Blog
  1. Híreink
  2. Szabad légutak a náthaszezonban
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Szabad légutak a náthaszezonban

Szabad légutak a náthaszezonban

Szabad légutak a náthaszezonban

Az egyik legkellemetlenebb kisérőjel ilyenkor a nátha, ami még bosszantóan zavaró orrdugulással is jár, s mindez együtt kedvezőtlenül hat mindennapjainkra, nem beszélve arról, hogy emiatt éjszaka sem tudunk megfelelően pihenni.

A vírusos nátha könnyen felismerhető, az orrváladék ilyen esetben színtelen, a betegség lefolyási ideje pedig 7-10 nap. Bakteriális eredetű nátha esetén az orrváladék elszíneződik, sárga, zöld színben pompázhat. Amennyiben a megfázásunk bakteriális eredetű, nagyobb odafigyelést igényel a betegség kezelése, ugyanis kezeletlenül hagyott nátha esetén felülfertőződés jöhet létre, ami akár a következő szövődményeket is okozhatja:

  • arcüreggyulladás
  • tüdőgyulladás
  • légcsőhurut
  • hörghurut

Hallgassunk az orvosra!

Nem minden megfázásra javasolt azonnal gyógyszert szedni, ezért is fontos, hogy megbetegedés esetén mindenképpen keressünk fel orvost, számoljunk be tüneteinkről. Alapvető fontosságú, hogy megfázás esetén első körben csak a tüneteket kezeljük, és ezzel enyhítsük, majd szüntessük meg azokat, ám amennyiben tüneteink súlyosbodnak, vagy esetlegesen szövődmények alakulnak ki, akkor nyúljunk csak a gyógyszeres kezeléshez. Minden esetben konzultáljunk orvossal! Nem lehet elégszer hangsúlyozni annak fontosságát, hogy a más személy részére felírt gyógyszer a mi esetünkben nem feltétlenül fejti ki ugyan azt a hatást, orvos hiányában nem is biztos, hogy ugyan azzal a betegséggel nézünk szembe.

Mivel csillapítsuk a tüneteket?

Nátha esetén fontos a sok folyadék és a vitaminpótlás. Ezen felül tüneti kezelésként orrspray alkalmazása, lázcsillapítás, esetlegesen köptető alkalmazása javallott. Az orrban felgyülemlett váladék eltávolítás alapvető jelentőségű a nátha kezelésében és a szövődmények elkerülésében, fontos tehát, hogy a légutakat minél gyakrabban és hatásosabban szabaddá tegyük.


Szabad légutak a náthaszezonban
Hívás