Tudástár
 1. Tudástár
 2. Heveny hasnyálmirigy-gyulladás
Menü
Tudástár
 1. Tudástár
 2. Heveny hasnyálmirigy-gyulladás

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás

hasnyalmirigy_gyulladas

Tartalomjegyzék

Mi az a hasnyálmirigy-gyulladás?

A hasnyálmirigy-gyulladás, vagy szaknyelven pancreatitis a nevéhez hűen a hasnyálmirigy gyulladásos betegsége.

Időpontfoglalás

Akut- és krónikus hasnyálmirigy-gyulladás

 A betegségnek kétféle változata ismert, így megkülönböztethetjük 

 • akut
 • és krónikus

formában kialakuló típusait. Előbbiről akkor beszélünk, ha minden előjel nélkül, nagyon hirtelen alakul ki a szervezetben és jellemzően néhány nap alatt elmúlik. A krónikus, azaz tartós gyulladás ennél egy kicsit komplikáltabb, akár évekig is megkeserítheti a betegek mindennapjait.

Bármelyik formájáról is van szó, a hasnyálmirigy gyulladásakor minden esetben alapos kivizsgálásra, így legalább egy belgyógyász szakorvossal való konzultációra, valamint egy hasi ultrahangvizsgálatra van szükség.

Ezért fontos a kivizsgálás

Noha a gyulladás magától is problémamentesen elmúlhat, azonban még a legenyhébb tünetek mellett is lényeges orvoshoz fordulni és alaposan kivizsgáltatni magunkat. Ennek az oka, hogy a hasnyálmirigyhez kapcsolódó gyulladás gyakran egy másik, rendszerint súlyosabb betegség kísérője vagy következménye is lehet. 

Nem szabad elfelejteni továbbá, hogy a betegségnek vannak súlyosabb formái, melyek kezelés vagy diéta nélkül akár életveszélyessé is válhatnak. Emiatt a tünetek észlelésekor soha nem szabad halogatni a kivizsgálást, különösen annak fényében nem, hogy a hasnyálmirigy-gyulladás ma már többnyire jól kezelhető, ha a beteg időben észleli és orvoshoz fordul vele. 

Amennyiben a felismerés megkésik és a kezelés sem túl hatékony, a gyulladás hatására hegesedés jöhet létre a hasnyálmirigyen. Ennek következtében a kérdéses szerv működésének hatékonysága romlik, emésztési problémák, hosszabb távon cukorbetegség jöhet létre.

Mi az a hasnyálmirigy?

A hasnyálmirigy közvetlenül a gyomor felett, a hasüreg felső részében helyezkedik el, mint egy lapos és hosszúkás szerv. Feladata az emésztést segítő enzimek termelése, melyek nem mellesleg a vércukorszint szabályozásában is rendkívül fontos szerepet játszanak.

A hasnyálmirigy-gyulladás tünetei

Általánosságban a hasnyálmirigy-gyulladásnak nagyon sokféle tünetei lehetnek, azonban ezek jól csoportosíthatók annak függvényében, hogy akut- vagy krónikus típusáról beszélünk.

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás tünetei

Gyakran olyan súlyos tünetek kísérhetik az akut-hasnyálmirigy-gyulladást, hogy ebből kifolyólag akár kórházi kezelésre is szüksége lehet a páciensnek. A kapcsolódó problémák a legtöbbször nagyon hevesek, sokszor hirtelen jelentkeznek és általában a következőket tapasztalják a betegek:

 • erőteljes hasfájás, szorító érzés a gyomor felső részén;
 • az evés után jelentkező heves hasfájás szintén hasnyálmirigy-gyulladásra utaló tünet;
 • kellemetlen hátfájás, melynek az oka a hasi fájdalom kisugárzása;
 • a gyulladásos állapot miatt gyakori a hőemelkedés és a láz;
 • a hasfájással együtt jelentkezhet hányás és hányinger is;
 • a hasfal felső része nyomásra rendkívül érzékennyé válhat;
 • a szapora szívverés szintén a hasnyálmirigy gyulladásának egyik tünete lehet, de érdemes külön kivizsgáltatni, ha gyógyulás után is megmarad. 

