Ekcéma

ekcema

Az ekcémáról röviden

Ekcémáról a bőrfelszín különböző okok által kiváltott gyulladásakor beszélünk, mely során bőrpír, duzzanatok, hólyagok, pörkök jelennek meg, amik hámlással és viszketéssel járnak.

Okai

Bőrgyulladást az egyes anyagok irritatív módon vagy allergiás mechanizmus révén váltanak ki.

A kiváltó okok egyik jellegzetes csoportosítása irritatív és allergén anyagokat különböztet meg.

Az irritatív anyagok bárkinél, egyéni hajlam nélkül kiválthatnak ekcémás reakciókat, attól függően, hogy mennyi ideig és milyen mértékben érintkeznek a bőrrel. Tipikusan ilyen anyagok a vegyszerek.

Ahhoz, hogy egy anyag allergén módjára viselkedjen és ekcémához vezessen, egyéni érzékenység szükséges. Itt elsősorban hétköznapi, közönséges dolgokról van szó, amelyekkel a bőr gyakran érintkezik. Ezek között említhetőek az egyes ruhadarabokon lévő, fémet vagy nylont tartalmazó anyagok, de egyes gyógyszerek, kozmetikai szerek, fogkrémek is képesek ilyen tüneteket kiváltani. Az allergén okozta ekcémák egyik típusa a kontaktekcéma, amelynél a bőrrel érintkező anyag váltja ki a gyulladást.

Tünetek

Az ekcémára jellemző bőrtünetek az allergénnel való érintkezést követő napokban, akár egy hét elteltével jelentkeznek csak. A kivörösödött bőrön viszkető hólyagok keletkeznek, melyek váladékoznak, illetve ki is fakadnak. Az allergénnel való kapcsolat megszüntetésétől számítva a tünetek eltűnése több hét után várható. Kontaktekcémánál nemcsak a kiváltó anyaggal érintkező részen, hanem egy idő után a test más részein is megjelennek az ekcémás folyamatok.

Diagnosztizálás, kezelés

A helyes diagnózis felállításához és a megfelelő kezelés megkezdéséhez mindenképpen szükséges azonosítani a tüneteket kiváltó anyagot.

Az egyik diagnosztikai módszer a bőrteszt alkalmazása, melynek lényege, hogy a feltételezett allergént közvetlenül a bőrrel érintkeztetik. A szervezet erre adott reakciójából lehet következtetni, hogy az adott anyag allergén tulajdonságokkal bír-e a páciens szempontjából. A diagnózis felállításában már a beteg kikérdezése is sokat segít. Több olyan foglalkozás is van ugyanis, ami magában hordozza az ekcéma kialakulásának veszélyét az ott használt anyagok jelenléte miatt. Itt különösen a valamilyen vegyi anyaggal, gyógyszerekkel, fémekkel dolgozó ágazatok munkásaira kell gondolni.

A kezelés elengedhetetlen feltétele tehát a betegséget kiváltó anyag azonosítása és kiiktatása. Az allergénnel való későbbi találkozás elkerülésén túl a tüneti kezelésre is figyelmet kell fordítani. Ennek során a gyulladást kell mérsékelni, valamint a fertőzés kialakulását kell megelőzni. Erre - a gyulladás mértékétől függően - alkalmas lehet hűtő-fertőtlenítő borogatás, különböző gyulladáscsökkentők, ecsetelők, kenőcsök használata. Ezt ki lehet egészíteni belső fogyasztásra szánt antihisztamin szerekkel, amelyek szintén a viszketés és a gyulladás megszüntetését segítik elő.

Külön fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a szteroidot tartalmazó kenőcsök alkalmazása csak orvosi felügyelet mellett történhet, mert a szakszerűtlen hassználat súlyos következményekkel járhat.

Megelőzés

A megelőzésnek nem csak a betegséget kiváltó allergén anyagokkal való találkozás elkerülésére kell korlátozódnia. Legalább ilyen fontos a bőr folyamatos, megfelelő ápolása is.

Óvni kell a bőrt például a kiszáradástól, mivel a száraz bőr a kontaktekcéma egyik rizikófaktora. Ennek keretében kerülni kell az olyan tevékenységeket, amelyek károsítják vagy eltüntetik a bőrt a kiszáradástól védő természetes zsír és faggyútartalmat a testünkről.

Ritkítani szükséges a kádfürdők számát, az idejüket pedig lerövidíteni és inkább a zuhanyozást kell előtérbe helyezni langyos, esetleg meleg, de nem forró víz használatával.

A tisztálkodószereinket is igyekezzünk megválogatni oly módon, hogy a semleges ph-értékű, természetazonos anyagokból előállított készítmnényeket részesítsük előnyben. Hasznos lehet hidratáló krémek használata közvetlenül fürdést követően. Fordítsunk különös figyelmet a leginkább kiszáradással veszélyeztetett területekre. Itt elsősorban a végtagokra, a hajlatokra, valamint az arcra kell gondolni.

Bármilyen nehéz is kibírni, próbáljuk mellőzni a viszkető felületek vakarását. Ezt a körmök rendszeres kicsire vágásával is segíthetjük.

Az öltözködésünk során hordjunk olyan anyagból készült ruhákat, amelyek nem segítik elő az izzadást. Erre a pamutból készült öltözék a legalkalmasabb.

Időpontfoglalás