemzően a hidegebb időszakban idézik elő a betegséget, míg a nyári, melegebb hónapokban a baktériumok lehetnek az okozói. Az ételek megromlására és a bennük lévő kórokozók szervezetbe jutására is inkább ebben az időszakban van nagyobb esély.

A túlzottan zsíros és fűszeres ételek irritálóan hatnak a gyomor nyálkahártyájára, ami ennek hatására begyulladhat és gyomorrontáshoz vezethet. A túl sok étel fogyasztása amiatt eredményez hasonló tüneteket, mert a gyomor – túlfeszülése révén – nem képes megfelelő emésztést végezni és továbbítani a táplálékot a belek felé. Az imént leírtakat csak súlyosbítja, ha ezek mellé alkoholfogyasztás is párosul.

Jobban veszélyeztetettek azok a személyek, akiknél valamilyen krónikus emésztőszervi betegséget diagnosztizáltak. Ezek között kell megemlíteni a Helicobacter pylori okozta fertőzést, amely fennállása esetén a gyomor kevésbé ellenálló más kórokozókkal szemben. A krónikus bélgyulladásban szenvedők szintén nagyobb eséllyel kaphatnak gyomorrontást, mivel az egyébként is fennálló felszívódási zavarok növelik ennek kockázatát.

Az átlagosnál gyengébb immunrendszer is rizikófaktornak számít.

Különböző gyomorbetegségek tüneteként is megjelenhet a gyomorrontás, például gyomorfekély vagy gyomordaganat esetén. Hasonló tüneteket produkálhat az ételintolerancia, továbbá a bélgyulladás, sőt, a felső légúti fertőzésekkel párhuzamosan is megjelenhet.

A gyomorrontás tünetei

A gyomorrontás jellemzően rossz közérzettel kezdődik, amit hányinger, hányás, gyomortáji fájdalom követ. Gyakori a hasmenés is. Mindezek következtében a szervezet legyengül, elesettnek érezzük magunkat. Az esetek nagy százalékában néhány nap alatt lezajlanak a tünetek. Krónikus gyomorfertőzés esetén gyakori a visszaesés. A gyermekek és az idősebbekre nézve jelent nagyobb veszélyt a betegség, mivel náluk könnyebben léphet fel kiszáradás.

A gyomorrontás diagnózisa

A tünetek alapján a diagnózis felállítása meglehetősen egyszerű, kiegészítő, gasztroenterológiai (pl. gyomortükrözés) vizsgálatok akkor válnak indokolttá, ha a tünetek néhány nap után sem múlnak el maguktól, illetve ha valamilyen szövődmény lép fel. A gyomorrontás elmúlását követően fennmaradó további gyomorpanaszok teljeskörű kivizsgálást tesznek szükségessé.

A gyomorrontás kezelése

A kezelés ennél a betegségnél tüneti kezelést jelent. Első lépésként lassan és fokozatosan szükséges pótolni az elveszített folyadékot, valamint a sókat, ásványi anyagokat. Ezek elősegítik és felgyorsítják a felépülést.

Az ilyenkor gyakori hasmenés megszüntetéséhez olyan ételek fogyasztása szükséges, amelyek megkötik a keletkező méreganyagokat. Hatékony megoldást jelenthet a reszelt alma vagy a főtt répa. A toxinmegkötő hatásukon túl ezek az ételek pektintartalmuk révén olyan vegyületek képződését segítik elő, amelyek bevonják a bél nyálkahártyáját, ami a gyógyulást szintén elősegíti.

A tünetek megszüntetése mellett a néhány napon át tartó diétás étrendnek azért is fontos, hogy az energiabevitellel a legyengült állapot megszűnjön. Kímélő, zsírmentes ételek fogyasztása ilyenkor a megfelelő választás, példaként említhető a főtt burgonya, főtt rizs, párolt fehér húsok, de hasznosak a sós kekszek és ropik is. Főleg időseknél lehet szükség kórházi infúziós kezelésre, amikor a tünetek nagyon súlyosak és a folyadék megfelelő pótlása valamilyen okból otthoni körülmények között nem lehetséges.

A gyógyulás a fentiek betartása esetén általában néhány napon belül beáll, amit azonban nehezíthet, ha az érintett személy valamilyen alapbetegséggel is rendelkezik. A kiszáradás mint szövődmény, a kisgyermekeknél, illetve az idősebbeknél jelentkezhet nagyobb eséllyel.

A gyomorrontás megelőzése

A fertőzések által okozott gyomorrontás megelőzéséhez az egyik legfontosabb teendő a higiéniás szabályok betartása. Étkezés előtt mindig alaposan mossunk kezet! A higiéniára az ételkészítés során is fokozott figyelmet kell fordítani. Ne fogyasszunk olyan ételeket, amelyek bizonytalan eredetűek, vagy amelyek szavatosságában bizonytalanok vagyunk! Szintén kerüljük el azokat az ételeket, amelyet valamilyen beteg, fertőzést kapott személy készít.

Igyekezzünk mértéket tartani a fogyasztás során, ne együnk annyit, hogy a gyomrunkban már feszülő érzés alakuljon ki. Különösen igaz ez a túlságosan zsíros, túlfűszerezett ételekre.

Időpontfoglalás