Blog
  1. Híreink
  2. Miről árulkodik az orrváladék színe és mikor forduljunk vele fül-orr-gégészhez?
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Miről árulkodik az orrváladék színe és mikor forduljunk vele fül-orr-gégészhez?

Miről árulkodik az orrváladék színe és mikor forduljunk vele fül-orr-gégészhez?

Miről árulkodik az orrváladék színe és mikor forduljunk vele fül-orr-gégészhez?
Az orrváladék színe és jellege az egyik legfontosabb kiindulópont abban az esetben, ha a fül-orr-gégész az orrhoz és az orrüregekhez kapcsolódó betegséget szeretne feltárni.
 
Mint közismert, az orrban még olyankor is nagyon sok váladék termelődik, amikor nem vagyunk betegek, aminek az oka nem más, minthogy ez a nedvesség biztosítja szaglószervünk kiegyensúlyozott működését, de kevesen tudják, hogy egyfajta defenzív funkciója is van.
 
Az orrváladék mennyisége és jellege azonban hajlamos megváltozni, amihez gyakran még betegség sem szükséges, hiszen számos külső tényező vagy társbetegség előidézhet orrfolyást.
 
Hogy mégis miről árulkodik, ha az orrváladék színe és mennyisége változik? Egyáltalán mikor érdemes fül orr gégészeti szakrendelésre menni segítségért? Az alábbiakban minden kapcsolódó kérdésre válaszolunk!

Mi az és miért fontos az orrváladék?

Noha az orrváladékot sokan egy visszataszító testnedvnek tartják, valójában azonban nagyon hasznos szerepet tölt be a szervezetben, különös tekintettel az egészség megőrzésére, miközben színe és jellege nagyon fontos kérdéseket tud megválaszolni egy fül-orr-gégészeti vizsgálat során.
 
Mint közismert, az orrfolyás egy teljesen hétköznapi tünet az emberek körében, különösen ősszel és tavasszal, vagyis a felsőlégúti fertőzések csúcsidőszakában találkozhatunk vele nagyon gyakran.
 
Az orrfolyás hátterében rengeteg kiváltó tényező állhat, így egyszerű átmeneti külső irritáció, allergia, de természetesen valamilyen vírusos és bakteriális fertőzés miatt is megjelenhet – méghozzá nem ok nélkül, hiszen a védekezésben és a gyógyulásban egyaránt fontos szerepet játszik.
 
Magát az orrváladékot konkrétan az orrban elhelyezkedő nyálkahártya termeli. Ez a folyamat állandó, hiszen a nedvességnek nagyon fontos szerepe van abban, hogy a kórokozók ne juthassanak be a szervezetünkbe, lévén a ragadós és nyálkás anyagba a vírusok, baktériumok és allergének egyszerűen megragadnak, és nem tudnak eljutni a mélyebb rétegekbe, hanem a külvilág felé sodródnak az orrfújás és a tüsszentés során.
 
Természetesen maga az orrváladék a szaglást is megtámogatja azáltal, hogy nedvesen tartja a nyálkahártyát, de hozzájárul ahhoz, hogy felmelegítse a beszívott levegőt, illetve megnövelje annak páratartalmát, ami bizonyos időszakokban szintén fontos az egészségmegőrzéshez.
 
Az orrváladék képződését sok esetben nem vesszük észre, hiszen vagy elpárolog a légzéskor vagy elfolyik a garat irányába. Betegség vagy probléma esetén azonban kiváló markerré válik, hiszen a legkisebb elváltozás is befolyásolja mennyiségét, színét és állagát.
 
Lássuk, hogy mikor és milyen problémák állhatnak a megváltozott orrváladék hátterében!

Áttetsző, vizenyős orrváladék

A leggyakoribb és legáltalánosabb orrváladék-típus az áttetsző, színtelen, vizenyős jellegű, amit orvosi szaknyelven szerózusnak nevezhetünk. Nagyon sokszor találkozhatunk vele, hiszen elegendő némi erőteljes külső inger ahhoz, hogy az orr nyálkahártyája azonnal nagyobb mennyiségű vizenyő termelésébe kezdjen.
 
A legtöbbször azonban az áttetsző orrváladék hátterében valamilyen felső légúti megbetegedés kezdeti stádiuma áll. Sok esetben indul vizenyős orrfolyással például a nátha és a megfázás, amihez gyakran tartozhat rossz közérzet, torokfájás, hőemelkedés vagy kisebb láz.
 
