Blog
  1. Híreink
  2. Gombócérzés a torokban? Globus szindróma is állhat mögötte!
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Gombócérzés a torokban? Globus szindróma is állhat mögötte!

Gombócérzés a torokban? Globus szindróma is állhat mögötte!

Gombócérzés a torokban? Globus szindróma is állhat mögötte!
Biztosan mindenki érezte már megfázásos állapotokban vagy stresszesebb időszakokban azt a kellemetlen érzést, amit a leginkább úgy lehetne leírni, mintha valamiféle akadály, duzzanat vagy gombóc lenne a torokban.
 
Ennek a tünetnek a hátterében gyakran nem valamilyen szervi elváltozás áll a hátterében, mint inkább lelki eredeti panaszok. Sokszor kiválthatja például a nem megfelelő táplálkozás, a sok gyomorsav, a refluxbetegség, de akár a stressz is.
 
Amennyiben a torokban múlni nem akaró gombócérzést tapasztalunk, érdemes haladéktalanul felkeresni egy fül-orr-gégészeti szakrendelést, hiszen akár súlyos betegség is meghúzódhat a panasz mögött, amit nagyon fontos időben feltárni a mielőbbi kezelés érdekében.
 
Ha a szakorvos nem talál szervi elváltozásokat, jellemzően pszichés betegség áll a háttérben, mint amilyen például az ártalmatlan globus szindróma, amit más szakág bevonásával – jellemzően pszichológus vagy pszichiáter segítségével – lehet kezelni.
 
Az alábbiakban minden aspektusból megvizsgáltuk a torokban jelentkező gombócérzés hátterét annak érdekében, hogy pontosan tudjuk, mikor és milyen szakrendelésre lehet szükségünk, illetve milyen tünetek esetében lehet nagyobb a baj.
 

Milyen betegségek okozhatnak gombócérzést a torokban?


 
A torokban tapasztalható gombócérzés kapcsán a legfontosabb tudnivaló, hogy az esetek többségében nem beszélhetünk valódi duzzanatról, sem a torok tényleges szűkületéről, általában csak az elménk játszik velünk.
 
A leggyakrabban a stressz hatására alakul ki ez az érzés azoknál az embereknél, akik érzékenyebbek a feszültebb helyzetekre. Szervi elváltozás ilyenkor nincs, de előfordulhat, hogy a gombócérzést egy gyógyszer mellékhatása váltja ki vagy a gyakori nyelés miatt a garat nyálkahártyájának kiszáradása.
 
Ha tartós formában tapasztaljuk ezt az érzést a torkunkban, annak a hátterében általában a refluxbetegség áll, aminek a hatására gyakori – különösen a stresszesebb időszakokban –, hogy a garat nyálkahártyája a sav miatt begyullad.
 
A pszichés eredetű betegségek közé sorolható a globus szindróma is, ami gyakran idéz elő gombócérzést a torokban. Érdekessége, hogy evés vagy ivás hatására a kellemetlenség megszűnik vagy jelentős mértékben mérséklődik, majd idővel ismét visszatér.
 
Aki ettől a betegségtől szenved, gyakran tapasztalja a gombócérzést csak percekig vagy másodpercekig, de vannak, akik hetekig-, sőt hónapokig szenvednek tőle. Meglepően gyakori kórképről van szó, egyes becslések szerint az embereknek csaknem a fele tapasztalta már.
 

Betegségek, melyek fizikai szűkületet okoznak a torokban


 
Fentebb már említettük, hogy a torokban tapasztalható gombócérzés hátterében gyakran fizikai elváltozások is meghúzódhatnak. Ezek feltárása vagy kizárása miatt fontos, hogy a tünetet tapasztaló pácienst megvizsgálja egy fül-orr-gégész szakorvos.
 
Gyakori kórkép például a garattájékon tapasztalható szövetszaporulat megjelenése, ami lehet egyszerű nyirokcsomó-megnagyobbodás következménye, de ciszta, a legrosszabb esetben pedig daganat is.
 
Ezen felül fizikai szűkületet idézhet elő toroktájékon a pajzsmirigy göb – vagy más néven strúma – megjelenése –, de nagyon ritka esetben olyan anatómiai elváltozások is, mint a túl hosszú nyelvcsap, a nyaki gerinc deformációja vagy a pajzsporc és a sziklacsontnyúlvány elégtelen helyzete.
 
