Blog
  1. Híreink
  2. Omikron vagy torokgyulladás? Mindent a koronavírus 2022-es őszi variánsairól!
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Omikron vagy torokgyulladás? Mindent a koronavírus 2022-es őszi variánsairól!

Omikron vagy torokgyulladás? Mindent a koronavírus 2022-es őszi variánsairól!

Omikron vagy torokgyulladás? Mindent a koronavírus 2022-es őszi variánsairól!
Az utóbbi évekhez viszonyítva az idei ősz minden kétséget kizáróan más, mint a többi, hiszen a jelek szerint nem kell rettegnünk a koronavírus újabb variánsaitól, noha ez közel sem jelenti azt, hogy végérvényesen elmúlt a veszély.
 
Aktuális cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontos részletet, amit a koronavírus 2022 őszi változatairól tudni kell, miközben rávilágítunk arra is, hogy mikor szenvedünk fül-orr-gégészeti szakellátást igénylő torokgyulladástól, illetve mikor az omikrontól?
 

Az omikron és a torokgyulladás tünetei között kevés a különbség

 

Amikor a koronavírus legújabb variánsa begyűrűzött a hétköznapjainkba és járványt idézett elő, még nagyon sajátos, a többi betegségtől jól elkülöníthető tünetek társultak hozzá – különösen az íz- és szaglásvesztés, valamint a rendkívül heves tünetek.
 
Miután az elmúlt hónapokban a vírus többször is mutálódott, az omikron esetében már nagyon nehéz különbséget tenni a Covid-19 és a közönséges torokgyulladás között, ami azért probléma, mert a kórokozó egy legyengült vagy idős szervezetre továbbra is nagy veszélyt jelent.
 
Ezért érdemes betegség esetén még mindig tesztet végezni, hiszen ma már a koronavírus-fertőzés is jelentkezhet egyszerű torokfájással, csakhogy ennek a jellege és helye alapvetően meghatározza a háttérben meghúzódó folyamatokat.
 
Meglepő lehet ugyanis, de az omikron és a torokgyulladás között gyakran csak a fájdalom sajátosságai mutatják meg a különbséget, az íz- és szaglásvesztés, a gyengeség vagy az erős influenzaszerű tünetek egyre több betegnél elmaradoznak.
 

Mikor jelezhet omikront a torokfájás?

 

A torokfájásnak számos megjelenési formáját ismerjük. A fájdalom jellege alighanem mindenhol megegyezik, hiszen valamennyi esetben kellemetlen, kaparó, szúró, kiszáradáshoz hasonló háttér jellemzi. Lényeges azonban beazonosítani, hogy pontosan honnan ered a fájdalom!
 
Amikor a torokfájás kiterjed a szájpadlásra, a mandulák környékére, akkor az általában egyszerű torokgyulladás. Jellegzetes kétoldali fájdalomnál általában mandulagyulladás áll a háttérben. Ha a torok mélyebb pontjai is fájnak, akkor az már gégegyulladás, amihez rekedtség, gyakran a beszédkészség elvesztése társul.
 
Rossz hír, hogy az omikron vírus esetében a torokfájdalom bárhol megjelenhet, azonban minden esetben vírusfertőzésre utal, ha erőteljesen szúró, szűnni nem akaró panaszokról van szó, amihez rekedtség és lázas állapot kapcsolódik, melyet esetenként íz- és szaglásvesztés, esetleg ezeknek a készségeknek a tompulása kísérhet.
 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

 

Mivel az omikron egy erősen fertőző betegség, ezért a legfontosabb, hogy mielőtt a beteg orvosi segítséget kér, készítsen el egy gyorstesztet. Ha az eredmény pozitív, először telefonon konzultáljon kezelőorvosával, ellenkező esetben haladéktalanul forduljon fül-orr-gégészhez.
 
Utóbbi különösen abban az esetben fontos, ha a torokfájdalom már legalább két napja változatlanul észlelhető, és nem használ ellene a fájdalomcsillapító, a gyulladáscsökkentő és más egyéb olyan készítmény, ami a megfázásos eredetű tünetek csökkentésére szolgál.
 