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás tünetei

Az akut típushoz viszonyítva a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás tünetei általában enyhék, inkább kellemetlenek, mint hevesek, azonban a típusjelleg miatt sokáig elhúzódhatnak. A betegek többnyire a következőket tapasztalhatják ilyenkor:

 • elviselhető, de folyamatos hasfájás, mely a hasfal felső részében jelentkezik;
 • sokszor jelentős és folyamatos fogyás, ami változatlan életmód mellett jelentkezik;
 • a gyulladás miatt rossz emésztés, mely zsíros, kellemetlen szagú székletet eredményez.

A hasnyálmirigy-gyulladás kiváltó okai 

A betegséget az idézi elő, hogy az emésztőenzimek a gyomor helyett már a hasnyálmirigyen belül működésbe lépnek, aminek köszönhetően lokálisan előbb irritációt, majd gyulladást eredményeznek.

Akinek nem volt még hasnyálmirigy-gyulladása, annak először többnyire akut problémája lesz, majd ennek rendszeressé válása vagy a mirigy károsodása idézi elő a tartós, krónikus típus kialakulását, noha ez a folyamat nem törvényszerű.

A hasnyálmirigy-gyulladást elősegítő tényezők 

Mint a legtöbb betegségnek, úgy természetesen a hasnyálmirigy-gyulladásnak is vannak olyan tényezői, melyek jelentős befolyást gyakorolhatnak a kialakulásra. Feltárásuk minden esetben nagyon fontos, hiszen a hajlamosító faktorok ismeretében további vizsgálatokra lehet szükség, illetve könnyebb lehet kiválasztani a helyes terápiát a kezeléshez.

Lássunk néhány olyan betegséget vagy állapotot, melyek a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásában nagyon fontos szerepet játszanak.

 A hasnyálmirigyet érintő műtétek és sérülések

Vannak olyan hasi operációk, melyek során ugyan nem a hasnyálmirigy elérése az elsődleges cél, de a műtét során a kérdéses szerv is károsodik. Elég egy apró karcolás ahhoz, hogy a mirigy begyulladjon, amiből később akár komoly probléma alakulhat ki. Természetesen egy erőteljes külső sérülés is okozhat akkora sokkot, amitől később a szerv ilyen tüneteket produkál.

Cisztás fibrózis

A cisztás fibrózis egy nagyon kellemetlen betegség, mely azon túl, hogy örökletes, a szervezetben lévő legtöbb nyálkahártyát érinti, így sajnos a hasnyálmirigyét is. Ilyen esetekben a nyálkahártyák rendre kiszáradnak, nem elég nedvesek, ami a hasban található mirigynél előbb az enzimek felgyülemlését idézi elő, majd utána súlyos gyulladást okoz. 

Epekő

Az epekő gyakorlatilag nem más, mint aprócska kristályos anyagok lerakódása, illetve összetapadása, melyek nemcsak az epében, hanem a közeli hasnyálmirigyben is képesek gyulladást előidézni, ezért érdemes mielőbb kezelni ezt a problémát. 

Túlzott alkoholfogyasztás, alkoholizmus 

Amennyiben valaki rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt – függetlenül attól, hogy alkoholista vagy sem –, az rendkívül rossz hatással van a hasnyálmirigyre, ami folyamatos károsodással, hosszabb távon súlyos gyulladással járhat együtt.

Dohányzás

A rendszeres dohányzás mellett a statisztikák szerint legalább háromszor akkora esély van krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának. A leszokással nemcsak a kialakulás valószínűsége csökkenthető, de a már meglévő betegség tünetei is drasztikusan visszaszoríthatók, a beteg állapota rohamos javulásnak indulhat. 

Túlsúlyos állapot 

A túlsúly semmilyen körülmények között sem tekinthető természetes vagy egészséges állapotnak, így a hasnyálmirigyre is rossz hatást gyakorol, ezáltal bizonyítottan elősegíti a gyulladás kialakulását.

