Tudástár
 1. Tudástár
 2. Ismerjük meg jobban az anyajegyek típusait: veszélyek és védekezés
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. Ismerjük meg jobban az anyajegyek típusait: veszélyek és védekezés

Ismerjük meg jobban az anyajegyek típusait: veszélyek és védekezés

4259322(1)

A bőr az emberi test legnagyobb szerve, amelynek számos és változatos tulajdonsága van, ideértve az anyajegyeket is. Egész életünkben velünk lehet testünk minden pontján, néha észre sem vesszük, máskor pedig mindennapjaink részévé válik. Lehet születési jegy, jelenhet meg a korai gyermekkorban, vagy akár az életkor előrehaladtával is. De mik is az anyajegyek pontosan, milyen fajtáik vannak és mikor jelenthetnek veszélyt? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ, és megpróbáljuk megismerni a naevus világát.

Mi az anyajegy?

Az anyajegy, orvosi nevén naevus, gyakran már születéskor, de legalábbis a korai gyermekkorban megjelenő bőrelváltozás. A bőrelváltozást általában az okozza, hogy a bőrünket pigmentált téve, egy sejtcsoport, az úgynevezett melanociták bizonyos területeken nagyobb számban találhatóak.

Anyajegyek típusai

Az anyajegyek fajtái igen változatosak lehetnek, többek között léteznek lapos és domború, sima és szőrös, szeplőszerű és bőrszínnél sötétebb foltok. 

Néhány tipikus anyajegy típus megjelenés szerint:

 • Egyszerű barna: Ezek a leggyakoribbak, általában sötétbarna foltok a bőrön.
 • Halo: Ezeket a sötét középpont és a körülötte lévő világos körterület jellemzi.
 • Vörös: Ezek apró, piros pontok a bőrön, gyakran az arc és a nyak területén láthatók.
 • Kék: Néhány milliméter nagyságúak, sima felületűek, léggömb formájúak és a mélyebb bőrrétegekben található melanin színét mutatják.

Az anyajegyek azonban nem csak külső megjelenésükben, de kialakulásuk okában is különbözhetnek, amely több tényezőtől is függhet: genetikai hajlam, hormonális változások, de a napfénynek kitett bőrterületeken is gyakrabban alakulnak ki a foltok. 


Anyajegy típusok kialakulásuk szerint

A naevusok egyedi formáik és jellegzetességeik között nagy a változatosság. Három nagy csoportba sorolhatóak: 

 • Veleszületett anyajegyek: Ez a típus már a születéstől kezdve jelen van a bőrön. Altípusaik közé tartozik a például a verőeres anyajegy.
 • Születés után megjelenő élettartam-anyajegyek: Természetes jelenség, hogy ezek az anyajegyek az élet során alakulnak ki. Színük, formájuk igen változatos lehet, előfordulhatnak lapos, domború, sima, szőrös formák, és lehetnek a bőrszíntől alig eltérő színűek, vagy sötétebb barnák, ám pigment nélküli anyajegyek is előfordulnak.
 • Öregségi anyajegyek: Ezek az idő múlásával, főleg ötven éves kor felett jelennek meg.


Jó- és rosszindulatú anyajegyek

Két fő kategóriába sorolhatjuk a naevusokat aszerint, jelentenek-e veszélyt egészségünkre vagy sem.

 • Jóindulatú anyajegyek: Ezek nem okoznak komolyabb egészségügyi problémákat, bár esztétikailag zavaróak lehetnek. Általában inaktív sejtekből alakulnak ki. Ebbe a kategóriába tartoznak a sima vagy szőrös barna foltok, vagy az ún. "eper-jóindulatú daganatok", amelyek általában vörösek és kissé kiemelkednek a bőrből.
 • Rosszindulatú anyajegyek: Ezeknél a naevusoknál rendellenes sejtosztódás következik be, ezért esetükben a legfontosabb a korai felismerés, hiszen idővel akár bőrrákká is válhatnak. Ilyen rosszindulatú elváltozás lehet például a melanoma és a nem-melanoma bőrrák.


