Bőrgomba

borgomba
A bőrfelületeket érintő legkülönfélébb gombás fertőzések még napjainkban is nagyon gyakori problémának tekinthetők. A kórokozók a legtöbbször csak felületes bőrfertőzéseket idéznek elő, azonban sokszor rendkívül súlyos mélyszöveti állapotokat is okozhatnak.
 
A bőrgombát minden esetben olyan mikroorganizmusok idézik elő, melyek nagy számban megtalálhatók a környezetben. A tudomány jelenlegi állása szerint több mint 50 ezer gombafaj létezik a világon, ám ebből csak alig 20-25 darab idéz elő bőrfertőzést.
 
Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy az emberi szervezet nem a legoptimálisabb környezet a gombák számára, néhány faj azonban kivételt képez, mert olyan speciális enzimeket termel, melyek lehetővé teszik a megtelepedést, a fertőzések kialakulását.
 
Az ilyen bőrbetegségek mindig nagyon jellegzetes tüneteket produkálnak, és bár az immunrendszer a legtöbbször azonnal reakcióba lép ellenük, nagyon sokszor azonban nem elég a természetes védvonalunk a betegség legyőzéséhez.
 
A leggyakoribb fertőző betegség az emberek között
 
A bőrfelszínt érintő fertőzések között a bőrgomba a leggyakoribb betegségek közé sorolható. Terjedési rátája rendkívül magas, egy zárt közösségben nem kizárt, hogy 100 százalékos is lehet az érintettség, amennyiben megjelenik valamilyen formában.
 
Ennek a hátterében nemcsak a bőrgomba agresszív jellege áll, hanem az is, hogy mára teljesen általánossá váltak az emberek között a hajlamosító tényezők, így az elhízás, a gyakori antibiotikumos kezelés vagy a cukorbetegség.
 
Ezek a tulajdonságok nagyon kedvezők a gombák számára, melyek nemcsak emberi testen élhetnek, hanem építményeken, növényeken, háziállatokon, sőt talajban és vízben is megtelepedhetnek, és közvetlen érintkezés útján fertőzőképesek maradhatnak.
 
Bőrfertőzést okozó gombafajok
 
Bár meglepő lehet, de az esetek jelentős többségében mindössze négy gombafaj okolható a bőrgomba kialakulásáért. Ezek közül is a leggyakrabban a Dermatophytonok állnak a háttérben.
 
Ez a gombatípus egy nagyon speciális enzimet, az úgynevezett keratinázt termeli, amivel nem okoz neki gondot áthatolni a szőrtüszőkön vagy a köröm és a haj szarurétegén, majd megtelepedés után élősködni.
 
Három további nemzetsége ismert (Mycrosporum, Trichophyton és Epidermophyton), melyek szintén gyakoriak bőrgombásodás esetén, de ritkán a penészgomba, sőt a sarjadzó gomba és a dimorf gomba is megfertőzheti a bőrt.
 
Ezek közül is a sarjadzó gombák tudnak nagyon sok problémát okozni, hiszen ehhez a nemzetséghez tartozik többek között a rettegett Candida albicans, valamint a Malassezia furfur, ami tartós korpásodást idézhet elő.
 
A legtöbb gombatípus csak a bőr felső részét fertőzi
 
A bőrgomba kapcsán nagy általánosságban elmondható, hogy a legtöbbször csak a bőr legfelső rétegét fertőzi meg. Ezt hívjuk szuperficiális fertőzésnek, és nagyon sokszor orvosolható otthoni körülmények között – vény nélkül kapható gyógyszerekkel.
 
Bizonyos körülmények mellett azonban a bőrgomba agresszív betegséggé is válhat, immunhiányos állapotban ezért behatolhat a mélyen fekvő bőr alatti szövetekbe, ahol komoly problémákat okozhat, és minden esetben orvosi kezelést igényel.
 
