Blog
  1. Híreink
  2. Minden, amit a b.tox kezelésről tudni kell
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Minden, amit a b.tox kezelésről tudni kell

Minden, amit a b.tox kezelésről tudni kell

Minden, amit a b.tox kezelésről tudni kell

Azon túl, hogy a b.tox kezelés egyike a legnépszerűbb szépészeti beavatkozásoknak, az elmúlt években rengeteg olyan tévhit terjedt el róla az emberek között, melyek negatívan befolyásolták népszerűségét, holott ezt az eljárást ma már közel sem csak az esztétika területén alkalmazzák.

Ideális megoldás például a túlzott izzadás, vagy éppen a krónikus migrén kezelésére, noha a legtöbbször természetesen a mimikai ráncok eltüntetésekor használják. A módszer ma már szinte teljesen veszélytelen, de ami a legfontosabb – hatása nem visszafordíthatatlan vagy végleges.

Ehhez azonban lényeges, hogy olyan helyet válasszunk a kezelésre, ahol kellő tapasztalattal és ismerettel rendelkeznek ahhoz, hogy a beavatkozás körültekintően és biztonságosan elvégezhető legyen.

Az Oktogon Medical Center esztétikai szakrendelésén elérhető b.tox kezelések például kivétel nélkül kielégítik ezeket az igényeket, de ha szeretnénk előzetesen minden fontos részletet megtudni a beavatkozásról, magáról az eljárásról és hátteréről, az alábbiakban mindent megtudhatunk, sőt még a tévhitek eloszlatásáról is gondoskodunk.

Mit tartalmaz a b.tox?

A legnagyobb tévhitek a b.tox kezelés kapcsán az összetételt érintik, hiszen megannyi helytelen információ látott már napvilágot ezzel kapcsolatban. A b.tox alapját a botulinum toxin adja, ami nem egy mesterséges, hanem egy teljesen természetes méreganyag.

A Clostridium botulinum baktérium termeli, és a b.tox injekciókban csak nagyon csekély koncentrációban találkozhatunk vele, azaz teljes egészében veszélytelennek tekinthető az emberi szervezetre, különösen abban az esetben, ha egy felkészült orvos végzi a beavatkozást.

Miként fejti ki hatását a b.tox kezelés? 

Hogy milyen hatást fejt ki a szervezeten belül a botulinum toxin? Amit elsőként tudni kell, hogy kizárólag lokálisan érezhetjük, illetve láthatjuk majd a kérdéses anyag munkájának a gyümölcsét, ami elsődlegesen a ráncok eltüntetésében mutatkozik meg.

Aki a kezelés mellett dönt, az természetesen ennél azért alaposabban szeretné megismerni a b.tox hatásmechanizmusát, ami nem más, mint az említett toxin által előidézett izombénító hatás. Ez elsőre talán ijesztőnek tűnhet, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a hatás lokális, a megfelelő kezekben pedig teljesen biztonságos.

A botulinum toxin ugyanis a befecskendezést követően megakadályozza az izmokban az úgynevezett acetilkolin felszabadulását, ami nem más, mint az izmok összehúzódását biztosító anyag.

Ennek eredményeként az idegsejtek nem képesek kommunikálni az izmokkal, tehát azok elernyednek, amitől a bőr látványosan kisimul, miközben a ráncok eltűnnek – egészen addig, amíg a befecskendezett toxin hatása elég erős lesz ehhez.

Tudni kell ugyanis, hogy a b.tox kezelés során nagyon kis koncentrátummal dolgoznak a szakemberek, vagyis olyan kevés méreganyag jut lokálisan a szervezetbe, hogy az nem tud negatív hatást kifejteni más testrészre.

Ezen felül kevesen tudják, de a b.tox kezeléssel bejuttatott toxin nem raktározódik el a szervezetben, hatása tehát nem végérvényes vagy visszafordíthatatlan, egy idő után nyomtalanul eltűnik, ezért van szükség bizonyos időközönként a beavatkozás megismétlésére.

Milyen esetekben és hol használható a b.tox kezelés?

Noha a b.tox kezelés hatása gyors és látványos, azonban fontos tudni, hogy csak bizonyos esztétikai problémák esetében alkalmazható magas hatásfokkal, amihez elengedhetetlen lesz különbséget tenni a dinamikus és a statikus ráncok között.