Az anyajegyek genetikai háttere

Kialakulásukban a genetika is szerepet játszik – több vizsgálat is kimutatta, hogy ha a családban gyakoriak az anyajegyek, akkor nagyobb eséllyel alakulnak ki a következő generációban is. Ezenfelül, bizonyos genetikai rendellenességek is megnövelhetik az naevusok számát, mint például a neurofibromatosis vagy a Gorlin-szindróma.

Az is ismert, hogy bizonyos örökletes bőrállapotok, mint például a pigmentosus xeroderma, megnövelik a bőrrák kialakulásának valószínűségét, így ezen betegségben szenvedőknek különösen oda kell figyelniük bőrük állapotára és rendszeresen kell ellenőrizniük barna bőrfoltjainkat.

Természetesen nem csak az öröklött tényezők befolyásolják az anyajegyek számát és típusát: az életmód és a környezeti tényezők, mint például a napfényexponálás, szintén befolyásolják a kialakulásukat.


Gyerekkori anyajegyek: megjelenésük és fejlődésük

A gyerekkorban megjelenő anyajegyek rendkívül változatosak lehetnek, mind méretben, mind színben, mind alakban. Néha már a születéstől fogva jelen vannak, néha csak később alakulnak ki. Gyakran a szülők - és sok esetben a gyerek is - kíváncsi, hogy miért jelennek meg ezek a barna bőrfoltok, mi okozza a változásokat és mikor kell orvoshoz fordulni.

A gyerekkorban megjelenő barna foltok nagy része teljesen ártalmatlan, azonban a bőrrák esélye nem zárható ki teljesen, ezért fontos a rendszeres megfigyelésük és ellenőrzésúk.


Forrás: Pikwizard


Gyanús jelek: mikor forduljunk orvoshoz?

Az anyajegy alakjának, színének, méretének vagy állapotának bármilyen változása jelezheti, hogy ideje orvosi véleményt kérni. A következő jelekre érdemes figyelni:

 • Aszimmetria: Amikor a folt egyik fele nem hasonlít a másikra.
 • Irreguláris szél: A szélei elmosódottak, csipkézettek vagy egyenetlenek lesznek.
 • Színváltozás: A színe nem egységes, több különböző színű terület látható rajta.
 • Méret figyelése: A 6 milliméternél nagyobb foltnál érdemes orvoshoz fordulni.
 • Változás: Bármilyen változás - méret, szín, forma, viszketés, vérzés - észlelésekor kérdésessé válik az anyajegy egészsége.

Ha valamelyik fenti tünetet észleli, érdemes bőrgyógyászat szakorvosához fordulni. Csak a szakértő tudja megítélni, hogy egy anyajegy veszélyes-e, és szükséges-e bármilyen  intézkedés.

A bőrrák korai felismerése és a korai stádiumú melanoma

A bőrrák az egyik leggyakoribb rákfajta, de ha korán felismerik, nagyon jók a gyógyulási esélyek. A legveszélyesebb bőrrákfajta közé tartozik a melanoma, amely a bőr festéksejtjeiből, a melanocitákból indul ki és osztódásuk eredményeként jönnek létre. A melanoma nagyon gyorsan terjed, ezért fontos a korai felismerése.

Milyen jelekre figyeljünk? A melanoma korai stádiumának jelei közé sorolhatóak: viszketés, az anyajegy színeinek változása, a széleinek elmosódása.

Fontos megjegyezni, hogy nem mindegyik anyajegy jelent bőrrákot, de a legkisebb gyanú esetén sem érdemes kockáztatni.

Anyajegyek vizsgálata, eltávolítása

Az anyajegyek vizsgálata során a bőrgyógyász dermatoszkóppal, egy kis kézi nagyítóval vizsgálja meg az anyajegyet, hogy jobban szemügyre vehesse az anyajegy szerkezetét.

