Blog
  1. Híreink
  2. A női meddőség 5 leggyakoribb oka
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. A női meddőség 5 leggyakoribb oka

A női meddőség 5 leggyakoribb oka

A női meddőség 5 leggyakoribb oka
Statisztikailag igazolt tény, hogy az elmúlt évtizedekben világszerte drámaian megemelkedett a meddőségi problémáktól szenvedő párok száma.
 
Nekik a legtöbbször csak orvosi segítséggel lehet saját gyermekük, azonban egyre többen vannak, akiknek a legkülönfélébb eljárások és kezelések ellenére sem tud megfoganni, illetve megmaradni a baba.
 

A meddőség közel sem csak a nők problémája

 

Közismert, hogy meddőségről akkor beszélhetünk egy pár esetén, ha egy év rendszeres és kitartó próbálkozás után is elmarad a gyermekáldás. Ilyenkor a legelső lépés általában az, hogy a pár hölgy tagja felkeres egy nőgyógyászati szakrendelést.
 
Azon túl, hogy ez helyes döntés, sokan sajnos abban a tévhitben élnek, hogy a meddőség egy kizárólag nőket érintő probléma, holott a gyakorlat azt mutatja: ma már legalább fele-fele arányban érinti a hölgyeket és a férfiakat is.
 
Emiatt az esetek döntő többségében a meddőség felmerülésekor a párok mindkét tagját alapos vizsgálatnak vetik alá, hiszen a férfiakban is lehet olyan elváltozás, olyan kezelendő probléma, ami esetleg akadályozza a gyermekáldást.
 
Az alábbiakban azonban első körben csak a hölgyek oldaláról közelítettük meg a kérdést, így a női meddőség leggyakoribb okait, illetve a kapcsolódó tudnivalóit gyűjtöttük össze egy cikken belül.
 

Ma már népbetegség a meddőség


 
Noha ijesztőnek hangozhat, de egyre több helyen olvashatjuk feketén-fehéren, hogy a meddőség ma már egyfajta népbetegségnek tekinthető, és különböző okokból kifolyólag a jövőben egyre több párt érinthet majd.
 
Magyarországon jelenleg mintegy 100 párból legalább 18-at érint a probléma, tehát ilyen sokan vannak, akiknél a rendszeres nemi élet ellenére sem fogan gyermek. Számszerűsítve ez több mint 300 ezer párt jelent csak hazánkban.
 
Világszerte azonban sokkal rosszabb adatokról van tudomásunk. Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi becslése szerint globálisan már közel 50 millió párt érint valamilyen formában a meddőség, ami két évtizeddel ezelőtt még csak alig 40 millió volt.
 
Úgy tudni, hogy a párkapcsolatban élő nők 25 százaléka, tehát mintegy negyede képtelen teherbe esni két év kitartó próbálkozás mellett sem, de ha öt évre növeljük a vizsgálati időtartamot, akkor is legalább 10 százalékos arányról beszélhetünk.
 
A WHO elismerte, hogy a meddőségi helyzet az elmúlt évtizedekben drasztikusan súlyosbodott, érdekessége pedig, hogy leginkább Európát, annak is a középső és a keleti országait érinti a leginkább.
 

Mi állhat a háttérben?


 
A meddőségi problémák növekedésének hátteréről számos kutatás napvilágot látott már a múltban, azonban egyiknek sem sikerült egyetlen konkrét dolgot megneveznie azzal kapcsolatban, hogy mi állhat a tendencia hátterében.
 
A témakör annyira tág, hogy a tudományos tényektől kezdve, a feltételezéseken át, az összeesküvés-elméletekig bezárólag minden megtalálható köztük, azonban egyelőre nehéz átlátni a tényleges folyamatokat.
 
Emiatt nem is próbáljuk meg felderíteni az okokat, inkább a meddőséggel, mint betegséggel akarunk foglalkozni az alábbiakban, és középpontba állítani a leggyakoribb forrásokat, amelyek ezt a termékenységi problémát kiválthatják.
 