Érdekesség, hogy alig egy évszázaddal ezelőtt a bőrgomba, illetve a gombás eredetű megbetegedések teljesen ismeretlenek voltak az európai lakosság körében, miközben manapság csaknem az emberek fele szenved tőle időszakosan.
 
Ennek az oka, hogy az utóbbi évtizedekben jelentős mértékben emelkedett a hajlamosító tényezők mértéke, ami kedvezően hat az efféle élősködők elszaporodására.
 
Bőrgomba esetén is gyakran fontos az orvosi konzultáció
 
Noha a bőrgombát sok esetben hajlamosak félvállról venni, valójában azonban egy olyan betegségről van szó, ami hosszabb távon is alaposan megkeserítheti az életünket, sőt akár az egész családon belül folyamatos oda-vissza fertőzés alakulhat ki.
 
Nyilvánvalóan vannak esetek – például egy lábgombánál –, amikor a vény nélkül kapható készítmények gyors segítséget nyújtanak, azonban kellemetlenebb helyeken megjelenő, folyamatosan visszatérő vagy szűnni nem akaró gombás fertőzésnél fontos orvoshoz fordulni.
 
Ilyen esetekben, esetleg súlyosabb tünetek mellett lényeges felkeresnünk egy bőrgyógyászati szakrendelést annak érdekében, hogy receptre kapható, ezáltal erősebb, specializált készítményekkel lehessen megszüntetni a problémát.
 
A bőrgomba tünetei
 
A bőrgomba a legtöbb fertőző betegséghez hasonlóan rendkívül változatos tüneteket képes produkálni annak fényében, hogy melyik faj támadta meg a szervezetünket, illetve konkrétan melyik testrészünket érinti a betegség.
 
Vannak esetek, amikor például csak enyhe bőrpirosság társul a fertőzéshez, máskor azonban már gyulladásos jelenségek kapcsolódnak a gombásodáshoz, így erőteljes duzzanat, fájdalom, erőteljes vörösség, de még fájdalmas hólyagosodás is jelentkezhet.
 
A bőrgomba tünetei Candida esetén
 
Érdemes már rögtön itt az elején kitérni a Candida gombafertőzésre, mely manapság kifejezetten gyakorinak számít, és sokan rettegnek is tőle, hiszen az egész szervezetet megbetegítheti. Ehhez azonban nagyon specializált tényezőkre van szükség.
 
Ez a gombafaj kis mennyiségben mindenhol megtalálható a szervezetben, betegséget pedig csak akkor okoz, ha elszaporodott. A legtöbbször egyszerű bőrtüneteket produkál, de egy legyengült szervezetnél akár súlyos, nehezen kezelhető állapotot is előidézhet.
 
Jellemző a Candidára, hogy a hajlatokon – főként a hónaljban vagy a comboknál – erőteljesen piros, nedvedző foltok jelennek meg, amihez viszketés, gyakran a nemi szervek égő érzése, nőknél kellemetlen hüvelyi folyás társul.
 
Kevesen tudják, de a kisgyermekeknél a szájpenészt is a Candida okozza, felnőtteknél pedig nem ritka, hogy lábgombát vagy körömgombát idéz elő.
 
A bőrgomba tünetei arcon
 
Amennyiben a gombafertőzés az arc valamelyik pontján jelenik meg, általában halovány rózsaszínű, körkörös alakzatú, bőrhámlást okozó elváltozások utalnak rá, de gyakran előfordulnak kontrasztos szélekkel.
 
Sok esetben a bőrelváltozás kokárdaszerű hatást kelt, aminek az oka, hogy a középső részek hamarabb kezdenek el gyógyulni, míg a szélső felületek gyakran tovább terjedhetnek.
 
A bőrgomba tünetei a fejbőrön
 
Noha a korpásodás is egyfajta gombás megbetegedés, konkrétan azonban a fejbőrön megtelepedő klasszikus bőrgomba leginkább a gyermekeket érintő, egyébként igencsak ritka elváltozás, aminek az érdekessége, hogy főként macskák terjesztik.
 