Magas vérzsír

Rendszerint a túlsúly egyik velejárója a vérzsír szintjének megnövekedése a szervezetben. Ez nagyon gyakran olyan hatásokat indít el a szervezeten belül – főként az emésztés tekintetében –, ami elősegíti a pancreatitis megjelenését. 

Gyógyszeres mellékhatások 

Sokan szednek olyan gyógyszereket éveken át, hogy fogalmuk sincs róla: a mellékhatások károsíthatják a hasnyálmirigyet. Ez nyilván nem törvényszerű, sokat számít az életmód is hozzá, de mégis fontos a belgyógyászati vizsgálat során a kezelőorvost pontosan tájékoztatni a rendszeresen szedett gyógyszerekről.

A vér magas kalciumszintje

Noha táplálékkiegészítőkkel és étkezéssel szinte lehetetlen annyi kalciumot bevinni a szervezetbe, hogy az veszélybe sodorja a hasnyálmirigy állapotát, de a pajzsmirigy túlműködésekor gyakran előfordulhat, hogy gyulladás keletkezik a hasnyálmirigyben, amit a vérbe kerülő túl sok kalcium okoz.

Fertőzések

Léteznek olyan bakteriális és vírusos eredetű fertőzések is az orvostudomány jelenlegi állása szerint, melyek hatására a hasnyálmirigy képes begyulladni, de ez jellemzően ritka eset és bizonyítása, valamint diagnosztizálása mindig rengeteg vizsgálatot igényel.

A hasnyálmirigy daganatos elváltozása 

Számolnunk kell a hasnyálmirigy-gyulladás kapcsán azzal is, hogy valami komolyabb betegség áll a megjelenése mögött. Az egyik legsúlyosabb alighanem a hasnyálmirigy daganatos elváltozása, melynek sokszor nincsenek tünetei addig, amíg a mirigy be nem gyullad, majd ennek feltérképezésekor derül fény a másik problémára.

Öröklődés 

A tapasztalatok szerint a hasnyálmirigy-gyulladás valószínűségét jelentős mértékben növelik a genetikai tényezők, így ha volt vagy van a családban, főleg a közeli hozzátartozók között ilyen betegség, akkor nagyobb valószínűséggel jelenik meg az utódoknál is.

A hasnyálmirigy-gyulladás szövődményei 

Nagyon fontos a hasnyálmirigy-gyulladással időben orvoshoz fordulni és betartani a kezeléshez kapcsolódó utasításokat, ellenkező esetben az elváltozás nagyon súlyos szövődményeket idézhet elő a betegeknél. Ezek a legtöbbször a következők lehetnek:

Veseelégtelenség

Ha a hasnyálmirigy gyulladása akut formában zajlik le, akkor meglepően gyorsan képes visszafordíthatatlanul károsítani a veséket, aminek hatására a pácienseknek tartós dialízisre, állandó kezelésre lesz szükségük a későbbiekben.

Időpontfoglalás

Pszeudociszta

A pszeudociszta nem más, mint amikor a hasnyálmirigyben folyadék-, illetve salakanyag felgyülemlésből származó hólyagocskák jelennek meg. Ezek kifakadása nagyon súlyos fertőzéseket és belső vérzéseket idézhetnek elő.

Cukorbetegség

Mondhatni az egyik leggyakoribb és legismertebb szövődmény a hasnyálmirigy-gyulladás esetén a cukorbetegség. Az oka, hogy a probléma kiterjedése miatt sérülnek az inzulintermelő sejtek, amivel felborul a szervezeten belül a vérvukorszint szabályozása.

Fertőzések 

Az akut gyulladásos állapot rendkívül érzékennyé teheti a hasnyálmirigyet a különféle fertőzések kialakulásával szemben. Annyira súlyos elváltozásokat is előidézhet egy-egy bakteriális fertőzés, hogy a páciens kórházi kezelésre szorulhat, illetve műtétre lehet szüksége, hogy a problémás szöveteket ilyen formában távolítsák el.

