Tudástár
  1. Tudástár
  2. Akne – pattanásos bőr

Akne – pattanásos bőr

akne

Az aknéról röviden

Az akné egy gyakori, rendszerint kamaszkorban kialakuló bőrbetegség, melynek során a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik és sokszor be is gyullad, amit a hétköznapi nyelvben pattanásoknak hívunk.

Az akne okai

A bőrben a szőrtüszők kivezető nyílásánál találhatók a faggyút termelő faggyúmirigyek. A faggyú szerepe a szőrszálak és a bőr vízállóságának és rugalmasságának biztosítása. Ha a faggyútermelés fokozott mértékű, akkor a faggyúmirigyek nyílásai könnyen eltömődhetnek.

Kamaszkorban lányoknál a petefészekben és a mellékvesében, fiúknál a herékben termelődő androgén hormonok hatására aktívabbá válnak a mirigyek és növekszik a faggyútermelés. Emellett a bőr elszarusodása is a nyílások elzáródásával mitesszerek képződését segíti elő. A gyulladást a duzzadt mirigybe jutó baktériumok, olykor sarjadzó gombák idézik elő.

Pattanások allergiás reakciók miatt is képződhetnek, amelyek például kozmetikumok vagy napfény hatására jönnek létre. A szálló porban és egyéb szennyeződésekben gazdag városi levegő szintén kedvez az akné megjelenésének.

Akne

A betegség kutatásának eddigi tapasztalatai alapján az öröklődési hajlam is meghatározó szereppel bírhat, különösen ha mindkét szülő érintették a panaszok korábban.

Az akne tünetei

A serdülőkorban jellemző pattanások sokaknál már 10 éves kor tájékán nagy tömegben megjelennek, amelyek 20-25 éves korra a legtöbbeknél maguktól el is múlnak. A tünetek markánsabb formában és elhúzódóbb jelleggel jelennek meg a fiúknál, férfiaknál. Nőknél a menstruációt megelőző napokban szokott több pattanás megjelenni ebben a korban.

A hormonok hatására létrejövő pattanásoknak többfélék lehetnek. Gyakori az apró, piros göb, ami napokon belül elmúlik. A piros pattanás közepén fehéres gennyel egy olyan zárt mitesszer, amelynek kivezető nyílását szaruréteg fedi. Ez a típus nem mindig vehető észre, de a gyulladás révén érezhető a jelenléte. Ezeken kívül meg kell említeni a közepén fekete, nyílt mitesszert is.

A begyulladt mitesszerek, azaz pattanások között vannak – súlyosságuk mértékét tekintve – gennyes pattanások, csomók, illetve a legnagyobb kiterjedéssel bíró hólyagok. Az egyszerű pattanások maximum tíz napig, míg a csomók akár hónapokig is láthatóak.

Az aknét súlyossági fokozatait tekintve három kategóriába sorolhatjuk. Az elsőben a mitesszerek számának növekedése nem túl jelentős, a gyulladásos tünetek csak nagyon gyenge mértékűek, a probléma rendszerint magától elmúlik. Jellemző megjelenési helye az arc és általában serdülőkorú fiatalokat érinti. A második kategóriában már a mitesszereken kívül több gyulladt csomó és elvétve néhány hólyag is kialakul. Ennél a stádiumnál már hegesedés is létrejöhet. A legsúlyosabbnak számító harmadik kategóriában már erősen gyulladásos környezet jön létre az érintett bőrfelületen, számos fájdalmas tapintású csomóval, melyekből gyakran genny ürül. Ezek a csomók egymással is összeolvadhatnak tályogokat képezve ezzel. A tünetek leginkább az arcon és a háton jelentkeznek. Ritkán fordul elő, de egyeseknél a betegséget láz is kíséri.

Akne

A tünetek közé sorolhatjuk a visszamaradó hegeket is, amelyek a pattanások, aknék súlyosságától függően hónapokig, de akár évekig is megmaradhatnak.

Az akne diagnózisa

Gyakori betegségről van szó, amely jellegzetes tüneteket produkál, ezért a gyakorlott bőrgyógyászok számára nem okoz gondot a diagnosztizálás szemrevételezés alkalmazásával.

