Crohn-betegség

crohn

A Crohn-betegségről röviden

A Crohn-betegség egy olyan autoimmun betegség, ami a bél rohamokban jelentkező krónikus gyulladásával jár. Rendszerint a vékonybél utolsó szakaszát és a vastagbelet érinti a folyamat, de a tápcsatorna bármelyik szakaszán megjelenhet a szájüregtől kezdve a végbélnyílásig. A gyulladás nemcsak a nyálkahártyára, hanem az érintett szakaszon az egész bélfalra kiterjed.

A Crohn-betegség előfordulása

Ritka betegségről van szó, ami a népesség közel 0,2%-át érinti, azonban az esetek száma növekvő tendenciát mutat. A nemek közötti megoszlásban nincs nagyobb eltérés, férfiaknál és nőknél körülbelül egyenlő arányban van jelen a betegség. Az életkort illetően leginkább a fiatal felnőttek az érintettek, az esetek harmada 20 év alattiaknál figyelhető meg. Az etnikai hovatartozás szerepe sem hanyagolható el, a fehérbőrűek között kétszer akkora arányban betegszenek meg, mint a színesbőrűek. Végül a genetikai okot is meg kell említeni a hajlamosító tényezők között.

A Crohn-betegség okai

Ismeretlen eredetű betegségről van szó, amelynél a családi halmozódás szerepére utalhat, hogy a vérrokonok között az ismétlődés kockázata eléri a 20%-ot. A táplálkozási szokások és az étrend szerepét az egyes betegek önálló megfigyelései alapján valószínűsítik. Az imént leírtak miatt a betegség megelőzésére nincs érdemi lehetőség.

A Crohn-betegség tünetei

A betegség tipikus tünetei a hasmenés, a felszívódási zavarok és a hasi fájdalom. Ezek közül egyértelműen a hasmenés a legfontosabb, amely a betegek kétharmadánál folyékony, vizes formában jelentkezik. Ehhez többször is társul görcsös, főleg a jobb oldalon fellépő hasfájás. A betegség aktívabb időszakában előfordul láz, valamint a fehérvérsejtek száma is megnövekszik.

A klasszikus tünetek mellett több beteg esetében végbélrepedés vagy végbélsipoly is kialakul. A felszívódási zavarokra utal a beteg gyengesége, levertsége, étvágytalansága, gyenge immunrendszere. Ennek oka, hogy a vitaminok és ásványi anyagok nem tudnak megfelelően felszívódni a beteg bélrendszeren keresztül.

A Crohn-betegség diagnózisa

A beteg kikérdezése és tüneteinek tisztázása mellett a Crohn-betegség úgynevezett gyomor-bélpasszázs vizsgálattal mutatható ki. Ennek lényege, hogy a beteggel báriumos röntgen kontrasztanyagot itatnak, a bárium segítségével pedig jól kirajzolódnak a hegesen szűkült szakaszok és a közöttük található tágult részek. Ezzel a vizsgálattal egyúttal jól elkülöníthetők a Crohn-betegség okozta szűkületek és a daganatok. A daganatok ugyanis rendszerint csak egy bélszakaszon eredményeznek beszűkülést, míg a Crohn-betegségnél szinte mindig több szakasz is érintetté válik.

Más eljárások is indokoltak lehetnek a diagnózis felállításához.

A gyomortükrözés, a vastag- és vékonybéltükrözés felfedheti a vizsgált területek beteg szakaszait, emellett mintavételre is lehetőséget ad a szövettani vizsgálat elvégzéséhez.

A betegek közel 10%-ánál – leginkább azoknál, akiknél csak a vastagbél érintettsége mutatható ki – nem különíthető el a betegség egy másik autoimmun betegségtől, a colitis ulcerosától, azaz a fekélyes vastagbélgyulladástól. Ilyenkor a betegség kórlefolyása alapján lehet felállítani a diagnózist.

A betegségre több esetben már csak valamilyen műtéti beavatkozás során derül fény, amikor vakbélgyulladás vagy bélelzáródás gyanúja áll fenn. Szövettani vizsgálatra ilyenkor is szükség van ahhoz, hogy a diagnózis egyértelmű legyen.

A Crohn-betegség kórlefolyása

A betegség lefolyása négy szakaszra osztható fel.

