Gyomorrák

Gyomorrák

A gyomorrákról röviden

A gyomor az emésztőrendszer kiemelten fontos része, melyet nagyon sok terhelés ér. A nyelőcsőt követően ide jut elsőként a táplálék, amely nem megfelelő gyomorműködés esetén irritációt okozhat a gyomorfalon, annak nyálkahártyáján. Ez az irritáció – amit még számos más tényező is okozhat – több év alatt akár gyomorrákhoz is vezethet, de a kiváltó ok nem csak ez lehet egyedüliként.

A gyomorrák előfordulása, okai

Ennek a betegségnek az előfordulása eltérést mutat a világ különböző tájait vizsgálva. Japánban például a vezető halálokok között tartják számon, míg Észak-Amerikában, Európában és azon belül hazánkban is csekélyebb mértékben jelentkezik. Magyarországon a gyomorrák leggyakrabban az 55 és 75 év közöttieket érinti. Ahol családi halmozódás figyelhető meg, ott sokszor egyre fiatalabb korban lépnek fel az első tünetek, melyek gyakran agresszívabbak is.

Ami a kialakulását illeti, erről kijelenthető, hogy egy összetett, többlépcsős folyamat, amelyben a meghatározó szerepet az étrend és a környezeti tényezők játsszák, kisebb mértékben ugyan, de a családi halmozódás, öröklődés is befolyásolja a betegség létrejöttét.

A rizikófaktorok közül a legfontosabbak tehát a következők.

A Helicobacter pylori baktériumot azért kell kiemelni, mivel akinél ez jelen van, annál a gyomorfekély bizonyos típusai alakulhatnak ki, amely növeli a gyomorrák kockázatát is.

Korábban végrehajtott gyomorműtétek, illetve a gyomorral kapcsolatos betegségek szintén hajlamosító tényezőnek számítanak. A betegségek között meg kell említeni a gyomornyálkahártya idült gyulladását, valamint a hosszabb ideig fennálló gyomorfekélyt. Veszélyt rejthetnek magukban a korábbi jóindulatú daganatok, polipok is.

A táplálkozási szokások szintén nagy mértékben felelősek lehetnek azért, hogy a gyomorrák kialakuljon. Itt több dolgot is meg kell említeni. Már számos erre irányuló kutatás megállapította, hogy a magas sótartalmú ételek – különösen azok, amelyek valamilyen pácolási vagy füstölési eljárással készülnek – növelik a betegség létrejöttének kockázatát. A túl sok só bevitele önmagában is problémás lehet, de ha ez együtt jár a Helicobacter pylori baktérium jelenlétével is, akkor tovább nő a kialakulás veszélye. Akik gyakran esznek grillezett ételeket, amelyek olykor kisebb mértékben meg is égnek, azok szintén növelik a gyomorrák kialakulásának esélyét. Nem szabad elfelejteni a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás káros hatásaira is felhívni a figyelmet. Ez utóbbiakat azért is kell sokkal komolyabban venni, mivel fokozzák a többi kockázati tényező hatását.

A rosszindulatú gyomordaganatok legkevesebb része, körülbelül 10%-a sorolható az úgynevezett diffúz, azaz az egész gyomorfalat átható típusába. Ezek sorolhatók a legrosszabb kategóriába a betegség lefolyása szempontjából. Legnagyobb arányban, közel 40%-ban a gyomor felső részében alakulnak ki, ezekre is az agresszívabb lefutás a jellemző. A fennmaradó hányadba azok a daganatok tartoznak, amelyek a középső és az alsó harmadban jönnek létre, ezeknél már nagyobb az esély a gyógyulásra.