A női meddőség leggyakoribb okai


 
Mint azt már fentebb is említettük, a meddőség közel sem csak a nők betegsége, de mivel elsők között mindig ők fordulnak orvoshoz a kivizsgálással, ezért az alábbiakban az ő szemszögükből közelítjük meg a problémakört. Lássuk az öt leggyakoribb okot:
 
  1. Chlamydia fertőzés és egyéb szexuális úton terjedő betegségek

 
A női meddőség hátterében nagyon sok esetben valamilyen szexuális úton terjedő betegség, azon belül is főként a kankó vagy a Chlamydia fertőzés áll. Noha más hasonló szexuális betegségek egyaránt előidézhetik, ugyanakkor ezek a leggyakoribbak.
 
Különösen a Chlamydia fertőzés nagyon veszélyes, mert gyakran egyáltalán nem okoz semmiféle tünetet, és a leginkább a 18-25 éves korosztály körében terjed, akik gyakran váltják partnereiket és élnek nemi életet védekezés nélkül.
 
A betegséget a Chlamydia trachomatis baktérium okozza, és rengeteg esetben csak akkor okoz tüneteket, amikor már kellemetlen szövődményeket idézett elő. Az egyik ilyen szövődmény a meddőség.
 
Statisztikák igazolják, hogy már egyszeri fertőzés is képes 15-20 százalékos valószínűséggel meddőséget kialakítani a betegnél, de többszöri fertőzéssel – különösen kezelés nélkül – akár 70-75 százalékra is növekedhet a rizikófaktor.
 
Rengeteg meddőségtől szenvedő nő csak utólag tudja meg, hogy korábban akár több Chlamydia fertőzésen esett át, amit utólag már nem lehet gyógyítani, az időben elkezdett szakszerű nőgyógyászati kezeléssel azonban könnyen megelőzhetők a szövődmények.
 
  1. Petevezeték-elzáródás

 
A petevezeték elzáródása az esetek többségében már inkább egyfajta szövődménynek nevezhető probléma, hiszen általában gyulladások vagy nemi betegségek következtében alakul ki, azonban a meddőség egyik elsőszámú kiváltójának tekinthető.
 
A megtermékenyítés szempontjából ez a legtöbbször 10-11 centiméteres csőszerű szerv nagyon fontos, hiszen az érett vagy már megtermékenyített petesejt ezen keresztül jut el a méhbe, ami átlagosan 4-5 napot vesz igénybe egy egészséges szervezet esetén.
 
Amennyiben a petevezető elzáródik, a petesejtek értelemszerűen nem tudnak eljutni a méhbe, így a megtermékenyülés folyamata nagyon súlyos akadályba ütközik. Ennek eredményeképpen a legtöbbször meddőség, ritkán méhen kívüli terhesség következik be.
 
Nemcsak a probléma vizsgálata, hanem az elzáródás feloldása is kellemetlen, gyakran fájdalmas. Nem ritka, hogy kétoldali petevezeték elzáródásnál a szakorvos – a különféle tényezők figyelembe vétele mellett – eleve mesterséges megtermékenyítést javasol.
 
  1. Endometriózis

 
Szintén gyakori oka a meddőségnek az úgynevezett endometriózis, A probléma hátterében – a genetikai tényezőkön felül – egyfajta menstruációs probléma áll, aminek részeként az endometrium sejtek nem tudnak kiürülni a szervezetből, hanem megtapadnak ott.
 
Lerakódhatnak a petefészkeken, a méhszalagokon, a húgyhólyagon, de akár még a beleken is. Problémát azzal okoznak, hogy a vér ezáltal nem tud kiürülni a szervezetből, amitől gyulladások, ciszták, csomók és különféle összenövések alakulhatnak ki.
 
Nagyon kellemetlen betegség, ami minden esetben fájdalmas menstruációs ciklussal jár együtt, de sokszor idéz elő más egyéb kellemetlenségeket, kismedencei problémákat, valamint fokozott vérzést is, a legsúlyosabb szövődménye pedig a meddőség.
 
Nehéz felismerni, mert általános tüneteket produkál, azonban jó hír, hogy amennyiben jó orvoshoz kerülünk, alapos nőgyógyászati vizsgálaton veszünk részt és mielőbb sor kerül a diagnózisra, akkor az endometriózis nagyon jól gyógyítható.
 
A mielőbbi felismerés elengedhetetlen ahhoz, hogy a meddőség kialakuljon, de sok esetben sajnos túl későn fedezik fel, nem ritkán már csak a kialakult nemzőképtelenség vizsgálatakor derül rá fény.
 