A konzultáció során a szakorvos megtekinti a tüneteket, kikérdezi a beteget az életkörülményeiről, esetleges allergia jelenlétéről, gyógyszerszedési szokásairól, a panaszok fennállásának idejéről. Mindezek birtokában hoz döntést a megfelelő kezelésről. Adott esetben elegendő kozmetikus beavatkozása, de szükséges lehet a kozmetikuson kívül szakorvosi segítség is.

Nők esetében nem szabad halogatni bőrgyógyász felkeresését abban az esetben, ha az akne felnőtt korban jelenik meg először vagy ismét, de nem múlik el vény nélkül kapható szerek, illetve orvosi közreműködés nélkül. Szintén szakorvoshoz kell fordulni, ha várandósság idején, illetve havi vérzéskor a hormonális egyensúly felborulására utaló tünetek jelentkeznek. Itt elsősorban férfias típusú szőrnövekedésre, szőrvesztésre, hajhullásra, bizonyos testtájak barnás elszíneződésére, centrális elhízásra kell gondolni. Ebben az esetben az agyalapi mirigy, a mellékvese, valamint a petefészek működésében bekövetkezett zavarokat is szükséges kivizsgálni.

Az akne kezelése

Az enyhébb esetek jól kezelhetők a helyileg alkalmazott készítményekkel. Ezeket a hámlasztó típusú szereket általában éjszakára vigyük fel a pattanásokra. Az erősen hámlasztó hatást kiváltó készítmények fényérzékennyé tehetik a kezelt bőrfelszínt, mivel a bőr természetes fényvédelmét biztosító szarurétegét elvékonyítják, ezért fontos az éjszakai használat.

A tünetek házi vagy kozmetikus által végzett helyi kezelésén túl gyógyszeres terápia is szóba jöhet. A legtöbbször elegendő A-vitamin származék antibiotikummal kombinálva. Antibiotikumot tartalmazó krémek is elérhetők, amelyek receptkötelesek.

A belső használatra szolgáló, csak orvos általi felírást követően elérhető gyógyszerek három csoportba sorolhatók. Ezek az antibiotikumok, a hormonok és a retinoidok.

Az antibiotikumok a baktériumok elpusztításában és a gyulladáscsökkentésben játszanak szerepet.

A csak nőknél alkalmazható hormontartalmú készítményeknél a cél a férfi típusú hormonok hatásának ellensúlyozása. Ez történhet például női hormonokat tartalmazó fogamzásgátlóval is, ha egyébként is szed ilyet a beteg. Ez a kúra jellemzően másfél évig tart.

A gyógyszerként adagolható retinoid hatóanyagok természetes A-vitamin származékok, amelyek csökkentik a mitesszerek kialakulását, a gyulladásokat, a baktériumok számát, valamint mérsékelik a faggyútermelést. Szedésük csak orvosi felügyelet mellett lehetséges, a kezelés pedig fogamzásgátló használatát is igényli, mivel ilyenkor terhességet nem lehet vállalni.

Akne

A hegek eltávolítására indokolt esetben szintén bőrgyógyásznál, esetleg plasztikai sebésznél kerülhet sor.

További hasznos tudnivalók

Bár a betegséget megelőzni nem igazán lehet, sokat tehetünk azért, hogy ha már kialakult, legalább az elfertőződést, illetve a hegesedést elkerüljük, mérsékeljük. Annyit azonban szükséges megjegyezni a megelőzés kapcsán, hogy a túlzásba vitt arctisztítás a faggyútermelés fokozódásával jár. Ezért bőven elegendő naponta kétszer megmosni az arcunkat valamilyen bőrbarát, nem allergén és nem lúgos kémhatású tisztítószerrel.

Ha a tünetek megjelentek, ne halogassuk a kezelés megkezdését. Az érintett területet ne dörzsöljük, mivel ezzel csak a gyulladás szétterjedését segíthetjük elő.

A pattanásokat ne nyomkodjuk, inkább csak a fekete közepűeket távolítsuk el így, azokat is csak a bőrfelület megtisztítása után. A művelet – amit elég havi rendszerességgel elvégezni – végeztével alkalmazzunk alkoholos fertőtlenítőt a pórusok összehúzódása érdekében. A pattanásos bőrön inkább ne használjunk kozmetikumokat, csak azoknak gyógyhatású változatait, az arcápolásnál pedig a vizes alapú, a pórusokat nem eltömítő krémeket részesítsük előnyben.

Időpontfoglalás