Vissza a Gasztroenterológia oldalra

Gyomor-, és vastagbéltükrözés fájdalommentesen bódításban vagy altatásban

Míg a gyomor daganatos megbetegedése egyre ritkábban fordul elő hazánkban, addig a vastagbéldaganat egyre gyakoribbnak tekinthető.

Utóbbi esetben a megbetegedés kialakulásához főként a rohanó, stresszes, egészségtelen, mozgásszegény életmód is jelentősen hozzájárul.

Jelen esetben is igaz, hogy a súlyos betegségek (mit a gyomorrák, végbélrák) elkerülésének leghatékonyabb módja a megelőzés. Ha a betegséget időben diagnosztizálják és elkezdődik annak célzott kezelése, akkor a beteg jó esetben teljesen, tünetmentesen gyógyítható, illetve el lehet kerülni a betegség súlyosabbá válását. A gyomor- és a végbélrák kialakulásának ideje hosszú lefolyású, megfelelő időben történő gyomorrák, vastagbélrák (gyomor-és vastagbél) szűréssel korai stádiumban is ki lehet mutatni a betegséget, s ezzel nagyobb esélyt is kap a páciens a gyógyulásra, mint amikor már egy kialakult daganat fedezhető fel a szűrés alkalmával.

A gyomor és vastagbél megbetegedés kockázati tényezői:

A gyomor- és a vastagbélbetegségek megjelenése igen összetett és több lépcsőben kialakuló folyamat. Sokan tévesen gondolják azt, hogy a genetikai tényezők azok, amelyek a fő rizikófaktort jelentik. Fontos tudni, hogy a genetika mellett a legalapvetőbb rizikótényező a napi étrend, az életmód és a szervezetet érő mindennapi környezeti hatások.

A gyomorrák kialakulásának kockázatát az alábbi tényezők fokozhatják:

 • túlzott mértékű alkoholfogyasztás,
 • magas sótartalmú ételek,
 • a sózással, füstöléssel, pácolással tartósított élelmiszerek,
 • túlzott mértékű vörös húsfogyasztás,
 • rostszegény étkezés,
 • túlzott szénhidrát és zsírban gazdag étel fogyasztása,
 • dohányzás, ami már önmagában, önállóan is rákkeltő, illetve a többi kockázati tényező hatását is fokozza.

Mikor javasolt a gyomor-, és vastagbéltükrözés?

Amennyiben a családban az alábbi betegségek közül bármelyik előfordult a felmenők között, mindenképpen ajánlott gasztroeneorológiai vizsgálatra, gyomor-, és vagy vastagbéltükrözésre jelentkezni:

 • gyomorrák,
 • vastagbélrák,
 • hasnyálmirigyrák,
 • méhrák

Különösen veszélyeztetett az 50 vagy az 50 évnél idősebb korosztály, így amennyiben Ön betöltötte vagy elmúlt 50 éves és nem vett még részt gasztroeneorológiai vizsgálaton, gyomor-, és vastagbéltükrözésen, mindenképpen javasolt az ilyen típusú szűrésre jelentkezni, még akkor is, ha a betegség tipikus tünetei nem jelentkeztek még.

A páciens kérésére vagy orvosi javaslatra lehetőség van az endoszkópos vizsgálatok (azaz a gyomor-, és vastagbéltükrözés) altatásban való elvégzésére is, amennyiben a vizsgálatot a beteg teljesen fájdalommentesen és az esetleges kellemetlenségekkel járó emlékektől mentesen szeretné elvégeztetni. Ez esetben garantált a teljes fájdalom-mentesség!

Hogyan zajlik az altatás gyomor-, és vastagbéltükrözés esetén?

Az altatást és a vizsgálatot a gasztroenteorológus szakorvosból, az altatóorvosból és az asszisztenciát ellátó szakemberekből álló aneszteziológiai team végzi.

Az altatás elvégzése előtt az altatóorvos is megvizsgálja a beteget, illetve ezen felül különféle előzetes vizsgálatokat szükséges lefolytatni, mint pl. vérvétel, EKG, annak kiszűrésére, hogy az altatás biztonságosan elvégezhető. Amennyiben a páciens rendelkezik az előbbiekre vonatkozó, 4-6 hétnél nem régebbi, kóros eltérést nem tartalmazó lelettel, az előzetes vizsgálatok ismételt elvégzése nem szükséges.

Az altatásos vizsgálat választása esetén folyadékot (vizet sem) a beavatkozás előtt 4 órával már nem fogyaszthat a páciens!