Blog
  1. Híreink
  2. A nyirokrendszer egészségének megőrzése levegőnyomással- Dr. Polman Erzsébet Bőrgyógyász Kezelőorvosunk ajánlásával
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. A nyirokrendszer egészségének megőrzése levegőnyomással- Dr. Polman Erzsébet Bőrgyógyász Kezelőorvosunk ajánlásával

A nyirokrendszer egészségének megőrzése levegőnyomással- Dr. Polman Erzsébet Bőrgyógyász Kezelőorvosunk ajánlásával

A nyirokrendszer egészségének megőrzése levegőnyomással- Dr. Polman Erzsébet Bőrgyógyász  Kezelőorvosunk ajánlásával
A lymphoedema Magyarországon népbetegségnek számít, így a napi rutin része. A kezeletlen
nyiroködéma (limfödéma) a krónikusan fennálló szöveti keringési elégtelenség következtében rontja a szövetekhez eljutó oxigén- és tápanyagmennyiségét. Ez számos veszélyes szövődmény (pl. vénás trombózis) veszélyét fokozza, emellett komoly bőrgyógyászati problémákat is okozhat.
Nyirokrendszerünk felelős szervezetünk immunitásáért, így rendkívül fontos szerepet tölt be testünk egészségének fenntartásában. Nyirokrendszer hiányában, a szöveteink közötti folyadék
felszaporodna, testünk a duplájára duzzadna. Ha a nyirokrendszer nem jól működik fáradtság, rossz közérzet és akár betegség jelei is mutatkozhatnak. Ezen kívül visszér, ödéma és narancsbőr is kialakulhat.
Testünkben naponta 2-3 liter nyirokfolyadék szűri nyirokrendszerünket.

Nyirokcsizma-Testkezelés


A nyirokmasszázs egyik legfontosabb célja, hogy a nyirokcsomókon könnyen átjusson ez a
nyirokfolyadék, és hogy szabályozzuk az áramlási sebességét. Ezzel elősegítjük a méreganyagok kiürülését a szervezetből.
A nyirokmasszázs csizma tulajdonképpen egy légkompresszor.
A kezelés során egy kompresszor levegőt pumpál a nyirokmasszázs csizmákba, melynek
következtében a nyomáshullámok váltakozó időközönként és erősséggel a talptól kiindulva egészen a csípőig “masszírozzák” végig a testet. A kezelés eredményeként fokozódik a nyirokáramlás, a méreganyagok kiürülnek a szervezetből, a zsírszövetek fellazulnak, az ödémák csökkennek, a bőr pedig feszesebb lesz.
Hatékonysága a hagyományos masszázs többszöröse.
A nyirokcsizma használata kiemelten fontos a különböző testkezelések kiegészítő kezeléseként,
hiszen a zsírcsökkentő és testfeszesítő eljárásoknál a nyirokkeringés nagyban befolyásolja az
eredményeket.

A Nyirokmasszázs kezelés menete


A nyirokmasszázs kezelés egy szakorvosi konzultációval kezdődik, melyet a Klinika Bőrgyógyász kezelőorvosa végez. A konzultáció során átbeszélésre kerül a páciens egészségi állapota, a várt eredmény és a kezelés menete. Páciensünket részletesen tájékoztatjuk az alkalmazandó technikáról.
A konzultációt követően az asszisztensünk befekteti a pácienst a nyirokmasszázs csizmába.
Ezután következik maga a nyirokmasszázs kezelés, melynek során a kompresszor előre beállított nyomású levegőt fúj a hozzá csatlakoztatott nyirokmasszázs csizma légkamráiba. Ebben a szakaszban különösen fontos, hogy az egyes kamrákat külön-külön, egyesével vagy egyszerre fújjuk fel. A felfújt légkamra nyomást gyakorol a végtagra, melynek hatására elmozdul a nyirokfolyadék.

A legfontosabb feltétel a nyiroködéma terápiájában a beteg együttműködése, amely nélkül nem várható sikeres kezelés. Sok esetben teljes életmód változtatásra van szükség, pl. a rendszeres mozgás, súlykontroll és a fogyás is elengedhetetlen az állapot javításához. Mivel a beteg számára a hosszútávú állapotjavulás a cél, lehetőleg az életmód megváltoztatását az egész életre szükséges megcélozni, a rövidebb távú odafigyelés nem oldja meg a problémát.

Fontos a megfelelő bőrápolás is

Bőrápolás tekintetében elsődleges feladat, hogy ne hagyjuk kiszáradni a bőrt. Ezt alacsony urea tartalmú krémek, hidratálók használatával biztosíthatjuk. Lehetőleg kerüljük szteroid krémek és kenőcsök használatát, helyette fáslizzunk napi rendszerességgel, melynek köszönhetően az ekcémás bőr állapota javulni fog. Figyeljünk az apró sérülésekre, és használjunk antiszeptikus ecsetelőket!
Hívás