Blog
  1. Híreink
  2. A rettegett kisgyermekkori mandulagyulladás
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. A rettegett kisgyermekkori mandulagyulladás

A rettegett kisgyermekkori mandulagyulladás

A rettegett kisgyermekkori mandulagyulladás

A téli betegségek közül az egyik leggyakoribb a mandulagyulladás, ám e betegség típus sajnos nem kifejezetten téli betegség, hiszen az év bármely szakaszában felütheti a fejét. A mandulagyulladás jellemzően a 3-10 év közötti korosztálynál gyakoribb, torokgyulladás viszont az 5-18 év közötti gyermekeknél fordul elő leginkább.

A mandulagyulladás egyik súlyosabb formája a tüszős mandulagyulladás, ami lehet vírusos, bakteriális vagy akár gombás eredetű is. A fertőzést jellemzően vírus okozza és az esetek csupán egyharmadában fordul elő a Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozta megbetegedés. A bakteriális tüszős mandulagyulladás felismerése nagyon fontos a kezelés szempontjából, ezért szükséges a torokváladék leoltása vagy kenet levétele.

Milyen tünetei vannak a tüszős mandulagyulladásnak?

A kisgyermekeknél az elsődleges tünetek a hirtelen kezdődő magas láz, fej-, has-, torokfájdalom, nyálcsorgás, majd nyelési nehézség. A gyermekek erős fájdalomra is panaszkodhatnak, mely különösen a torkot és a nyirokcsomókat érinti, amelyek ekkor megduzzadnak, és tapintáskor, nyeléskor érzékennyé válnak.

Hogyan kezeljük a kisgyermekek mandulagyulladását?

Bakteriális mandulagyulladás esetén antibiotikum szedésére van szükség a kórokozók leküzdése érdekében, ezt szakorvos receptre írja fel. Az antibiotikum mellé probiotikum szedése is javasolt.

Mit tegyünk, és mire figyeljünk a betegség alatt?

A fertőzés az egy légtérben tartózkodás végett gyorsan elterjedhet családon belül, illetve intézményi közösségekben, például óvodában, iskolában. A betegségek szezonális eloszlást is mutatnak, a hideg hónapokban, január és április között előfordulásuk gyakoribb.

Torokgyulladás esetén elsősorban annak tüneteit lehet jól kezelni: fontos az ágynyugalom, a bőséges folyadékfogyasztás, a láz- és a fájdalomcsillapítás, és a gyakori toroköblögetés.

Mindkét betegség esetében cseppfertőzés útján és fertőzött tárgyak közvetítésével jutnak a garatba. A fertőzésre való fogékonyságot növeli a köhögés és a torok irritáció.

Hogyan enyhítsük a torokfájást?

  • Fogyasszunk sok, lehetőleg meleg (de nem forró!) folyadékot, ezzel a nyálkahártya nem szárad ki. Kerüljük a szénsavas italokat.
  • Használjunk párásító készüléket, amely segítségével nedvesen tartható a garat nyálkahártyája.
  • Gargalizáljunk sós vízzel.
  • Tartsuk melegen a torkunkat, vegyünk fel sálat, garbós pulóvert, melyekkel óvjuk torkunkat, mellkasunkat.
  • Használjunk a patikákban kapható torokfertőtlenítő spray-ket vagy szopogatós tablettákat.
  • Kerüljük a dohányzást, az alkohol fogyasztását, a csípős ételeket, ezek ugyanis irritálhatják az érzékeny nyálkahártyát.
  • Forduljunk a természet patikájához: együnk mézet, igyunk zsályateát, próbáljuk ki a fokhagymakúrát!

A legfontosabb, hogy panaszok esetén minden esetben forduljunk szakorvoshoz, hogy a megfelelő kezelésben részesüljön gyermekünk és ezáltal az esetleges későbbi szövődmények is elkerülhetők legyenek! Kiváló fül-orr- gégész szakorvosaink állnak szíves rendelkezésükre!

Hívás