A gyomorrák tünetei

A gyomorrák azért is veszélyes, mert a kezdeti szakaszban különösebb tüneteket nem produkál és a később, már előrehaladott stádiumban jelentkező panaszok közül is több olyan van, amelyek nem jellegzetesek, hétköznapi jellegű problémáknak tűnnek. Emiatt a korai felismerés is nagy nehézségekbe ütközik. Hazánkban is nagy azoknak az eseteknek a száma, amikor a beteg már a betegség előrehaladott formájánál fordul orvoshoz, és a rák már áttéteket képzett nemcsak a környéki nyirokcsomókban, hanem a szervezet más, távolabbi részein is. Ez azért is jelent gondot, mert ilyenkor az életmentőnek számító megoldás, a műtét már nem hajtható végre.

A tünetek között meg kell említeni az étvágytalanságot, olykor ételundort, kényelmetlen, fájdalmas érzést a gyomor tájékán, teltségérzést. Bekövetkezhet más okokkal nem indokolható fogyás, étkezések utáni hányás. A jellegzetesebb tünetek közé sorolható a megemésztett vér miatti fekete széklet.

A gyomorrák diagnózisa

A legfőbb diagnosztikai módszer a gyomortükrözés.

Fájdalommal nem igazán, inkább csak kellemetlenséggel jár ez az eljárás. Jelenleg ez az egyetlen olyan módszer, amellyel pontos és megbízható diagnózist lehet felállítani. A beavatkozás nagy előnye továbbá, hogy a diagnosztizáláson túl lehetőséget biztosít további műveletek elvégzésére, például vérzéscsillapításra vagy szövettani vizsgálathoz szükséges mintavételre is. Az eljárás nagy előnye, hogy a problémás részek, rendellenességek már a kezdeti, tünetmentes stádiumban felismerhetők, szemben más módszerekkel. A szűrővizsgálat jelentősége ezért ennél a betegségnél még az átlagosnál is nagyobb, ezt érdemes figyelembe vennie a kockázatos kategóriába tartozó személyeknek.

A gyomorrák kezelése

A kezelésben a legjobb eredményt és a teljes gyógyulást a műtéttől lehet várni. Sokszor a daganatok megfelelő módon való eltávolítása esetén is előfordul, hogy a betegség kiújul néhány éven belül. Ez meglehetősen gyakori, az érintettek több mint felében általában ismét megjelenik a rosszindulatú gyomordaganat.

A kezelés szempontjából is kiemelt jelentősége van az időben történő diagnosztizálásnak. Ha ugyanis a daganat kiterjedtsége akkora, hogy a műtét már nem végezhető el, akkor a kemoterápia jöhet szóba, amit sugárterápiával egészíthetnek ki. Erről azonban azt kell tudni, hogy a gyomorrák esetében az ilyen kezeléseknek rendszerint csak átmeneti, a túlélést pár hónappal kitoló hatásuk van még a legújabb, sejtosztódást gátló szerek alkalmazása során is.

Tanácsok a megelőzéshez, a kockázatok mérsékléséhez

Az időben történő diagnosztizálás fontosságára a fentebbiek során már történt utalás. Ezért azonnal forduljunk szakorvoshoz, ha bizonytalan jellegű és eredetű gyomortáji panaszokat, indokolatlan fogyást tapasztalunk.

Aki magára ismer a korábban említett rizikófaktorok felsorolásakor, azoknak mindenképp változtatniuk kell életmódjukon. A megfelelő étrend kialakítása nagyon fontos, amelyben a sófogyasztást megfelelő szintre szorítjuk és kerüljük a pácolt, füstölt, grillezett élelmiszerek túlzott fogyasztását. A dohányzásról való leszokás ebből a szempontból is nagyon jótékony hatással bír, ugyanez igaz az alkoholfogyasztásra is.

Bizonyos ezzel foglalkozó kutatások eredményei arra utalnak, hogy a rendszeres, fokozott mértékű C- és E-vitamin fogyasztása csökkenti a gyomorrák kockázatát. Ez szintén elmondható a béta-karotinról, ami többek között megtalálható a sütőtökben vagy a sárgarépában is. Az antioxidánsokat tartalmazó gyümölcsök (például citrusfélék), zöldségek fogyasztása is kedvező hatású.

Hívás