Felszívódási zavarok 

Mind az akut-, mind a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás során kevesebb emésztőenzim kerül a gyomorba, ami felszívódási zavarokhoz vezethet. Ennek következtében kialakulhat hasmenés, de akár jelentős fogyás is.

Nehézlégzés

Kevesen gondolnák, de a hasnyálmirigy gyulladása kezelés nélkül a tüdő működését is befolyásolja. Konkrétan a vérben lévő oxigén mennyisége csökken veszélyesen alacsony szintre, ami annyira súlyos nehézlégzéssel párosulhat, hogy a páciensnek kórházi kezelésre lesz szüksége.

Hasnyálmirigyrák

A tartós, rosszul kezelt vagy kezeletlen hasnyálmirigy-gyulladás következtében az egyik legsúlyosabb és legveszélyesebb elváltozás minden esetben a hasnyálmirigyrák kialakulása.

A hasnyálmirigy-gyulladás diagnosztizálásának módszerei 

Klinikánkon a legkorszerűbb eszközök segítségével végezzük a hasi ultrahangot, melyet szakorvosaink többéves szakmai tapasztalatuk birtokában értékelnek ki. Mivel a tünetek többféle hasi kórkép hátterében is állhatnak, ezért visszatérésük esetén javasoljuk, mielőbb keresse fel klinikánk gasztroenterológiai magánrendelését, ahol rendkívül felkészült szakorvosaink fognak Önnek segíteni a probléma megoldásában.

Hogy a hasnyálmirigy-gyulladás valószínűségét és jellegét pontosan felderíthessék az orvosok, ahhoz gyakran több vizsgálat is szükséges. Ezek a következők lehetnek:

Hasi ultrahang

Jellemzően a legelső vizsgálat minden olyan esetben, amikor hasnyálmirigy-gyulladás gyanúja merül fel, tehát megkerülhetetlen a leendő diagnózishoz. Sok esetben azonban csak az ultrahang nem elegendő. Ha ezen a ponton felmerül a gyulladás gyanúja, akkor azt további vizsgálatok követhetik.

Vérvizsgálat

A vérvizsgálat az egyik alternatíva a hasi ultrahang után a hasnyálmirigy gyulladásának alátámasztására. Ilyen esetekben a laborban a hasnyálmirigy enzimjének szintjét vizsgálják, és amennyiben eltérést tapasztalnak, a diagnózist már fel lehet állítani. 

Székletvizsgálat

A páciens székletének megvizsgálására jellemzően akkor kerül sor, ha a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisának pontosítására van szükség. Ez azért fontos, mert kialakult probléma esetén a székletben megnövekszik a zsír mennyisége, ami azt jelenti, hogy az emésztőrendszer rosszul működik, azaz nem tudja megfelelően feldolgozni a bevitt tápanyagokat.

CT-vizsgálat 

A CT-vizsgálatra rendszerint már csak a betegség diagnózisának finomhangolása miatt van szükség. Ezzel például tökéletesen meghatározható a gyulladás helye és mértéke, de akár a kiváltó vagy kapcsolódó epekövek is kimutathatók a segítségével. 

MR-vizsgálat

Az MR-vizsgálatra a CT-hez hasonló célzattal kerülhet sor egy betegnél. Segítségével az epe mellett a hasnyálmirigy, a kapcsolódó gyulladás és a vezetékek állapota, valamint kialakult rendellenességei mérhetők fel alaposan.

Endoszkópia

Endoszkópiára rendszerint csak akkor van szükség, ha a hasnyálmirigy-gyulladás minden tünetét és kialakulásának módját nem sikerült megfelelően feltárni valamelyik képalkotó alternatívával, ezáltal elengedhetetlen lesz közvetlenül megnézni a szervet, annak gyulladását vagy esetleges elzáródását. A vizsgálat során a nyelőcsövet érzéstelenítik, és egy kamerával ellátott csövet engednek le a gyomorba. 