A fejbőr gombásodásakor nagyon jellemző a korpaszerű hámlás, a kisebb kopaszodás, a kettétört hajszálak, de nem ritka, hogy a fejbőr nagyobb felületén gyulladás alakul ki, aminek hatására a hajszálak tövestől kihullanak és jelentős kopasz foltokat hagynak maguk mögött.
 
A bőrgomba tünetei a lábon
 
A bőrgombásodás egyik leggyakoribb célpontja az emberi láb, ami a gyakori cipőbe zárt állapot miatt egyáltalán nem meglepő. A fertőzés a legtöbbször a harmadik és a negyedik lábujj között kezdődik, kezelés nélkül pedig innen terjed tovább.
 
A lábujjak után a talp és a körmök is érintettek lehetnek benne. A problémás bőrfelület jellemzően erőteljesen piros, de olyan hatást is kelthet, mint a felázás, amihez fájdalom, viszketés és hámlás csatlakozhat.
 
A bőrgomba tünetei a körmön
 
A körömgomba általában szövődményként, a lábgombásodás mellett vagy után jelenik meg, de természetesen önálló fertőzésként is felütheti a fejét. A legtöbbször a lábkörmökön jelentkezik, de előfordulhat a kezeken is rossz higiénia esetén.
 
A gombásodás hatására a köröm megvastagodik, mattá válik, a szaruréteg felgyülemlése miatt deformálódik, de súlyosabb esetben zöldes, szürkés árnyalatokat produkálhat, súlyosabb esetben a köröm is elpusztulhat tőle.
 
A bőrgomba tünetei a felsőtesten
 
Gyakori eset, hogy a bőrgomba a felsőtesten, konkrétan a nyaki régióban, a mellkason és a hason jelentkezik. Ezt nevezzük pityriasis-nak, ami sokszor csak jelentős kiterjedésű elszíneződésekben ölt testet, melyek más kísérőtünetet nem produkálnak.
 
A foltok lehetnek fehérek, de pirosak, sőt akár egészen sötétbarnák is. Leginkább a fiatal felnőtteknél jellemző betegség, aminél általános még, hogy napozáskor vagy napsütés hatására az érintett régiók nem barnulnak együtt az egészséges bőrfelületekkel.
 
A bőrgomba tünetei a lágyékhajlaton
 
Kifejezetten sokszor jelentkezhet a bőrgomba a lágyéki bőrfelületeken is, ami általában nagyon kellemetlen tüneteket idéz elő, noha vény nélkül kapható készítményekkel a legtöbbször könnyedén enyhíthető a probléma.
 
A lágyéki gombás fertőzés jellemzően erőteljesen vöröses színű, kerekded foltokat eredményez, melyek szélén gennyes hólyagok jelentkezhetnek, amihez gyakori nedvedzés és hámlás társulhat.
 
A bőrgomba kialakulásának okai
 
Konkrétan a bőrgombát előidéző kórokozók igencsak nagy számban fordulnak elő a közvetlen környezetünkben. Ez azonban még nem ok arra, hogy fertőzést idézzenek elő, megtelepedésükhöz és elszaporodásukhoz többféle tényező együttes megjelenése szükséges.
 
Fontos tudnivaló, hogy minden egészséges ember bőrén találhatók különféle mirigyek, melyek speciális savas váladékot termelnek. Normál esetben a váladék kémhatása meggátolja, hogy elszaporodjanak bőrünkön a gombák, de a természetes védvonal sok esetben sérülhet.
 
Ennek hatására pedig a kórokozók elszaporodnak a testen és bőrfertőzést idéznek elő. Lássuk azonban egy kicsit alaposabban, hogy bőrünk természetes védvonala milyen külső tényezők hatására tud megsérülni.
 
Nehezen szellőző ruhák
 
A bőrgomba kialakulása kapcsán az egyik legnagyobb rizikófaktort a nem megfelelő ruházat viselése jelenti. Manapság különösen népszerűek a rosszul szellőző, rengeteg műanyagot tartalmazó darabok, melyek különösen cipők esetén okozhatnak komoly gondot.
 
