Blog
  1. Híreink
  2. Hogyan maradjunk egészségesek télen akkor is, ha kevés időnk van
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Hogyan maradjunk egészségesek télen akkor is, ha kevés időnk van

Hogyan maradjunk egészségesek télen akkor is, ha kevés időnk van

Hogyan maradjunk egészségesek télen akkor is, ha kevés időnk van

Nézzük végig – persze nem fontossági sorrendben - mit tehetünk annak érdekében, hogy betegségek nélkül, felhőtlenül élvezhessük a téli hónapokat!

Irány a szabadba!

Talán nem is kell részletezni annak fontosságát, milyen jót tesz testünknek lelkünknek egyaránt a szabadban töltött néhány óra. Télen hajlamosabban vagyunk inkább a szobában, irodában tölteni az időnk nagy részét, autóval járni gyaloglás helyett, gyorsan egy fűtött helyiséget keresni, ahelyett, hogy jól beöltözve sétáljunk a friss levegőn. A téli hónapokban, a szabadban töltött napi minimum egy óra már jelentősen hozzájárul immunrendszerünk megóvásához.

Gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés

Nem csupán télen, ám a téli hónapokban kiemelten fontos a gyakori kézmosás. Még jobb, ha valaki nem csak magát, hanem családját, barátait is erre bíztatja. Hazaérkezve különösen fontos télen (és egyéb évszakban is) a szappanos, lehetőleg valamilyen kézfertőtlenítőt is tartalmazó kézmosás, elkerülve ezzel a különféle vírusos megbetegedéseket, náthát, influenzát, egyéb fül-orr- gégészeti problémákat. Praktikus, ha magunkkal tudunk vinni folyékony kézfertőtlenítőt, amit étkezések előtt, találkozások, kézfogások után, vagy akár tömegközlekedési eszköz használatát követően használhatunk.

Hogyan maradjunk egészségesek télen akkor is, ha kevés időnk van

Zöldség, gyümölcs a téli hónapokban is!

Mindennapi étkezésünkbe vezessük be tudatosan a nyers zöldséget, gyümölcsöt, amiket praktikus műanyag dobozban vagy alufóliába becsomagolva bárhova magunkkal vihetünk, akár útközben is fogyaszthatunk. A zöldség, gyümölcs nem csupán vitaminokkal és ásványi anyagokkal tölti fel a szervezetünket, hanem hozzájárul anyagcserénk egészséges működéséhez is.

Sport, de csak mértékkel

A rendszeres sport segít erősíteni immunrendszerünket, ezzel megőrizni egészségünket, ám télen a szabadban végzett sporttevékenység némi odafigyelést igényel. Felmérések mutatják, hogy a megfelelő védőruha (sál, sapka, kesztyű, meleg cipő) használata mellett a szabadban megtett séta vagy gyors gyaloglás csökkenti a felsőlégúti megbetegedések esélyét, ám a hosszadalmas futás akár többszörösére is emelheti e betegség kockázatát.

Hogyan maradjunk egészségesek télen akkor is, ha kevés időnk van

Alvás megfelelő óraszámban

A kipihent állapot erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomás kockázatát, segít az öregedési folyamatok lassításában, nem mellesleg kipihenten a mindennapi stresszt is könnyebben viseljük, ami szintén segítséget nyújthat abban, hogy elkerüljenek bennünket télen a megbetegedések.

Megfelelő számú étkezés

Napi ötszöri étkezés, melyből három főétkezés nagyban hozzájárul az immunrendszer megóvásához. Az étkezések közül kiemelten fontos a reggeli, ami energiával látja el a testet.

Vitaminok

A téli hónapokba a C-vitamin szervezetünkbe juttatása nem kérdés. Érdemes ebben az időszakban megemelt adagban bejuttatni a C vitamint szervezetünkbe, esetleges megbetegedés esetén pedig akár meg is háromszorozni a napi mennyiségét. A C-vitamin mellett lehetőleg D vitamint és kalciumot is juttassunk szervezetünkbe egészségünk megóvása érdekében.

Folyadékpótlás, tea

Ne csak a nyári hónapokban, télen is igyekezzünk minél több folyadékot bevinni szervezetünkbe. Télen különösen kedveltek a különféle gyógyteák (hárs, csipkebogyó, kamilla.

Hívás