Vissza a Gasztroenterológia oldalra

Helicobacter szűrés

A Helicobacter pylori a világon a legelterjedtebb kórokozó a gyomor-, és bélrendszerben, amely az emberiség mintegy felében jelen van, a gyomornyálkahártya felszíni nyákrétegein belül telepszik meg.

A baktérium rendkívül ellenálló, a gyomorsav sincs rá különösebb hatással. Számos betegséggel hozható összefüggésbe, melyek közül kiemelendő az atrófiás gyomorhurut, az aktív gyomor- és nyombélfekély, valamint a gyomorrákok egyes típusai.

Meg kell említeni, hogy a fenti kórképek kialakulásához legtöbbször több tényező együttes fennállása szükséges, azonban az említett betegségek tünetei esetén szükséges a baktérium jelenlétének vizsgálata a későbbi terápia kijelölése céljából.

A fertőzés kimutatására az alábbi lehetőségek vannak:

  • szövettani vizsgálat,
  • székletminta vizsgálata,
  • vérvétel,
  • tenyésztés biopsziás mintából,
  • urea kilégzési teszt alkalmazása.

Urea kilégzési teszt

Ez egy gyors, fájdalommentes vizsgálat, amely alkalmas a Helicobacter pylori szervezetben történő jelenlétének kimutatására. A teszt előtti páciensi teendőkről a szakorvos részletes tájékoztatást ad.

Az eljárás során tabletta, vagy kapszula formájában, némi folyadék kíséretében ureát juttatunk az éhgyomorral érkező páciens szervezetébe. Ha a gyomorban megtalálható a baktérium, akkor a kapszulában izotóppal jelölt húgysav az általa termelt ureáz enzim hatására lebomlik. Az ilyenkor felszabaduló anyagok jelennek meg a kilélegzett levegőben és a páciens által adott levegőmintából kimutathatóvá válnak.

Az első tesztlevegőt a beteg – közvetlenül a tabletta bevétele előtt – egy speciális, kontrasztanyagot tartalmazó zsákocskába fújja, majd a tabletta bevételét követően nagyságrendileg harminc perccel megismétli a befújást. A kilélegzett levegőben a kontrasztanyaggal való kapcsolatba kerülést követően mutatható ki a baktérium jelenléte.

A teszt pozitív eredménye csak a baktérium jelenlétét mutatja ki, amely a hasi panaszok egyik lehetséges, de nem biztosan kizárólagos oka. A tesztet követően a szakorvos dönt a további diagnosztikai eljárások szükségességéről, azok kijelöléséről.

A tesztet egyébként leendő pácienseinknek érdemes meglévő gyomorpanaszaik kivizsgálása, valamint megelőzés céljából is elvégezni, szakorvosaink szívesen állnak az Ön rendelkezésére.