A rossz szellőzés ugyanis egyet jelent a fokozott izzadással – különösen akkor, ha ehhez még a manapság népbetegségnek tartott elhízás is társul –, aminek hatására testünk bizonyos részei folyamatosan nyirkosak és párásak lesznek, mely ideális közeg a gombák szaporodásához.
 
Hormonális problémák
 
A bőrgomba kialakulásának hátterében – különösen rendszeresen visszatérő fertőzés esetén – gyakran állhatnak hormonális problémák is. Ezért gyakoribb például az ilyen bőrprobléma terhes nőknél, cukorbetegeknél vagy endokrin betegségekben szenvedőknél.
 
Gyógyszerek
 
Meglepően sok gyógyszer is képes arra, hogy testünk természetes védőbevonatát legyengítse a gombákkal szemben. A legáltalánosabbak ezen a téren a fogamzásgátló készítmények, amelyek tartós szedése gyakran idéz elő gombás fertőzést.
 
Ezen felül hajlamosíthatnak a betegségre az antibiotikumok, a szteroidok, a daganatos betegségek esetén alkalmazott készítmények, de az autoimmun betegségek kezelésére szánt gyógyszerek és az immunszuppresszív szerek egyaránt.
 
Keringési problémák
 
Érdekesség, de a gombás fertőzések mögött gyakran húzódnak meg keringési problémák, így például érszűkület, nyiroködéma vagy egy trombózis utáni állapot, amelyek szintén elősegítik a kérdéses kórokozók megtelepedését a bőrön.
 
Háziállatok
 
Amennyiben hajlamosak vagyunk a bőrgomba kialakulására, akkor érdemes lehet átértékelni a háziállatok jelenlétét a lakásban vagy a környezetünkben, hiszen például a kutyák vagy a macskák is terjesztik a gombákat, ezáltal elősegíthetik megfertőződésünket.
 
Ismételt tevékenységek
 
Gyakran támogatják a gombás fertőzések megjelenését az ismételt vagy rendszeresen végzett tevékenységek. Például a sportolóknál a rosszul szellőző edzőcipő hatására gyakori a lábgomba, a mosogatóknál pedig az ujjak közötti gombás fertőzés megjelenése.
 
Rossz higiénia
 
Természetesen konkrétan a rossz higiénia is előidézheti a gombásodást, így a tisztálkodással meg kell találnunk az aranyközéputat, hiszen az sem jó, ha túlzásba visszük, de napi egy fürdés vagy zuhanyzás mellett a fertőzés mértéke jelentősen mérsékelhető.
 
Gyenge immunrendszer
 
Szintén kedvez a gombás fertőzéseknek a legyengült immunrendszer, hiszen amint a kórokozó megpróbál elszaporodni a szervezeten belül, az elsődleges védelmi vonal azonnal akcióba lép, és felveszi a küzdelmet a behatolóval.
 
Az immunrendszer legyengülésének a hátterében több tényező is állhat, különféle kísérőbetegségek, gyógyszeres kezelések, de általánosságban is kerülhet valaki annyira rossz állapotba, hogy ez a védvonal még a gombás fertőzések ellen se tudjon működésbe lépni.
 
Elhízás
 
A túlzott elhízást szintén a bőrgomba egyik okaként tartjuk számon. Rizikófaktor, hiszen ilyenkor a felhalmozódott zsírrétegek miatt a hajlatok nem tudnak megfelelően szellőzni, gyakran maradnak izzadtak, ami ideális közeg a gombák megtelepedéséhez.
 
A bőrgomba diagnózisa
 
Miután a bőrt érintő gombás fertőzés szinte minden esetben nagyon jellegzetes és jól látható tüneteket produkál, ezért a diagnózis a legtöbb esetben nem okoz különösebb problémát egy gyakorlott bőrgyógyász számára.
 