A két ránctípus között ugyanis van egy óriási eltérés! Míg a statikus ráncok minden esetben úgy keletkeznek, hogy a bőr elveszíti a rugalmasságát, vagyis kialakulásuk oka kötőszöveti hiányosságból fakad, addig a dinamikus ráncok a mimikából, az izomműködésből fakadnak. 

A b.tox kezelés a kettő közül utóbbi esetén, vagyis a dinamikus ráncok eltüntetésekor hatásos, aminek az oka abban keresendő, hogy az injekció alapanyaga az izmok és az idegsejtek kapcsolatát befolyásolja, gyakorlatilag az izmokat ernyeszti el, és így eredményezi a bőr simaságát.

A közhiedelemmel ellentétben tehát a b.tox kezelés során befecskendezett anyag nem közvetlenül a bőrre fejti ki a hatását, hanem a háttérben meghúzódó izmokra, majd ezeknek az izmoknak az elernyedése mutatkozik meg ránctalanító hatásként.

Milyen dinamikus ráncokra van jó hatással a b.tox?

A b.tox kezelés valamennyi dinamikus ránc esetében hatásos, ami meg tud jelenni az arcon, így valamennyi mimikai eredetű elváltozásnál előnyösen alkalmazható.

Különösen hatékony például a szemkörnyéki szarkalábak eltüntetésében, melyek a szemzugból kifelé indulnak –, de a szemöldök között elhelyezkedő függőleges mérges ráncok mérséklése vagy teljes eltüntetése is megvalósítható a kezelés segítségével.

Természetesen a homlokot vízszintesen keresztező-, illetve az ajak környékén elhelyezkedő ráncok eltüntetése szintén könnyedén megvalósítható a kezeléssel, akárcsak az orrnyergen vízszintesen megjelenő elváltozások – hétköznapi nevén nyusziráncok.

Fontos tudni, hogy bár ezeknél a mimikai ráncoknál a b.tox kezelés nagyon jól alkalmazható, azonban érdemes még azelőtt elvégezni az első beavatkozásokat, hogy a ráncok túlzottan elmélyülnek, hiszen a kezelés egyfajta megelőző jelleggel is szolgál ebben a tekintetben.

Így zajlik a b.tox kezelés

A b.tox kezelés folyamatáról legalább annyi téves információ terjeng az emberek között, mint a hatásáról. Maga a beavatkozás rendkívül egyszerű és gyors abban az esetben, ha hozzáértő végzi. Egy terület esetén így maximum 15-20 percig tart a teljes kezelés.

Mivel injekciós kezelésről beszélünk, ami egy rendkívül vékony tűvel történik, ezért nincs szükség érzéstelenítő alkalmazására sem, hiszen az eljárás fájdalommentes vagy csak nagyon csekély mértékű fájdalommal jár a tűszúrások miatt.

A beavatkozás minden esetben a kérdéses terület teljes fertőtlenítésével indul, majd egy injekció segítségével a kezelőorvos a hatóanyagot közvetlenül az izmokba fecskendezi a megfelelő pontokon.

A b.tox kezelés hatása bár azonnal érzékelhető, látványos és végleges eredmény azonban csak néhány napon belül várható, ekkor a bőr jellemzően már kisimul, a ráncok pedig teljesen eltűnnek vagy mérséklődnek.

Az eljárás tehát gyors és fájdalommentes, eredménye hamar látható, ezért vált az évtizedek során az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb szépészeti beavatkozássá. 

A b.tox hatása nem tart örökké 

Már fentebb is említettük, hogy a b.tox kezelés kapcsán az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a hatása visszafordíthatatlan és örökké tart, ami ebben a formában egyáltalán nem igaz.

Az első b.tox kezelés általában 4-6 hónapig érezteti a hatását, majd ezt követően ismétlésre van szükség, ha szeretnénk megőrizni a ránctalan arcbőrt, azonban vannak szabályok, amiket nagyon fontos betartani. 

A legfontosabb, hogy két b.tox kezelés között legalább három hónap szünetet kell tartani, ami a hatás időtartamának függvényében nem tekinthető túl nagy kompromisszumnak, hiszen évente így is legalább négy alkalommal lehet jelentkezni kezelésre.

A legtöbb páciens számára azonban általában elegendő az évi két beavatkozás, hiszen az ismételt kezelések általában néhány hónappal meghosszabbítják a b.tox hatását.

Vannak-e mellékhatásai a b.tox kezelésnek?