  1. PCOS

 
A PCOS, vagy teljes nevén policisztás petefészek szindróma szintén nagyon gyakori ok a meddőségi problémák tekintetében. Egy a hormonháztartás felborulásával járó betegségről van szó, amitől a peteérés ciklikussága felborulhat, sőt akár teljesen le is állhat.
 
A diagnosztizálása kapcsán a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincs két egyforma eset, gyakran nemcsak a tünetek, hanem a laboratóriumi eredmények is meglepően nagy eltérést mutathatnak, ezért nehéz a felismerés.
 
Tünetei is teljesen általánosak, többnyire a rendszertelen vagy teljesen kimaradó menstruáció, a pattanásos, aknés, zsíros bőr, a szürkésbarna bőrelváltozások, a magas vércukorszint, a túlzott szőrnövekedés, a hajhullás vagy a hasi régiót érintő elhízás jellemző rá.
 
Gyakori, hogy a PCOS-t nagyon sok apró ciszta megjelenése kíséri a petefészekben, de ezek együttesen, a hormonális egyensúly felborulásával egyetemben képesek kezelés nélkül – egyfajta szövődményként – előidézni a meddőséget.
 
A policisztás petefészek szindróma gyógyítása rendkívül összetett még akkor is, ha már pontos diagnózis áll a szakorvosok rendelkezésére, így gyógyszeres kezelésre és életmódváltásra rendszerint egyaránt szüksége lesz a betegnek.
 
  1. Hormonális problémák

 
Az emberi szervezet működése rendkívül bonyolult. A terhesség pedig az egyik legnagyobb átalakulással és extra megterheléssel járó folyamat, amihez nagyon sok belső rendszernek kell makulátlanul és összehangoltan működnie. Ilyen többek között a hormonrendszer is.
 
Az áldott állapothoz ugyanis nagyon sok hormon összjátékára lesz szükség, így elegendő mennyiségben kell jelen lenniük a megfelelő időben ahhoz, hogy a terhesség kialakuljon. Ha csak egyetlen hormon nincs a helyén, az egyensúly azonnal felborul.
 
Példának okáért a teherbe eséshez nagyon lényegesek a peteérést serkentő- és a lutenizáló hormonok, de a prolaktin is, hogy csak hármat emeljünk ki a hosszú sorból. Ezért nagyon fontos ilyen esetekben az úgynevezett hormonpanel vérvizsgálat elvégzése.
 
Innen jellemzően már azonnal láthatóvá válik, hogy mely hormonok hiányoznak a szervezetből, és milyen kezelésekre lesz szükség annak érdekében, hogy az egyensúly helyreálljon, és a hormonális eredetű meddőség megszűnjön.
 
Egyéb tényezők a női meddőség hátterében
 
Miközben a fentiekben sorra vettük, hogy melyek a női meddőség leggyakoribb okai, nagyon fontos még hozzátennünk, hogy vannak más egyéb tényezők is, amelyek ezeken kívül, vagy éppen ezek mellett befolyásolhatják a meddőséget. Ezek a következők:
 
Kései gyerekvállalás
 
Rendkívül negatív tendencia uralkodik manapság a nők körében, aminek részeként mindenki addig vár a gyerekvállalással, amíg késő nem lesz. Míg korábban a 20-25 éves kor volt a megfelelő időszak a babavállalásra, addig manapság ez 35-40 éves korra tolódott ki.
 
Ez az egyik oka annak, hogy olyan sok a meddőségi probléma, hiszen a petesejteknek nemcsak a mennyisége csökken folyamatosan, hanem a minősége is romlik a nőknél, 40 éves korra pedig a megmaradtak 90 százaléka már hibás.
 
Túlsúly, mozgásszegény életmód
 
Bár a meddőség kérdésében főként a férfiakat érinti, azért a nőknél is elég komoly gondot tud okozni a gyermekvállalás kapcsán a túlsúlyos állapot. Különösen akkor, ha mozgásszegény életmód kapcsolódik hozzá.
 
Ennek az oka, hogy a szervezetben található zsírszövetek az ösztrogénháztartás egyensúlyában nagyon fontos szerepet játszanak, így a túlzott soványság vagy a túlzott elhízás a mozgáshiányos állapottal társulva alaposan megnehezítheti a megtermékenyülést.
 