Időpontfoglalás

A hasnyálmirigy-gyulladás kezelése járóbeteg ellátásban

Nagy általánosságban a hasnyálmirigy-gyulladás kezelésének két főbb módja létezik. Az egyik, amikor a probléma nem olyan súlyos és járóbeteg ellátás részeként, folyamatos kontroll mellett lehet kezelni, míg a másik, amikor a beteg kórházi kezelést igényel, esetleg műtéti beavatkozásra szorul.

A járóbeteg ellátás módszerei

Járóbeteg ellátásban jellemzően akkor lehet kezelni és gyógyítani a hasnyálmirigy-gyulladást, ha enyhébb lefolyású problémáról beszélünk, esetleg a heveny gyulladást a kórházi kezelés után már sikerült olyan szintre javítani, hogy azt a belgyógyász a szakrendeléseken is el tudja látni. Hogy milyen módszerek állnak ilyenkor az orvosok rendelkezésére?

Enzimpótló gyógyszerek

Az enzimpótló gyógyszerekre azért van szükség, mert a páciensek hasnyálmirigye a gyulladás miatt nem működik megfelelően. Ezekkel a gyógyszerekkel azonban a gyomor képes lesz ismét hatékonyan megemészteni a táplálékot, illetve kivonni belőle a szervezet számára szükséges tápanyagokat.

Fájdalomcsillapító gyógyszerek

A páciens fájdalomküszöbétől és a betegség mértékétől függően a hasnyálmirigy-gyulladás rendkívül nagy fájdalommal járhat együtt. Emiatt a kezelőorvos speciális, többnyire csak receptre kapható fájdalomcsillapító gyógyszereket is felírhat a betegnek mindennapi alkalmazásra.

Fájdalomcsillapító módszerek

Vannak olyan esetek, amikor a fájdalomcsillapító gyógyszerek nem elég tartósak ahhoz, hogy a páciens teljes életet tudjon élni a gyulladás mellett. Ilyekor a belgyógyász kirendelhet egy terapeutát, aki speciális módszereket dolgozhat ki a fájdalmak csökkentésére, sőt ma már létezik műtéti eljárás, amivel ki lehet iktatni a hasnyálmirigyhez kapcsolódó idegeket, melyek a fájdalomért felelősek, de ez rendkívül kockázatos, csak a legvégső esetben alkalmazható módszer.

Életmódváltás

Aki nem képes változtatni az életmódján és betartani az előírt diétát, az soha nem gyógyulhat ki a hasnyálmirigy-gyulladásból. Fontos lesz letenni hozzá a cigarettát, megvonni az alkoholt, valamint úgy táplálkozni, ahogyan azt a belgyógyász, vagy az általa kirendelt dietetikus előírta. Az életmódváltás elengedhetetlen ahhoz, hogy újra teljes életet élhessünk.

Diéta

Rengeteget segíthet a hasnyálmirigy-gyulladástól szenvedő beteg számára az, ha alacsony zsírtartalmú diétát folytat, vagyis sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, amivel a kérdéses szerv terhelése drasztikusan csökken. A vegetáriánus életmód alkalmazása például kifejezetten eredményes lehet ilyenkor!

Hidratálás

Sokan a diétához kapcsolják, de érdemes külön felhívni rá a figyelmet, hogy a hasnyálmirigy-gyulladás esetén elengedhetetlen lesz sok folyadékot fogyasztani minden egyes nap. Természetesen ehhez tiszta, szénsavmentes ásványvizet válasszunk. Lényege, hogy segíti az emésztést, könnyíti a gyomor feladatát és garantáltan elkerülhetjük azt is, hogy a gyulladástól kiszáradjunk.

A hasnyálmirigy-gyulladás kezelése kórházban

Amikor a hasnyálmirigy-gyulladás annyira komoly problémákat okoz, hogy a pácienst óriási fájdalmak gyötrik, állapota pedig állandó ágynyugalmat és felügyeletet igényel, akkor minden esetben kórházi kezelésre van szükség. Ennek is vannak fokozatai, így a műtétet nem igénylő és a műtétet igénylő kezelés.