Természetesen különféle idegentestek, így például egy félrenyelt ételmaradvány vagy gyógyszer, illetve maró hatású anyagok által előidézett hegesedés szintén kiválthatja a gombócérzést a torokban.
 

Egyéb okok a háttérben


 
Sokkal ritkább esetben ugyan, de más egyéb okok is meghúzódhatnak a torokban tapasztalt diszkomfortérzés hátterében. Sokszor például különféle izomgyengüléssel járó kórképek, így például a myasthenia gravis is produkálhat ilyen tüneteket a pácienseknél.
 
Ezen felül rengetegen panaszkodnak ilyen tünetekre, ha úgynevezett Zenker-diverticulum alakult ki, ami egy a garat és a nyelőcső között megjelenő nyálkahártyatasakként jellemezhető.
 
Az elváltozás főleg időskorban alakul ki és bár alapvetően nem veszélyes, beavatkozást is ritkán igényel, azonban a betegségtől szenvedők gyakran érezhetik a jellegzetes idegentest érzést a torkukban.
 

Milyen kísérőtünetek esetén forduljunk azonnal orvoshoz?


 
Mint a fentiekből kiderült, a torokban tapasztalható gombócérzés az esetek döntő többségében egy általános tünet, ami önmagában nem igényel különösebb beavatkozást, de bizonyos panaszok kíséretében fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk vele.
 
Ilyen például, ha gyakorivá válik a nyelési fájdalom, a páciens gyakorlatilag képtelenné válik az étel lenyelésére, elakadnak a falatok, az evés öklendezéssel, hányással és hányingerrel jár.
 
Szintén jelentősebb problémára, illetve fizikai akadály meglétére utal, ha a beteg légzési nehézségeket tapasztal a gombócérzés mellett, a nyelés pedig fájdalmassá, nehézkessé válik.
 
Amennyiben a tünetek hirtelen jelentkeznek és nagyon intenzívek – különösen 50 éves kor felett –, miközben hetek óta fennálló problémákról van szó, melyek fokozatosan erősödnek és megkeserítik a páciens mindennapjait, az egyaránt haladéktalan kivizsgálást igényel.
 
Végül, de nem utolsó sorban jelentős gyulladásra, esetenként daganatos elváltozásra utalhat, amennyiben a torokban jelentkező gombócérzés mellé jelentős fogyás társul, méghozzá hőemelkedés, lázas állapot vagy a nyaki nyirokcsomók duzzanata mellett.
 

Mit tegyünk, ha a globus szindróma tüneteit tapasztaljuk?


 
A globus szindróma tünetei bár nagyon egyértelműek, ugyanakkor az öndiagnózis még annak ellenére sem szerencsés, hogy a betegség jellemzően pszichés eredetű, vagyis csak akkor tudunk kigyógyulni belőle, ha lelkileg egyenesbe kerülünk.
 
Ez külső segítség nélkül gyakran lehetetlen, azonban még mielőtt idáig eljutnánk, nagyon lényeges, hogy a súlyosabb szervi elváltozásokat minden esetben kizárjuk, hiszen nem vagyunk orvosok, márpedig a panaszok hátterében ilyen problémák is meghúzódhatnak.
 
A feltárásban elsődlegesen fül-orr-gégész szakorvos segíthet nekünk, de később gasztroenterológushoz, endokrinológushoz és ideggyógyászhoz is tovább küldhetnek minket, miközben a legkülönfélébb vizsgálatokat végezhetik el rajtunk.
 
Gyakori például a különféle képalkotó eljárások alkalmazása (röntgen, CT, ultrahang), de sok esetben szükség lehet egy gyomortükrözésre is ahhoz, hogy a szervi elváltozások magabiztosan kizárásra kerüljenek, illetve pontos diagnózis születhessen.
 
Számolni kell továbbá azzal, hogy amennyiben kiderül a pszichés háttér, akkor pszichológus-, súlyosabb és makacsabb panaszok esetén pedig akár pszichiáter bevonására is szükségünk lehet.
 
