Napallergia

napallergia

A napallergiáról röviden

A napallergiánál – a nevéből is adódóan – a szervezet allergiás reakcióját a napsugárzás váltja ki. A hétköznapi nyelvben a napallergiát kicsit tágabban értelmezik, és a hasonló tüneteket produkáló betegségeket is ebbe a kategóriába sorolják, pedig általában valamilyen más betegség áll a háttérben. Ilyen például a polimorf fénydermatózis, illetve a fotoallergiás reakciók (fényallergia).

Akiknél a tünetek először jelentkeznek, azoknak nagyon fontos orvoshoz fordulniuk, mivel vannak olyan ritka betegségek is, amelyek szintén fény hatására alakulnak ki és a fentiekben említetteknél jóval súlyosabb következményekkel is járhatnak. Ezek közé tartozik például a hemoglobin képződésének zavarát okozó porfíria, vagy az autoimmun betegségnek számító lupusz. Ezek a betegségek komolyabb kivizsgálást igényelnek.

A nap allergia előfordulása és okai

Maga a napfény által okozott allergiás tünetek, a csalánkiütések nagyon ritkán fordulnak elő, aránya az egy százalékot sem éri el. Nincs egyetértés abban, hogy az egyes betegek miért reagál így a szervezet a napfényre, vélhetően valamilyen génmutációra vezethetők vissza az okok. Ennél a betegségnél öröklődő hajlam is megfigyelhető.

A polimorf fénydermatózis már jóval több embert, leginkább nőket szokott érinteni és a családon belüli öröklődés is meglehetősen jellemző. A pontos kiváltó ok ebben az esetben sem ismert.

A fentiekkel szemben a fotoallergiás reakciók nem közvetlenül a fény hatására jelennek meg.

A betegen ilyenkor magától a fénytől nem keletkeznek allergiás tünetek, hanem valamilyen korábban elfogyasztott élelmiszer, különböző gyógyszerek vagy a bőrre kent kozmetikum és a bőrfelületet ért fény együttesen eredményezik a betegséget. A krémekben lévő összetevők a bőrfelületen fény hatására allergén vegyületekké alakulhatnak át, míg bizonyos élelmiszereknél az azok által kibocsátott nedvek és a fény kölcsönhatása okozhatnak hasonló panaszokat. Példaként a citrusféléket, illetve a zöldségfélék közül a paszternákot és a zellert lehet említeni.

A napallergia tünetei

A szűken értelmezett meghatározás szerinti napallergia először a napfény által érintett bőrfelületeken jelentkezik, majd ezután gyors ütemben terjed tovább. A tünetek akár súlyosak is lehetnek.

A legkülönfélébb panaszokat a polimorf fénydermatózis okozza. Sokszor ugyanannál a betegnél is nagyon eltérő tünetek jelentkeznek, többféle betegnél pedig még változatosabb a kórkép. Egyes embereken hólyagok alakulnak ki, másokon csalánszerű kiütések vagy apró, pattanásokhoz hasonlító kinövések, illetve vöröses duzzanatok. Csak azok a területek válnak érintetté a bőrön, amelyeket napfény ért. Abban is eltérés van, hogy mikor jelennek meg a tünetek. Van, akinél már a tavaszi időszak problémát okozhat, másoknak pedig a nyár.

A fotoallergiás tünetek rendszerint kisebb-nagyobb hólyagos kiütések formájában öltenek testet. Gyakori a bepirosodás, viszketés, ami olykor átterjed arra a területre is, amelyet nem ért napfény.

A napallergia diagnózisa

A bőrgyógyász szakorvos a klinikai tünetek megtekintése, valamint a beteg kikérdezése alapján állapítja meg, hogy a napallergia fenti típusai közül melyikről van szó. A konzultáció során az orvos rákérdez arra, hogy a beteg mennyi időt töltött napon, milyen anyagokkal érintkezett, használt-e valamilyen krémet, kozmetikumot, amit a bőrére kent, illetve milyen gyógyszereket szed. Egyéb kivizsgálás az esetek nagy többségében nem szükséges a diagnózis felállításához.

A napallergia kezelése

A napallergia típusának meghatározása azért is fontos, mert ez alapján lehet eldönteni, hogy milyen jellegű kezelésre lesz szükség. Ha fotoallergiás reakciókkal van dolgunk, akkor ki kell deríteni, hogy milyen anyag váltja azt ki, a kezelés pedig az ezzel az anyaggal való érintkezés megszüntetését jelenti. Ezt ki lehet egészíteni az érintett területet hűtő borogatás alkalmazásával. Csak a súlyos esetek igényelnek gyulladáscsökkentő, szteroid tartalmú készítményekkel történő helyi kezelést. Ha indokolt, a szakorvos írhat fel antihisztamin tartalmú gyógyszert is.

A szűkebb értelemben vett napallergiánál, valamint a poliform fénydermatózisnál a tünetek kezelése jöhet csak szóba. A poliform fénydermatózis tünetei olykor maguktól is elmúlhatnak, sőt előfordulhat, hogy több éven át meg sem jelennek. A tényleges napallergia az esetek nagy százalékában nem szűnik meg, ezért a megelőzésre kell nagy hangsúlyt fektetni.

A napallergia megelőzése

A legegyszerűbb a fotoallergiás reakciókat produkáló betegek helyzete a megelőzés szempontjából. Nekik mindössze annyit kell tenniük, hogy elkerülik azt az anyagot, ami a korábbiakban már kiváltotta a panaszokat.

A napallergiánál a közvetlen napfény elkerülése javasolt ahhoz, hogy megelőzhessük a bőrtünetek kialakulását. Érdemes lehet azonban lassan, fokozatosan lebarnulni, mivel a sötétebb színű bőr is egyfajta védelmet jelent. Azzal viszont számolni kell, hogy a tünetek a kezdeti időszakban intenzívebb formában jelentkezhetnek.

A polimorf fénydermatózisnál érdemes hozzászoktatni a bőrt a napfényhez, melynek során be kell tartani a fokozatosság elvét. Ez azt jelenti, hogy már a tavaszi időszakban is használjunk fényvédő készítményeket és csak rövid ideig tartózkodjunk a napon. Ezt az időtartamot csak fokozatosan növeljük. Sokan ilyenkor amiatt aggódnak, hogy szervezetük a kevés napsütés miatt nem jut elegendő D-vitaminhoz, ez azonban tévhit, mivel már napi tíz percnyi napon töltött idő is elegendő a szükséges mennyiséghez.

A napallergia szövődményei

A szövődmények között a pigmentációt kell megemlíteni, ami viszonylag gyakran fordul elő.

Az így keletkező barnás, lilás színű foltok néhány hónap alatt elhalványodhatnak, de sok esetben évekig megmaradnak.

Hívás