Kezelés műtét nélkül 

Ha a páciens állapota nem igényel műtétet, a kórházi kezelés a hasnyálmirigy-gyulladás esetén a következő módszerekből áll össze:

Gyógyszeres kezelés és fájdalomcsillapítás

Kórházi körülmények között jellemzően sokkal könnyebben lehet adagolni és szabályozni a hasnyálmirigy-gyulladást enyhítő gyógyszereket, illetve az erősebb fájdalomcsillapító készítményeket, így ha erőteljes hatásokkal együtt jelentkezett a betegség, a gyors javulás érdekében mindig fontos lehet befeküdni kezelésre.

Diéta 

Mivel a hasnyálmirigy az emésztés során játszik fontos szerepet, ezért nagyon lényeges a speciális diéta betartása a kezeléshez, amit a kórházban jellemzően dietetikus állít össze. Sajnos gyakori eset, hogy a gyors regenerációhoz egy-két napig semmiféle ételt és italt nem fogyaszthat a beteg, de ahogy csökken a gyulladás mértéke, úgy lehet fokozatosan visszaállni előbb a diétás-, majd a normál étrendre.

Infúziós folyadékpótlás

A gyulladásos állapot miatt a betegség rengeteg folyadékot von el a szervezettől a hasnyálmirigy regenerációjának érdekében. Ez már rövidtávon is kiszáradást idézhet elő, aminek köszönhetően a kórházi kezeléskor intravénás folyadékpótlásra van szükség. Különösen lényeges ez a kezdeti koplalási és diétás időszakban, amikor a páciens ideiglenesen nem ihat és nem ehet.

Az epevezeték szabaddá tétele

Az általános kórházi beavatkozások során jellemzően az egyik legkomolyabb az epevezeték feltárása, illetve problémáinak megszüntetése, lévén a hasnyálmirigy-gyulladást nagyon sok esetben az összeszűkült vagy teljesen elzáródott epevezeték idézi elő. A kezelés az ERCP névre hallgat és az endoszkópiához hasonlít, aminek során nemcsak vizsgálják, de regenerálják is az epevezetéket, illetve segítenek a hasnyálmirigy betegségének diagnosztizálásában is.

Kezelés műtéttel

Természetesen vannak olyan esetek, amikor a hasnyálmirigy gyulladása olyan mértékű, hogy az már csak műtéti beavatkozással kezelhető, gyógyítható, illetve fordítható vissza. Ilyenkor az orvosok mindig a gyulladást kiváltó okokat szeretnék megszüntetni különféle technikák és eljárások segítségével. Jellemzően a következő két szerv operációja szükséges a gyulladás mérsékléséhez:

A hasnyálmirigy műtétje

Ha konkrétan a hasnyálmirigyet érintő operációra kerül sor, akkor a kezelés során általában arra lesz szükség, hogy eltávolítsák onnan a gyulladt, vagy visszafordíthatatlan károsodást szenvedett, esetleg fertőzött szöveteket. A szervet érintő műtétre van szükség akkor is, ha a hasnyálmirigyben túl sok folyadék halmozódott fel, aminek lecsapolása elengedhetetlen a gyulladás visszafordításához.

Az epehólyag műtétje

Mivel a hasnyálmirigy-gyulladást nagyon sok esetben egy epekő idézi elő, ezért a legtöbbször csak úgy lehet javítani a beteg állapotát, ha az epehólyagot megműtik. A folyamat részeként a komplett hólyag eltávolításra kerül, ami az esetek döntő többségében drasztikus javulást okoz.

Diéta hasnyálmirigy-gyulladásra

Mivel a hasnyálmirigy kiemelkedően fontos szerepet játszik az emésztésben, ezért rendkívül fontos, hogy a beteg változtasson addigi életmódján, de leginkább az étkezési szokásain. Ez lényeges momentum, a probléma bármelyik típusával is diagnosztizáltak minket, így gyakran előfordulhat, hogy dietetikushoz leszünk irányítva egy mintaétrend, illetve a kapcsolódó tanácsadás céljából.