Mint látható tehát, a globus szindróma hátterének feltárása gyakran rendkívül komplikált, ezért az a legszerencsésebb, ha a tünetekkel – még akkor is, ha nem állandók vagy hullámzók – először háziorvosunkhoz fordulunk.
 
A háziorvos már segíthet abban, hogy a panaszok alapján a megfelelő szakág képviselőjéhez irányítsa a beteget, amivel gyakran rengeteg felesleges kört és költséges vizsgálatot megspórolhatunk magunknak.
 

Hogyan kezelhető a globus szindróma?


 
Míg a szervi elváltozások vagy az olyan betegségek, mint a reflux könnyedén kezelhetők a megfelelő gyógyszerekkel és beavatkozásokkal, addig a globus szindróma kapcsán nem szabad elfelejteni a pszichés hátteret, ami megnehezíti a gyógyítást.
 
Ennek megfelelően a betegséghez nem kapcsolódik speciális terápia vagy gyógyszer, sokkal fontosabb a kiváltó ok feltárása, amihez gyakran van szükség némi mentális segítségre.
 
Ritka eset, de előfordulhat, hogy a mentális probléma mellett refluxbetegség, egy nem megfelelő gyógyszeres kezelés vagy az életmódbeli hiányosságok egyszerre idézik elő a globus szindrómát, illetve a torokban megjelenő gombócérzést.
 
Az egyik legfontosabb kezelési módszer és eljárás jellemzően az, ha a pszichés hátteret és problémát kizárjuk vagy megoldást találunk rá, amihez egy jó pszichológus, néha azonban inkább pszichiáter, illetve az általa felírható gyógyszerek is szükségesek lesznek.
 
Nem ritka, hogy sokaknak elég csak kilépniük egy rossz kapcsolatból, munkahelyet váltani vagy módosítani az életmódjukon ahhoz, hogy minden megváltozzon és a globus szindróma tünetei rögtön eltűnjenek.
 
Nagyon általános, hogy már maga a diagnózis is jobb hatással van a betegekre. Amint az orvosok feltárják és kimondják a betegség meglétét, a páciensek jellemzően megnyugvást találnak, tudatosul bennük, hogy nincs okuk aggódni egy komolyabb probléma miatt.
 
A daganatos betegségektől vagy a súlyosabb elváltozásoktól való félelem ugyanis fokozhatja a stresszt, mely közvetlenül befolyásolja a gombócérzést a torokban. Ha viszont a páciensek tudják, hogy csak az agyuk játszik velük, akkor a szorongásuk mérséklődik, panaszaik pedig kevésbé lesznek intenzívek.
 
A gyakorlat azt mutatja, hogy a globus szindrómától szenvedő betegek számára rengeteget segíthet az életmódváltás, de még inkább a különféle feszültségoldó technikák megtanulása, a félelmekkel való magabiztos szembenézés kivitelezése.
 
Súlyosabb esetekben természetesen számítani kell arra, hogy a pszichoterápia önmagában nem elegendő, és az illetőnek nyugtatók vagy antidepresszánsok szedésére lesz szüksége egy bizonyos ideig ahhoz, hogy a kellemetlen tünetek megszűnjenek.
 
Végül, de nem utolsó sorban fontos kiemelni, hogy a globus szindrómát előidézheti, de legalábbis súlyosabbá teheti, ha a torok- és hangszalagok izomzatát rosszul használjuk.
 
Ilyenkor rengeteget segíthet a beteg állapotán a beszéd- és hangterápia alkalmazása, mely lehetővé teszi a kapcsolódó izmok ellazítását, ezáltal a gombócérzés elmulasztását egyaránt.
 

A globus szindróma nem új betegség


 
Gyakran hallani róla, hogy a globus szindrómát új betegségként említik, sőt a menedzserbetegségek közé sorolják. Utóbbi nem különösebben nagy tévedés, előbbi azonban igen, hiszen ezt a problémát már több ezer évvel ezelőtt is leírta az akkori tudomány.
 
Egészen pontosan Hippokratész vetette papírra 2500 évvel ezelőtt a globus hystericus nevű betegséget, amit már akkoriban is párhuzamba állítottak a pszichológiai tényezőkkel, valamint a menopauzával és a pajzsmirigyhez kapcsolódó elváltozásokkal.
Hívás