A b.tox kezelés kapcsán nagyon fontos, hogy mindig megfelelő képesítéssel ellátott szakember végezze. Ilyen háttérrel ma már teljesen veszélytelen beavatkozásnak tekinthető, ez azonban nem jelenti azt, hogy kisebb mellékhatások nem jelentkezhetnek a későbbiekben.

Hangsúlyozandó, hogy gyakori mellékhatásokról egyáltalán nem beszélhetünk, ritkán azonban előfordulhat miatta kisebb fejfájás, a kezelt területeken az izmok átmeneti gyengesége és duzzanata, de az érzékenyebb bőrűeknél természetesen bőrpír is felléphet.

Óvintézkedések a b.tox kezelés után 

Akinek nem volt még b.tox kezelése, nyilvánvalóan szeretne alapos ismereteket szerezni arról, hogy milyen óvintézkedések betartására van szükség a beavatkozást követően, azaz mit szabad és mit nem szabad csinálni?

A legfontosabb, hogy az injekciók után nincs regenerálódási idő, nem kell napokig ágyban feküdni és elzárkózni a külvilágtól, a beavatkozás után a legtöbb hétköznapi teendő folytatható, nem kell kimaradni a munkából, azonban néhány alapszabályt azért természetesen lényeges betartani.

Arctorna

Ahhoz például, hogy a b.tox kezelés a lehető legtökéletesebb eredményt hozza, a kezelést követően fontos az arctorna. A beavatkozást végző szakember jellemzően megmutatja ezeket az egyszerű gyakorlatokat és pontos instrukciókat is biztosít hozzájuk.

Az arctorna lényege, hogy az izmok finoman átmozgatásra kerüljenek, ezáltal a hatóanyag mindenhová el tudjon jutni, megfelelően felszívódjon és valóban a kívánt hatást eredményezze.

Közvetlenül a kezelés után 

A b.tox kezelés után általában az első 4-5 órában kell nagyobb mértékben odafigyelni magunkra. Fontos kerülni például a fekvő testhelyzetet, valamint a hajolgatást is annak érdekében, hogy a befecskendezett hatóanyag ne tudjon átterjedni más területekre, az ott fejtse ki hatását, ahol kell.

A mimikai izmok segítségével elengedhetetlen az arc tornáztatása, azonban lényeges, hogy az első órákban sem masszírozni, sem dörzsölni vagy nyomkodni nem szabad a kezelésnek alávetett területet.

Szintén lényeges, hogy a kezelés napján még ne tornázzunk, ne fussunk, ugráljunk és ne végezzünk olyan fizikai aktivitást, ami esetleg problémát okozhatna a megfelelő felszívódásban.

A kezelés utáni napokban

Mint azt fentebb már említettük, a b.tox kezelés nem igényel hosszabb rehabilitációt, így másnap már lehet dolgozni, azonban a megerőltető munkavégzés, a fizikai munka, az edzés és testmozgás még legalább két napig tilos.

Szintén nem ajánlott a kezelt területen kozmetikai szereket, sminket és krémet alkalmazni, de a mosakodáskor is nagyon óvatosnak kell lenni legalább két-három napig, majd utána ezeket a szokásokat fokozatosan visszaépíthetjük a mindennapokra.

Ami nagyon fontos, hogy a b.tox kezelés után legalább két-három hétig tilos az arc erőteljes nyomkodása és dörzsölése, így például az arcmasszázs, de a napozás, a szolárium vagy a szauna használata is tiltott, mert a bőr hőmérsékletének drasztikus megnövekedése negatívan befolyásolja a b.tox hatását.

Mikor ellenjavallott a b.tox kezelés alkalmazása?

Természetesen a b.tox kezelés kapcsán is vannak olyan esetek, amikor alkalmazása nem javasolt. A legtöbb egészséges embernél – legyen az férfi vagy nő – a beavatkozás teljesen veszélytelen, azonban az alábbi esetekben mindig tilos elvégzni:

 

  • 18 éven aluli személyeknél;

  • 65 év feletti személyeknél;

  • várandós vagy szoptató kismamáknál;

  • bőrfertőzések és egyes bőrbetegségek esetén;

  • lázas állapotban vagy lázzal járó betegségnél;

  • a legtöbb autoimmun betegségnél;

  • bizonyos ideg- és izomeredetű betegségnél;

  • valamint azoknál az embereknél, akik allergiások a b.tox kezelésekre, vagy az injekció valamelyik összetevőjére.

 

 

Hívás