Alapszabályok a hasnyálmirigy-gyulladás diétája kapcsán

 • Érdemes naponta többször, de kevesebbet enni, hogy a gyomrunk megfelelően fel tudja dolgozni az ételeket.
 • Válasszunk mindig magas tápanyagtartalommal rendelkező élelmiszereket, melyek kevés mennyiség mellett is sok kalóriát tartalmaznak.
 • Igyekezzünk minél kevesebb feldolgozott és tartós élelmiszert fogyasztani, így kerüljük a készételeket és a gyorséttermeket.
 • Mellőzzük az erősen sós, fűszeres, de még inkább a csípős ételeket.
 • Próbáljunk meg minél alacsonyabb zsírtartalommal ellátott élelmiszereket fogyasztani.
 • Együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg nyersen vagy párolva.
 • Vegyük ki az étrendből a fehérlisztből készült ételeket, és helyettesítsük őket teljes kiőrlésű gabonákkal.
 • Fogyasszunk minél több sovány fehérjeforrást, mint amilyen a csirkehús, a halhús vagy a szója.
 • Érdemes kihagyni az étrendből a cukros ételeket is, legyen szó édességről vagy üdítőitalokról.
 • Ügyeljünk rá, hogy növeljük folyadékbevitelünket, így napi szinten legalább 2-3 liter tiszta, szénsavmentes ásványvíz elfogyasztása javasolt.

Gyakori kérdések a hasnyálmirigy-gyulladásról

Mennyi ideig tart meggyógyulni a hasnyálmirigy-gyulladásból?

Ez attól függ, hogy melyik típusa alakult ki nálunk. Az akut hasnyálmirigy-gyulladásnak a megfelelő kezelés, gyógyszerek és diéta mellet általában már az első hét után javulnia kell, a kórházi kezelések pedig a legritkább esetben tartanak 5-10 napnál tovább. Járóbeteg ellátásban utána a belgyógyászati kezelések és kontrollok természetesen eltartanak még néhány hétig, de utána a tünetek teljesen elmúlnak, amihez szükség lesz a páciens szorgalmára és együttműködésére is.

Hol érezzük a hasnyálmirigy-gyulladáskor keletkező fájdalmat?

Az esetek jelentős többségében a kialakult hasnyálmirigy-gyulladás a has felső részén, azon belül is leginkább a bal tájékon érződik. Általában erőteljes, nyomásszerű fájdalomról van szó, ami evés és ivás után sok esetben erősödik, különösen olyan élelmiszerek fogyasztását követően, melyek nagyobb munkát igényelnek az emésztés terén. Ide sorolhatók például a zsíros ételek vagy a kelt tészták.

Mikor kell orvoshoz fordulni a tünetekkel?

Amennyiben a fenti tüneteket, tehát erőteljes hasfájást tapasztalunk a has felső részén, és ez az állapot 24 óránál tovább tart, akkor érdemes lehet mielőbb felkeresni egy belgyógyász szakorvost, pláne akkor, ha a fájdalmak hevesebbé váltak. Azonnal kórházba kell sietni abban az esetben, ha a hasfájás már-már elviselhetetlen, ezáltal a beteg nem tud ülni vagy feküdni sem a tünetektől. Ilyen esetben jellemzően mindig többnapos kórházi kezelésre lehet számítani. 

Mit lehet enni hasnyálmirigy-gyulladáskor?

Az étkezés rendkívül fontos kérdéskört jelent a hasnyálmirigy-gyulladás esetén, így ilyenkor az orvosok jellemzően speciális diétát írnak elő a betegnek, hogy ezzel kíméljék a szervet, ezzel elősegítve annak regenerációját. A legfontosabb ilyenkor, hogy egyszerre kis adagokat juttassunk a gyomorba, az minél jobban megrágva kerüljön oda, és lehetőleg olyan összetételű legyen, hogy ne kelljen sokat emésztenie. Emiatt fontos a sok zöldség és gyümölcs, a kevés zsíros és cukros étel, valamint a teljes kiőrlésű gabona, de pontos mintaétrendet és ajánlásokat mindig az orvostól vagy a dietetikustól kaphat a beteg.

Időpontfoglalás

Időpontfoglalás