Blog
  1. Híreink
  2. Mit csinál a fül-orr- gégész?
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Mit csinál a fül-orr- gégész?

Mit csinál a fül-orr- gégész?

Mit csinál a fül-orr- gégész?

A címben feltett kérdésre rövid választ adva elmondhatjuk, hogy a fül–orr–gégészet a fül, az orr és melléküregei, a szájüreg, a torok, a garat, a gége esetleges betegségeivel foglalkozik, ám a mandulagyulladás vagy az arcüreggyulladás gyógyítása is a fül-orr- gégészet vizsgálati körébe tartozik.


Mit csinál a fül-orr- gégész?

Egy fül-orr- gégész szakorvos fő profilja elsősorban a felső légúti fertőzések, orrmelléküreg gyulladások, a középfül megbetegedéseinek diagnosztikájára, kezelésére terjed ki mind a gyermek és mind a felnőtt betegek körében. A feladatkör egy esetleges fülzúgás, szédülés, különféle típusú halláscsökkenés kivizsgálására, kezelésére is kiterjed, ezeken felül pedig

  • a fül-orr- gégészeti góckutatás,
  • a fej-nyak régióinak onkológiai szűrővizsgálata,
  • esetleges fül-orr- gégészeti operációk indikálása, műtéti kivizsgálás koordinálása, műtétek megszervezése.

Mikor forduljunk fül-orr- gégész szakorvoshoz?

Amennyiben mandulagyulladása van vagy több héten át tartó, tartósnak mondható rekedtsége áll fenn, érdemes minél előbb szakorvoshoz fordulni. Gyermekek esetében igen gyakori a középfülgyulladás, így tartós fülfájdalom esetén haladéktalanul forduljunk fül-orr- gégész szakorvoshoz. A hirtelen halláscsökkenés vagy fülzúgás, szédülés is intő jel lehet, ezekben az esetekben is konzultáljunk szakorvossal.

Hívás