Az eltávolításuk többféleképpen történhet. 

A leggyakoribb módszer a műtéti eltávolítás, amely során a bőrgyógyász vagy plasztikai sebész helyi érzéstelenítésben eltávolítja az anyajegyet és a körülötte lévő bőrszövetet. Utána a sebet öltéssel zárja.

Az eltávolítást követően a naevust laboratóriumban megvizsgálják. Ezt patológiai vizsgálatnak hívják és arra szolgál, hogy megállapítsák, van-e rákos sejt az anyajegyben.

Hogyan védekezhetünk a bőrrák ellen?

Bár a bőrrák gyakran összefügg a genetikával és a személyes egészségügyi előzményekkel, vannak megelőző lépések, amelyeket mindannyian megtehetünk:

 • Napfény elleni védekezés: A túlzott napozás és a szoláriumhasználat növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. A napvédelem, például napvédő krémek és ruházat, valamint a napozás kerülése a legintenzívebb napsütéses órákban, segíthet csökkenteni a kockázatot.
 • Rendszeres bőrvizsgálat: Érdemes évente legalább egyszer bőrgyógyászati vizsgálaton részt venni, különösen, ha sok folt található a bőrön.
 • Egészséges életmód: Az egészséges étrend és rendszeres fizikai tevékenység is javíthatja az immunrendszerünk működését és segíthet a rák kockázatának csökkentésében.

Anyajegyek utókezelése

Ha anyajegyet távolítottak el, fontos, hogy kövessük az orvos utasításait a sebgyógyulási idő alatt. Megfelelő sebkezeléssel elkerülhetjük a fertőzéseket és minimalizálhatjuk a hegesedést. Fontos, hogy ne terheljük a sebet és tartsuk tisztán a területet. A seb gyógyulását követően érdemes szorosan figyelemmel kísérni a bőrt, és rendszeresen ellenőrizni a bőrt további naevusok kialakulásának megelőzése érdekében.

Előfordulhat, hogy a seb meggyógyulása után is érzékeny marad a bőr a kioperált területen, mivel a bőr még mindig gyógyulóban van. Ezért nagyon fontos, hogy védekezzünk a napfény ellen, ha a kioperált anyajegy a napnak kitett területen található.

Forrás: Pexels


Az anyajegyek és a napfény kapcsolata

Az ultraviola (UV) sugárzásnak kitett bőrön gyakrabban alakulnak ki anyajegyek, ezért fontos a megfelelő fényvédelem. A túlzott napozás, a gyakori leégés és a napfénynek való tartós kitettség a melanoma, a legveszélyesebb bőrrák kialakulásának kockázatát növeli.

Még a tél folyamán is, vagy akkor is, ha borult az ég, az UV sugarak károsítani tudják a bőrt. Ez különösen fontos a gyermekek esetében, akiknek a bőre érzékenyebb, és gyakrabban vannak a szabadban.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a szoláriumhasználatot kerülni kell, mert annak UV sugarai még veszélyesebbek lehetnek, mint a természetes napfény. Ezért ajánlatos mindig napvédőt használni, különösen az arcra, a nyakra és a kezekre, mivel ezek a testrészek a leggyakrabban ki vannak téve a napfénynek.

Összefoglalás

Az anyajegyek a legtöbb ember életének szerves részét képezik. Bár ártalmatlanok lehetnek, változásaik, mint az aszimmetria, színváltozás, méretük növekedése vagy a viszketés, aggodalomra adhatnak okot. Ilyen esetekben mindig forduljunk bőrgyógyászhoz! A genetikán túl az életmód és környezeti tényezők, mint például a napfényexponálás, fontos szerepet játszanak a naevusok kialakulásában. A bőrrák esélyét csökkenthetjük a megfelelő napvédelemmel, az egészséges életmóddal és a bőrünk rendszeres vizsgálatával.

Időpontfoglalás