Enyhébb esetekben nincs is szükség másra, csak a beteg kikérdezésére, illetve a problémás terület megtekintésére ahhoz, hogy kiadható vagy felírható legyen a megfelelő készítmény, ami a legtöbbször valamilyen krém lesz.
 
Mintavétel a diagnózishoz
 
Súlyosabb vagy nehezebben beazonosítható esetekben gyakran lehet szükség mintavételre is, aminek a lényege, hogy a fertőzött bőrterületről egy szike segítségével mintát vesz a kezelőorvos, ami a hámlás miatt a legtöbbször teljesen fájdalommentes.
 
A hámpikkelyt mindig olyan területről kell leválasztani, ami korábban még nem állt semmiféle kezelés alatt, így biztosítható, hogy a mintavétellel elegendő számú kórokozó juthat majd el a laborba, ahol mikroszkópos vizsgálatnak vetik alá a bőrdarabokat.
 
A legtöbbször egy gyakorlott szakember már mikroszkóp alatt képes azonosítani, hogy milyen gombafaj támadta meg az érintett bőrt, de a pontosabb diagnózis érdekében gyakran lehet szükség úgynevezett tenyésztésre is.
 
Ennek a lényege, hogy a mintát olyan környezetbe helyezik, ami ideális a gombák megtelepedésének, ezáltal néhány nap alatt a spórák megtelepednek, kifejlődnek és sokkal egyszerűbb lehet a kérdéses kórokozó beazonosítása.
 
Érdekesség, hogy bizonyos gombafajok felismeréséhez speciális UV-lámpa is alkalmazható, hiszen a tudomány bebizonyította, hogy egyes típusok világítanak, ha ultraibolya fény éri őket.
 
Amikor alaposabb kivizsgálás szükséges
 
Hangsúlyozandó, hogy a bőrgomba diagnosztizálásához a legtöbbször nincs szükség bonyolult vizsgálatokra vagy tenyésztésre, általában a tünetek alapján diagnosztizálható a probléma forrása, illetve felírható megfelelő készítmény a kezeléshez.
 
Vannak azonban esetek, amikor alaposabb kivizsgálás szükséges! Amennyiben a gombásodás jelentős kiterjedésű, több testrészt érint, a tünetek rendszeresen visszatérnek, esetleg nem lehet megszüntetni őket, akkor érdemes a probléma mögé nézni.
 
Előfordulhat ugyanis, hogy a gombás fertőzést ilyenkor valamilyen kísérőbetegség okozza, így fontos lehet kizárni a cukorbetegséget vagy az olyan immunhiányos problémákat, melyek egészen más szakágak bevonását igénylik a gyógyuláshoz.
 
A bőrgomba kezelése
 
Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a bőrgomba ma már egyfajta népbetegségnek tekinthető, ezért kezelése a legtöbbször nem okoz különösen nagy fejtörést, hiszen rengeteg különféle készítmény, belsőlegesen és külsőlegesen alkalmazható szer áll az orvosok rendelkezésére.
 
Helyi kezelés
 
A bőrgomba kapcsán szinte kivétel nélkül minden esetben fontos a helyi kezelés alkalmazása. Ma már rengeteg vény nélkül kapható kenőcs közül válogathatunk, de vannak erősebb krémek, ecsetelők és oldatok, melyek kizárólag orvosi rendelvényre vásárolhatók meg.
 
Az ilyen készítmények nemcsak hatékonyabbak, de jellemzően még súlyosabb esetekben is megállják a helyüket. Hatásosak a jód-, fuchsin- és mercurochrom tartalmú oldatok, a halogénezett fenol, de a kénvegyületek és a borsavas készítmények is.
 
Gyógyszeres kezelés
 
Súlyosabb gombás fertőzések esetén, vagy ha a betegség nem reagál a helyi kezelésre, akkor szükség lehet gyógyszerek szedésére is. Ezeket minden esetben bőrgyógyász szakorvos írja fel, és nagyon lényeges betartani a szedésükhöz kapcsolódó utasításokat.
 
