Ájulás

ajulas

Az ájulásról röviden

Az ájulás egy rövid ideig tartó, nyom nélkül gyógyuló eszméletvesztést jelent.

Az ájulás előfordulása

Tekintettel arra, hogy rengeteg kiváltó ok állhat a hátterében, ezért előfordulása nagyon gyakori, bármikor, bárkit érinthet.

Az ájulás okai

Ájuláshoz az agy romló vérellátása vezet, ennek azonban rengeteg oka lehet a leghétköznapibbaktól kezdve egészen a súlyos betegségekig.

A legegyszerűbb esetek között említhetőek a nem kellő mennyiségű folyadékfogyasztás és a meleg hatására történő kiszáradás, vagy a stressz.

A gyógyszerek mellékhatása is lehet az ájulás. Jó példa ezekre a vízhajtók, vagy a vérnyomáscsökkentő hatású gyógyszerek.

A betegségek kapcsán szinte az összes belgyógyászati betegség felmerülhet, ahol az ájulás tünetként megjelenik. Meg kell említeni a szív- és érrendszeri betegségeket is. Ezek közül főleg a szívritmuszavarokat, az agyi érszűkületet és az átmeneti agyi vérellátási zavarokat kell nagyon komolyan venni. Utóbbi akár a stroke előjele is lehet. Cukorbetegeknél tipikus kiváltó ok lehet a vércukorszint leesése.

Az ájulás diagnózisa

Az elájult személy vízszintes pozícióba helyezve néhány másodpercen belül magához tér. Ha ez rövid időn belül nem történik meg, akkor nem ájulásról, hanem tartós eszméletvesztésről van szó, de ez akár sokkos állapotot vagy kómába esést jelenthet.

Az ájulás tünetei

Amikor valaki elájul, azt megelőzően teljes elsötétülést érzékel maga körül, hányinger lép fel, izzadni, remegni kezd. Ezt követően rövid időn belül az érintett személy magához tér, általában a földön fekve. Ez annak köszönhető, hogy vízszintes állapotban gyorsan javul az agy vérellátása. Az eszmélet visszanyerésének ideje természetesen a kiváltó októl is függ, jó példa erre a vércukorszint leesése, amikor a beteg szervezetének cukorhoz kell jutnia ahhoz, hogy újra magához térjen.

Az ájulás kezelése

A kezelést mindig a kiváltó ok határozza meg. Különösen komolyan kell venni az ájulást, ha az visszatér, rendszeressé válik. Ilyenkor is lehet, hogy az ájulás hétköznapi dolgok miatt következik be, de nem ritka, hogy valamilyen súlyosabb betegség áll a háttérben. Ebben az esetben az alapbetegséget kell kezelni. Cukorbetegeknél a vércukorszint gyakori leesése miatt bekövetkező ájulást a vércukorszint beállításával kell orvosolni. Ha a kiváltó ok valamilyen rendszeresen szedett gyógyszer mellékhatása, akkor a gyógyszeradagolást kell újragondolni, amit mindenképpen a gyógyszert felíró szakorvossal kell megbeszélni.

Az ájulás megelőzése

A megelőzés legegyszerűbb formája, ha kerüljük a kockázati tényezőket. Ehhez fontos, hogy megfelelően ismerjük magunkat, és tisztában legyünk azzal, milyen körülmények (éhség, nagy meleg) eredményeznek nálunk ájulást. Emellett ne hanyagoljuk el a betegségeinket, hanem időben kezeltessük azokat szakorvossal, az általa előírt gyógyszerszedési tanácsokat pedig tartsuk be.

Időpontfoglalás