Az első szakasz a nem-specifikus gyulladás stádiuma, mely rendszerint a jobb alhasi tájékon jelentkezik, ahol a vékonybél utolsó szakasza beszájadzik a vastagbélbe. Emiatt gyakori a vakbélgyulladás gyanúja és a műtét során derül fény rá, hogy Crohn-betegségről van szó.

A következő stádium a granulómás szakasz, amelyben a tbc-nél megfigyelhető, tuberkuloid gümőkhöz hasonló képletek jelennek meg. Ezek jellemzője, hogy középső részükön nem teljesen elhalt, látható sejtmagvú sejtek halmaza található, melyet idült gyulladásos területek vesznek körül.

A következő szakasz a bél valamennyi rétegét érintő gyulladások miatt alakul ki, aminek következtében bélkacs-összenövések jöhetnek létre. Ez súlyos esetben akár bélelzáródást is elődézhet.

Végül a negyedik szakasz a sipolyok kialakulása, amikor apró járatok jönnek létre a gyulladt területek és más szövetek között, melyeken keresztül gyulladásos izzadmány ürül a külvilág felé.

A Crohn-betegség kezelése

A kezelés történhet gyógyszeresen, táplálékkiegészítők alkalmazásával, illetve műtéti beavatkozással. A kezelés célja a tünetek enyhítése, különösen a gyulladás és a felszívódási zavarok csökkentése és a hasmenés mérséklése. A megfelelő kezelés kiválasztásához tisztázni kell a beteg állapotának súlyosságától, beleértve az esetlegesen már kialakult szövődményeket, a gyulladás elhelyezkedésétől, valamint a korábbi kezelések hatékonyságától.

A táplálékkiegészítők alkalmazása, azon belül kalóriadús folyadékok bevitelére leginkább gyermekeknél lehet szükséges, hogy a beteg testi fejlődése biztosított legyen. A súlyosabb esetek már átmeneti vénás táplálást is indokolttá tehetnek.

A gyógyszerek közül mindenképpen meg kell említeni a mezalamin hatóanyagú gyulladáscsökkentőket, amelyek hatásukat csak a vastag- és vékonybél szakaszain fejtik ki. Bizonyos esetekben szteroid gyulladásgátlók alkalmazása is szükséges lehet. Mivel autoimmun betegségről van szó, ezért immungyengítő gyógyszerek alkalmazása is szóba jöhet. Ennek mellékhatásaként azzal is számolni kell, hogy a szervezet védekező képessége más betegségekkel szemben kevésbé lesz hatékony. Antibiotikumokat akkor ír elő a kezelést végző szakorvos, amikor sipolyok, tályogok szövődményeinek kialakulását kell megelőzni, vagy műtéti beavatkozások előtt a fertőzéses szövődmények megelőzésére.

A műtét értelemszerűen a legdrasztikusabb beavatkozási forma, jellemzően akkor kerül rá sor, amikor az érintett bélszakaszok a gyógyszeres kezelésre nem reagálnak, és azok eltávolítása válik indokolttá. A vastagbél akár teljes eltávolítására is szükség lehet abban az esetben, ha a betegség a vastagbél nagy részét érinti. Ilyenkor a bélsár távozását a has oldalsó részén, a köldök alatt képzett sztómán keresztül teszik lehetővé. A műtét célja lehet még ezen kívül a sipolyok, tályogok eltávolítása, a bélelzáródások, vérzések megszüntetése. A beteg bélszakaszok eltávolítását követően sem tekinthető a beteg gyógyultnak, ugyanis a gyulladásos folyamatok a megmaradt bélszakaszokban is kiújulhatnak.

A Crohn-betegség gyógyulási esélyei

A betegek túlélési prognózisa jó, azonban maga a betegség nem gyógyítható, ezért a beteg életminősége sosem lesz olyan, mint a betegség megjelenése előtt, és élete végéig kezelésre szorul.

Maga a beteg annyit tehet még az életminősége javításáért, hogy egyrészt leszokik a dohányzásról, másrészt megfigyeli, vannak-e olyan ételek és italok, amelyek hatására a tünetek intenzívebbé válnak. Erre egységes szabályok nincsenek, egyénenkénti eltérések a jellemzők. Ezt követően ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása nem javasolt.

Időpontfoglalás