Ilyen szájon át szedhető gyógyszerek gombás fertőzés esetén a különféle antibiotikumok (mint például a Nystatin), a különféle azolok (Clotrimazol, Fluconazol), valamint az allilamin-származékok, mint amilyen a Terbinafin.
 
A tünetek már néhány nap alatt enyhülnek
 
Az enyhébb gombás fertőzések esetén a tünetek már néhány nap alatt jelentős mértékben mérséklődnek, élhetővé teszik a problémát, azonban ez nagyban függ a körülményektől, így például a diagnózis pontosságától vagy a páciens életmódjától.
 
Megfelelő esetben a bőrgomba néhány hét kezelés után teljes egészében, nyomtalanul eltűnik, méghozzá a beteg fertőzőképességével együtt. Itt fontos kiemelni azonban az olyan eseteket, amikor a problémát külső tényezők okozzák.
 
A családtagok között például jellemző az oda-vissza fertőzés, de az is előfordulhat, hogy házikedvencünktől kaptuk el a gombát. Ilyenkor minden érintett esetében fontos a megfelelő kezelés.
 
Bár a modern gyógyszerek esetén súlyos mellékhatások már nem igazán jellemzőek, azonban alkalmazásuk során – különösen a szájon át szedhető tablettáknál – ajánlottak a laboratóriumi vizsgálatok a vérkép, de különösen a májfunkció ellenőrzése érdekében.
 
Magától is gyógyul a bőrgomba?
 
A legtöbb esetben a bőrgomba nem gyógyul magától, sőt kellemetlen szövődmények alakulhatnak ki mellette, így a fertőzés más testrészekre terjed át, körömgombát okoz, később pedig olyan szövődményeket, mint az orbánc, az ekcéma vagy éppen a nyirokérgyulladás.
 
A bőrgombától fertőzött emberek tehát potenciális veszélyt jelentenek környezetükre, különösen a közvetlen hozzátartozóikra, ezért a mielőbbi orvosi kezelés esetükben elhanyagolhatatlan.
 
A bőrgomba megelőzése
 
Mint a fertőző betegségek jelentős többsége, úgy természetesen a bőrgomba is megelőzhető lehet a megfelelő elővigyázatosság mellett. Nyilvánvalóan teljes védelemről nem beszélhetünk, ugyanakkor sokat tehetünk azért, hogy ne kapjuk el. Lássuk a lehetőségeket!
 
Mindig törülközzünk szárazra
 
Legyen szó akár otthoni tisztálkodásról, akár strandolásról, gondosan ügyeljünk arra, hogy soha ne maradjunk vizesek, ezáltal legalább a hajlatokat és az ujjközöket mindig töröljük szárazra, ellenkező esetben ideális helyet nyújtanak a kórokozók elszaporodásának.
 
Különösen fontos odafigyelniük erre a túlsúlyos embereknek, hiszen a zsírpárnák miatt folyamatosan érintkező bőrfelületek meleg időben folyamatosan izzadnak, ami a gombásodás esetén nem túl szerencsés. Ezeket a helyeket elengedhetetlen mindig szárazon tartani!
 
Kerüljük a közös ruhák és lábbelik használatát
 
Még szűk családi körben is fontos lehet betartani azt az alapszabályt, hogy elkerüljük a közös ruhák és lábbelik használatát, hiszen ezzel nagyon könnyen át tudjuk adni egymásnak a fertőzést, de a közös fésű- vagy törölközőhasználattal is.
 
Ha vendégségbe megyünk, mindig vigyünk magunkkal inkább saját papucsot, mezítláb pedig soha ne legyünk sehol sem, de különösen szőnyegpadlón érdemes vigyázni, ha pedig van lehetőségünk rá, máshol mindig eldobható papírtörlőt használjunk kézmosás után.
 