Ilyen állapotban jellemzően még vírusos eredetű fertőzésről beszélhetünk, ami maximum tüneti kezelést igényel – fájdalomcsillapítók, forró italporok, szopogató tabletták, orrsprayk által –, valamint az immunrendszer erősítését és nagyon sok pihenést, hogy a szervezet le tudja győzni a kórokozókat.
 
Rengeteg esetben alkalmaznak már ilyenkor antibiotikumot vagy antibiotikumos készítményeket, ami óriási hiba, hiszen a vírusos eredet miatt a szer hatástalan lesz – az antibiotikum csak a bakteriális fertőzés esetén hasznos –, így csak a szervezet bélflóráját tesszük tönkre alkalmazásával.
 
Fontos kiemelni, hogy a vizenyős orrváladék nagyon tipikus tünet valamennyi allergiás betegnél, különösen azokban az időszakokban, amikor az allergének nagy mennyiségben találhatók meg a levegőben.
 
Gyakori, hogy az allergiás betegeknél az áttetsző orrváladékot tüsszögés, köhögés, könnyezés, valamint a szem viszketése és erőteljes pirossága is kísér.

Fehér orrváladék

A fehér vagy fehéres orrváladék az esetek többségében átmeneti állapotot jelent, egy kezdődő vagy súlyosabbá váló nátha, illetve az elhanyagolt allergia egyaránt kiválthat ilyen jelenséget, sőt nem ritkán folyadékhiányos állapot is előidézheti.
 
Hogy mitől fehéredik be az orrváladék? Jellemzően attól, hogy az orrfolyás miatt az orrban található szőrsejtek megsérülnek, esetenként be is gyulladnak, ami jelentős mértékben le tudja csökkenteni az orrváladék termelődésének mértékét, illetve nedvességtartalmát egyaránt.
 
Ettől az orrváladék egyszerűen besűrűsödik, és emiatt láthatjuk fehéresnek. Ilyenkor kísérőtünetként már jellemző az orrdugulás, de amennyiben nem beszélhetünk ilyesmiről, akkor is érdemes valamilyen nyákoldó készítményt, például tengervizes orrsprayt alkalmazni, hiszen a folyamat ezzel még könnyedén visszafordítható.
 
Ezek a készítmények ugyanis képesek felhígítani a besűrűsödött váladékot, és elősegíteni annak kiürülését az orrból, méghozzá a különféle kórokozókkal együtt, amivel megakadályozható, hogy a betegnél súlyosabb gyulladás vagy fertőzés alakuljon ki.

Sárgás, zöldes orrváladék

Minden esetben előrehaladott megfázásra vagy fertőzésre utal, ha az orrváladék színe sárgás vagy zöldes árnyalatúvá változik. A folyamatot általában egy olyan vírusos fertőzés okozza, amit a beteg elhanyagolt és gyulladás, bakteriális felülfertőződés jött létre.
 
Amennyiben az orrváladék ilyen színekben játszik – a szaknyelv ezt mukopurulens váladéknak nevezi –, általában már baktérium által előidézett fertőzés van a szervezetben, azon belül is főként a felsőlégúti régiókban, az arc- orr- és homloküregben.
 
A beteg állapota ilyenkor rendszerint már sokkal rosszabb, mint amikor áttetsző vagy vizenyős váladékozást tapasztalt, így gyakori a levertség, fáradékonyság, a magasabb láz, az üregeknél érzékelhető nyomás, az aluszékonyság, a koncentrációs zavar és a sápadtság.
 
Az orrváladék színének a változása egyébiránt azt jelzi, hogy az immunrendszer védekezni próbál a kórokozókkal szemben. Magát a színváltozást a fehérvérsejtek idézik elő a szervezetben, melyek a védelmi folyamatok során sárgás-zöldes enzimeket termelnek, és ezek színezik a sűrű váladékot.
 
Gyakori eset, hogy a sárgás, zöldes orrváladékot a melléküregek gyulladása kíséri. Ez minden esetben egy súlyosabb állapot, amihez sokszor társul láz, az arc egyes pontjainak duzzanata és érzékenysége, de orrdugulás, köhögés, torokfájás, rossz lehelet, valamint a szagok és az ízek érzékelésének nehézségei is jelentkezhetnek.