Bizonyos gyógyszerek
 
Ha meddőségi vizsgálatokra kerül sor, mindig felmérésre kerülnek a páciens által rendszeresen és alkalmanként szedett gyógyszerek is, hiszen vannak olyan készítmények, amelyek átmeneti vagy tartós terméketlenséget okozhatnak.
 
Súlyos esetben például a sugár- és a kemoterápiának vannak ilyen mellékhatásai, de olyan gyógyszereknek is lehetnek, amelyekre elsőre nem is gondolnánk.
 
Ritkább betegségek
 
A teljesség igénye érdekében nem szabad kihagyni a sorból azokat a betegségeket sem, amelyek ritkább esetben, de szintén okozhatnak meddőséget. Ilyen például a méhüregi rendellenesség, a pajzsmirigy alulműködés vagy bizonyos autoimmun problémák.
 
Ezen felül fontos tudni, hogy minden nő egy meghatározott számú petesejttel a szervezetében születik. Sajnos vannak olyan esetek, amikor ezek száma nagyon hiányos, a petefészek idő előtt kiürül, így tartós, visszafordíthatatlan meddőség alakul ki.
 

Mi a teendő meddőség esetén?


 
Amennyiben mindent megpróbáltunk, de egy év után sem fogant meg természetes úton régóta várt kisbabánk, akkor az első és legfontosabb teendőnk, egy alapos nőgyógyászati kivizsgálás legyen.
 
Ha nem akarjuk halogatni, az Oktogon Medical Center nőgyógyászati szakrendelésén rövid határidők és tapasztalt orvosok várják a pácienseket, akik mindent megtesznek majd azért, hogy mielőbb feltárásra kerülhessen a probléma.
 
Az első és legfontosabb tehát az okok feltárása. Amennyiben kiderül, hogy mi okozza a meddőséget, akkor a legfontosabb, hogy az alapbetegség megszüntetésre kerüljön, amihez a legtöbbször elegendő a gyógyszeres kezelés, máskor azonban csak a műtéti beavatkozás.
 
Ha a beteg meggyógyult, tehát minden probléma elhárult a terhesség útjából, de így sem sikerül teherbe esni, csak akkor következik a mesterséges megtermékenyítés.
 
A mesterséges megtermékenyítés két típusa
 
Amennyiben közvetett megtermékenyítésre kerül sor, alapvetően két lehetőség közül választhatunk. Ezek
 
  • a méhen belüli;
  • és a méhen kívüli megtermékenyítés.
 
A méhen belüli megtermékenyítés az úgynevezett inszemináció, ami nagy előkészületeket, illetve a petefészek gyógyszeres stimulációját igényli. Részeként a szakorvos peteéréskor egy katéteren át spermiumokat juttat a méhbe a foganás reményében.
 
Ennek sikertelensége esetén van szükség a lombik programra, ami szintén a petefészek stimulációjával indul, hogy a szervezet sok megtermékenyítésre alkalmas petesejtet termeljen.
 
Ezt követően az orvos ezeket a petesejteket kiemeli, majd laboratóriumi körülmények között elvégzi a megtermékenyítést. Az így keletkező embriók kerülnek aztán vissza a méhbe, ahol optimális esetben több is növekedésnek, fejlődésnek indul.
 
Alternatív gyógymódok
 
Végül, de nem utolsó sorban fontos kiemelni, hogy néha más szakágak bevonására is szükség van azért, hogy a meddőség gyógyítható legyen. Egyre gyakrabban fordul elő az orvosi gyakorlatban például, hogy az egészséges nők mentális okokból nem tudnak teherbe esni.
 
Emiatt bevett módszer a fizikailag egészséges hölgyek esetében – sokszor még a mesterséges beavatkozások előtt –, hogy pszichoterápia, akupunktúra vagy manuális fizioterápia kerüljön alkalmazásra.
 
Ezen kívül nem szabad elfelejteni, hogy minden olyan stresszcsökkentő megoldás – legyen az jóga, sok pihenés, sport vagy éppen kikapcsolódás –, ami jót tesz a nő mentális egészségének, hozzájárulhat a természetes megtermékenyülés sikeréhez.
 
Hívás