Legyünk óvatosak a háziállatokkal
 
Amennyiben vannak otthon háziállatok, akkor nagyon fontos odafigyelni arra, hogy kellő körültekintéssel járjunk el velük. Simogatásuk után például mindig mossunk kezet, vagy gondoskodjunk megfelelő higiéniájukról, illetve soha ne érintsük őket az arcunkhoz.
 
Mindig használjunk papucsot a fürdőkben és az uszodákban
 
A legtöbb esetben a gombás fertőzést – legalábbis a lábgombát mindenképpen – fürdőkben vagy uszodákban szedhetjük össze. Amennyiben szeretnénk ezt elkerülni, akkor minden ilyen esetben használjunk papucsot, amivel minimálisra csökkenthetjük a gombásodás esélyét.
 
Viseljünk jól szellőző, laza ruházatot
 
A gombás fertőzés egyik előidézője nagyon sok esetben a nem megfelelő ruházat, ami túlzottan feszül, rosszul szellőzik, egyszóval ideális táptalajt nyújt ahhoz, hogy az alatta elhelyezkedő bőrfelületen elszaporodjanak a kórokozók.
 
Ezért fontos a megelőzés érdekében ragaszkodni a természetes alapanyagból készült, minél kevesebb műanyagot vagy műszálat tartalmazó, laza szabású és jól szellőző ruhákhoz – különös tekintettel a cipőre.
 
Kerüljük el a házi praktikákat
 
A bőrgomba a legtöbbször nem egy nehezen gyógyítható probléma, de alaposan megnehezítheti a dolgot, ha túl későn fordulunk orvoshoz. Az elhúzódó, nehezen gyógyuló fertőzések zöme általában abból fakad, hogy valaki házi praktikákkal próbálkozik otthon.
 
Ezek többsége azonban nem használ minden esetben, sőt még a vény nélkül kapható kenőcsök sem teljesen megbízhatóak, ezért gombás tünetek észlelésekor forduljunk haladéktalanul bőrgyógyászhoz, és kérjünk szakszerű segítséget.
 
A bőrgomba típusai
 
Mint valamennyi kórokozón alapuló betegségcsoportnak, úgy természetesen a bőrgombának is nagyon sokféle típusa ismert. Az egyik legáltalánosabb a tinea bőrbetegségként lejegyzett típus, ami egyfajta gyűjtőfogalomnak tekinthető.
 
A tinea bőrbetegségeket minden esetben a dermatofita névre keresztelt gombatípus idézi elő, ami az összes egészséges ember bőrén megtalálható, de normál esetben nem tudnak elszaporodni, csak valamilyen külső hatásra.
 
A bőrgomba ezen változata a test egészén megjelenhet, és ebből kifolyólag több elnevezés alatt ismerhetjük őket, azonban közös bennük, hogy mindaddig fertőznek, amíg a tünetek kivétel nélkül el nem tűntek.
 
Tinea manus
 
A tinea manus más néven a kéz gombás bőrfertőzését jelenti, ami jellemzően az ujjak közül indul, majd terjed tovább előbb a tenyérre, majd onnan a kéz többi részére egyaránt.
 
A legtöbbször csak hámlás, illetve kellemetlen viszketés kíséri a jelenséget, de látványos, sőt fájdalmas berepedezések is előfordulhatnak ilyenkor a tenyér felszínén.
 
Tinea corporis
 
A tinea corporis a nyakat, a végtagokat és a törzset érintő bőrgombát jelenti. Ennek a fertőzésnek a jellemzője, hogy gyakran kokárdás vagy gyűrűs formát ölt a megjelenést követően, méghozzá éles kontrasztokkal, kiemelkedően vöröses élekkel.
 
Ez a furcsa színezet annak köszönhető, hogy a tinea corporis során a foltok középső része már gyógyulásnak indul – majd később ismételten fertőződik. A legtöbbször enyhébb vagy erőteljesebb viszketés társul hozzá, de gyakran panaszmentes is lehet.
 