Pirosas, barnás orrváladék

A pirosas és a barnás orrváladék hátterében rengeteg tényező állhat. Amennyiben a pirosas árnyalat áttetsző váladékkal keveredik, akkor jellemzően nincs nagy baj, csak arról van szó, hogy az orr nyálkahártyája a sok fújástól megsérült.
 
Ez úgy következhet be, hogy a fertőzés következtében a nyálkahártya eleve sokkal sérülékenyebb és érzékenyebb, azaz a legkisebb erőltetés hatására is könnyedén kisebb vérzés alakulhat ki, ami nem összekeverendő az orrvérzéssel.
 
Érdemes odafigyelni rá, amennyiben ugyanis a véres orrváladék gyakori, illetve hosszabb ideje megfigyelhető a betegnél, akkor nem szabad halogatni a fül-orr-gégész szakorvosi vizsgálatot, hiszen a háttérben súlyosabb elváltozás, daganatos probléma is meghúzódhat.
 
Lényeges kiemelni a sorból azt az esetet is, amikor az orrváladék egyszerre pirosas és barnás színezetű. Ilyenkor is mindig valamilyen vérzés áll a háttérben, amit nem feltétlenül a nyálkahártya túlerőltetése okozott.
 
A barna orrváladék hátterében a legtöbbször valamilyen túlzott szennyezés áll, erőteljes porterhelés például, ami szintén negatív hatással van az orr nyálkahártyájára, könnyedén sérülést idézhet elő, kiszáríthatja, repedezetté teheti, ami akár nagyobb mennyiségű vér ürülését is okozhatja.
 
Akár áttetsző-, akár barnás orrváladékkal jelentkezik, a vér tartós jelenléte vagy visszatérő mivolta minden esetben orvosi konzultációt igényel.

Sötét, szürkés-feketés orrváladék 

A sötét, szürkés és feketés orrváladék hátterében szintén több tényező is meghúzódhat. A legtöbbször általában egyszerű szennyeződésről beszélünk, mely az orrüregbe került, és beindul a szervezet természetes védekező reakciója, ami a váladéktermelés növelésével jár.
 
A túl sok por és kosz belélegzésekor ugyanis a szennyezőanyagok jelentős többsége az orrban megtapad, és onnan nem a belső üregek irányába halad tovább, hanem visszaáramlik a külvilág felé, miközben a nyálkahártyák nagyobb mennyiségű váladékot termelnek.
 
Előfordulhat ugyanakkor, hogy a túl sötét színű orrváladék betegséget jelez. Amennyiben nem dolgoztunk poros környezetben, és a tünethez magas láz, nehézlégzés, fáradékonyság, aluszékonyság, valamint köhögés társul, akkor a háttérben súlyos gombás fertőzés is állhat.
 
Ilyen esetekben fontos mielőbb fül-orr-gégészhez fordulni, hiszen a gombás fertőzés kezelés nélkül tovább terjedhet és sokkal súlyosabb tüneteket is produkálhat a szervezeten belül.

Gennyes, véres orrváladék

Minden esetben valamilyen súlyos elváltozásra enged következtetni, amennyiben az orrból gennyes és véres váladék ürül, mely egy idő után kellemetlen szagúvá, bűzössé válhat. Ennek a hátterében jellemzően valamilyen idegentest megjelenése áll.
 
Különösen gyerekeknél gyakori probléma, amikor kisebb játékokat, magvakat vagy egyebeket dugnak az orrukba, amiről nem szólnak a szülőknek, és ez káros folyamatok egész sorát indíthatja útnak.
 
Ezek az idegentestek ugyanis azon túl, hogy súlyosan is felsérthetik az orr nyálkahártyáját, rengeteg baktériumot és más kórokozókat juttathatnak el az orrüregbe, ami súlyos felülfertőzéssel jár, melyek együttesen gennyes, véres, minden esetben bűzös váladékozást váltanak ki.
 
Ilyenkor elengedhetetlen egy mielőbbi fül-orr-gégészeti feltárás, az idegentest szakszerű eltávolítása, valamint a megfelelő gyógyszeres kezelés annak érdekében, hogy a beteg állapota mielőbb stabilizálódjon.
Hívás