Epekő

epeko

Előfordulása, okai

Nagyon gyakori betegségről van szó, a leginkább érintettek a 60 év felettiek és a nők. Hazánkban a lakosság kb. 15 százalékánál kialakul élete során.

A kiváltó okok ma még nem tisztázottak, de számos rizikótényező növelheti a betegség megjelenését. Ezek között meg kell említeni a genetikai hajlamot, a cukorbetegséget, az elhízást, a nem megfelelő étrendet és az ebből adódó magas koleszterinszintet és a májzsugorodást. Szintén elősegítheti az epekőképződést a visszatérő epehólyag-gyulladás, a tartós vénás táplálás vagy egyes gyomorfekélyműtétek.

A fenti okok és a hazai étkezési szokások összefüggése miatt nem meglepő, hogy az epekő gyakran kialakul.

Tünetek

Az epekő sokszor nem produkál tüneteket, ezért viszonylag gyakori, hogy csak véletlenszerűen, valamilyen egyéb ok miatti vizsgálat vagy beavatkozás révén derül ki. Ha tünetekkel jár, azokat zsíros ételek fogyasztása váltja ki. Az epe ilyenkor több összehúzódást is végez az epefolyadék tápcsatornába juttatása érdekében. Ha az epekő mérete meghaladja a 8 mm-es nagyságot, akkor elzáródik az epehólyag kivezető csöve vagy akár az epeelvezető csatorna is.

Ha az epehólyag záródik el, az ismétlődő epegörcsöt okoz. Ennek során a fájdalom a jobb bordaív alatt jelentkezik, melynek jellege heves, görcsös, tompa vagy késszúrásszerű és sokszor a jobb váll irányába sugárzik. Ha az így el nem folyt epe elfertőződik, heveny epehólyag-gyulladás jön létre, ami magas lázzal és sárgasággal jár.

Ha az epekő az epeelvezető csatornát zárja el, akkor sárgaság alakul ki. Az el nem folyt epe elfertőződése epeelvezető-gyulladást idéz elő. Utóbbi életveszélyes állapot, ami azonnali kórházi kezelést tesz szükségessé.

Előfordulhat, hogy a hasnyálmirigy kivezető csövébe kerül be a kő, ami szintén életveszélyt j jelentő állapotot, heveny hasnyálmirigy-gyulladást hoz létre.

Az epeutak elzáródásakor további tünetek is megfigyelhetők, ilyen például a sötét színűvé váló vizelet, illetve az agyagszürkévé váló széklet. Ugyancsak gyakori a belekben zajló kóros gázképződés, valamint a hányinger és a hányás.

Diagnózisa

A diagnózis többféle vizsgálati módszerrel felállítható a tünetek értékelése mellett.

Ha az epekő tartalmaz kalciumot, kontrasztanyag nélküli hasi röntgennel kimutatható. Szintén elegendő lehet a kő érzékelésére a hasi ultrahang. Ha ezek nem adnak egyértelmű eredményt CT- vagy MRI-vizsgálat is igénybe vehető.

Nemcsak diagnosztikai, hanem kezelési lehetőség is az endoszkópos retrográd kolangio- pankreatográfia (ERCP). Ezzel az eljárás olyan gyomortükrözést jelent, amelynek segítségével a kisebb műtétek is elvégezhetők, a kivezető nyílásba szorult epekő eltávolítható.

A vért és a vizeletet értékelő laborvizsgálatok a sárgaságok alaptípusainak elkülönítésére szolgálnak.

Kezelése

A tünetmentes epekő nem igényel kezelést, de a panaszokkal járó már igen.

A legbiztosabb megoldást és a közel 100 százalékos gyógyulást az epehólyag eltávolítása révén lehet elérni. Ha ez nem történik meg, jó esély van arra, hogy a későbbiekben újabb epekövek képződjenek. A beavatkozást előtt és után diétás étrendre és antibiotikumos kezelésre van szükség. A műtét során fontos, hogy a kivezetőcsővel együtt távolítsák el az epehólyagot, ellenkező esetben újra kialakulhat a betegség.

Vannak egyéb módszerek is, amelyek különböző okok miatt vagy korlátozottan alkalmazhatók vagy nem minden esetben nyújtanak végleges megoldást.

A szájon át szedhető epesavas sók csak hosszú idő után vezetnek gyógyuláshoz, és a kezelés után fennáll a kiújulás veszélye.

Az elektrohidraulikus shockhullámmal történő kőzúzás hatékonyan zúzza össze a köveket, de alkalmazása korlátokba ütközik, ugyanis nem használható gyulladás jelenlétekor, sok apró kő esetén, de akkor sem, ha a kő túl nagy.

Meg kell még említeni, hogy az epekő megelőzése nem lehetséges, de sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a kialakulásának az esélye, ha elkerüljük az elhízást, illetve ha megfelelő, koleszterinszegény étrendet alakítunk ki.

Fontos eloszlatni azt a tévhitet is, hogy a fogamzásgátló tabletták növelik az epekő képződésének esélyét, az viszont igaz, hogy növelik az epegörcsök létrejöttét epekő jelenlétekor.

Időpontfoglalás