Tinea cruris
 
A tinea cruris a lágyékhajlatot, valamint a nemi szerveket megtámadó bőrgomba elnevezése, ami főként a férfiakat, esetükben is inkább a középkorúakat érinti. Megjelenése nagyon gyakran hasonlít a fentiekben körülírt tinea corporis-hoz.
 
Ennek megfelelően nagy, vöröses, gyakran kokárdás foltok, hámlás és viszketés tartoznak hozzá, miközben a két régió mellett sokszor egyszerre jelenik meg a mellek környékén, a hónaljban, a könyökön és a térdhajlatnál.
 
Tinea pedis
 
A tinea pedis a lábakat érintő bőrgombás elváltozás, ami egy tipikus civilizációs probléma. A legtöbb ember megtapasztalja élete során egy rosszul szellőző cipő vagy zokni miatt, de gyakori uszodahasználat vagy fürdőlátogatás mellett is nagy esély van rá.
 
Súlyosabb esetben a lábgomba a körmöket és a lábakat is érintheti, normál esetben azonban csak a lábujjak között, esetleg a lábfej alsó részén okoz kellemetlenségeket, mint a csillapíthatatlan viszketés vagy a bőr berepedése, fehér színű hólyagosodása.
 
Gyakori eset, hogy a fertőzött bőrfelület úgy néz ki, mintha felázott volna, súlyosabb esetben vagy gyakori vakarás után pedig előfordulhat sebesedés is.
 
A lábgombának alapvetően két további típusát különböztetjük meg:
 
  • az intertriginózus gombás fertőzés az ujjak közét érinti, ahol égő érzés, viszketés, berepedezés kíséri a jelenséget;
  • valamint a hiperkeratotikus gombás fertőzés, ami a talpak hámlásával, bőrvastagodással együtt jelentkezik és sokszor érinti a körmöket is.
 
Tinea manus
 
A tinea manus a kéz bőrének gombás fertőzését takarja, ami a többi bőrgomba-típushoz viszonyítva nagyon ritkán jelentkezik, a legtöbbször csak az ujjak között és a kézháton találkozhatunk vele.
 
Gyakorlatilag ugyanolyan tüneteket produkál, mint a lábgomba, amihez sokszor a körmök fertőzöttsége is társul.
 
Tinea capitis
 
A tinea capitis a fejbőrt érintő gombás fertőzés, ami a legtöbb esetben az óvodáskorú kisgyermekeknél jelentkezik. Általában közvetett módon fertőződik meg a beteg, így sapkával, párnával, fésűvel vagy éppen egy kisállattal történő érintkezés az okozó.
 
Aktív fertőzés során a hajszálak meggyengülnek, tőben töredeznek, közben a bőr foltokban száradni, viszketni kezd, pikkelyszerű elváltozások jelentkeznek, méghozzá esetenként kopasz foltok társaságában, ami kezeletlenül akár maradandó is lehet.
 
Egyéb gyakori bőrgomba-típusok
 
Az elhangzottakon felül még nagyon sok bőrgomba-típus létezik, amit meg kell különböztetnünk a fertőzés kapcsán. Ide sorolható például a fejbőrt érintő korpásodás, ami szintén egy gombás bőrbetegségnek tekinthető.
 
Részeként a fejbőrön természetes módon megtalálható gombák elszaporodása történik, amihez a jól ismert bőrhámlás, pirosság és erős viszketés társul. Ezen felül gyakori bőrgombás típus még az úgynevezett napgomba, vagy más néven pityriasis versicolor.
 
Általában egy tipikus serdülőkori betegség, ami abból következik, hogy a hormonális változások miatt a gyerekek bőre fokozott faggyútermelésbe kezd. Ennek a mértéke, valamint a napozás és a fokozott izzadás alapvetően meghatározza a probléma megjelenését.
 
A legtöbbször törzstájékon kezdődik, ahol barnás foltok jelennek meg a bőrön, amelyek később összefolynak, kifehérednek és hetekig vagy hónapokig megmaradnak, kezelés nélkül akár még tovább.
 
 
Időpontfoglalás