Ha a fájdalom fokozódik, nem kizárt, hogy vírus helyett valamilyen baktériumfertőzés áll a háttérben, aminél megkerülhetetlen az antibiotikum-kúra alkalmazása.
 
Miután a torokfájdalom az omikron egyik első tünete lehet, ezért 2022 őszén is elengedhetetlen még, hogy a páciens az orvosi konzultáció előtt gyorstesztet végezzen, illetve negatív eredmény mellett is tartsa magát a maszkhordási protokollhoz, ha felkeresi kezelőorvosát.
 

Az elhúzódó torokfájdalom általában nem omikron és nem is torokgyulladás

 

Itt érdemes kiemelni, hogy ha valaki tartós torokfájdalomtól szenved, akkor annak a hátterében gyakran nem vírus vagy baktérium áll, így például a hetek-, sőt hónapok óta észlelhető, folyamatosan visszatérő fájdalmak más problémára utalnak.
 
Ilyenkor valószínűbb, hogy allergia, reflux, alvási apnoé vagy éppen valamilyen hangképzési zavar áll a háttérben, melyek szintén fül-orr-gégészeti kivizsgálást igényelnek, és bár nem kizárt, hogy más szakágak bevonására is szükség lesz a gyógyuláshoz, ellenben mindig itt kezdődik a betegség feltárása.
 
Mivel a tartós torokfájás vagy a tartós rekedtség akár a torok-, illetve a gége rosszindulatú elváltozásainak is lehet a tünete, ezért az alapbetegség kivizsgálását ilyen esetekben soha nem szabad halogatni.
 

Milyen változatai vannak 2022 őszén az omikronnak?

 

Az első megjelenése óta a SARS-CoV-2 név alatt emlegetett koronavírusnak rengeteg különféle variánsa megjelent már. Szinte minden szezonban érkezett egy altípus, aminek köszönhetően egyre nehezebb számon tartani az éppen aktuális kórokozó sajátosságait.
 
A helyzetet tovább nehezíti, hogy a sajtó kezdetben lokáció szerint nevezte el a vírus mutációit, így lett brit-, majd indiai variáns, amit később a görög ábécé betűi váltottak fel, melyek közül a delta volt talán a legismertebb
 
Mára azonban már az Egészségügyi Világszervezet elnevezései a mérvadók, noha még így is nagyon nehéz követni, hogy éppen melyik kórokozó fertőz, illetve aktuális. A WHO elsőként 2021 novemberében bukkant rá és nevezte el a B.1.1.529-es típust, amit a köznyelvben mindenki csak omikronként ismert meg.
 
Ez az omikron aktuális még 2022 őszén is, azonban már közel sem abban a változatban, mint amiben tavaly felbukkant, hiszen nagyon sok alvariáns jelent meg a színen, így a BA.1-es, a BA.2-es, a BA.3-as, BA.4-es vagy a BA.5-ös.
 

Jelenleg a BA.4-es és BA.5-ös omikron variáns fertőz

 

Az aktuális őszi szezonban a BA.4-es és a BA.5-ös omikron variánsok okozzák a koronavírus-fertőzések legtöbbjét. Világszerte kimutatták a kórokozókat, melyekről tudni kell, hogy rendkívül gyorsan terjednek, nagyon agresszívan fertőznek, de nem idéznek elő kimagaslóan súlyos tüneteket.
 
A WHO adatai szerint 10-ből 1 embernél a négyes variáns mutatható ki, míg minden második esetet az ötös omikron mutáció okoz. Mindkettőt 2022 elején azonosították – először Dél-Afrikában –, és mindkettőre igaz, hogy a BA.2-es – lopakodónak is nevezett – típus mutációiról van szó.
 

Milyen tüneteket okoz 2022 őszén az omikron?

 

Az imént említett két domináns omikron-variáns mellett természetesen további mutációk is kimutathatók még, ugyanakkor valamennyiről elmondható, hogy egészen hasonló tüneteket okoznak, nincs olyan kiugró sajátosság egyiknél sem, mint amilyen annak idején az íz- és szaglásvesztés volt.
 
A jelentések szerint a mostani omikron változatoknál a megfázásos tünetek a leginkább általánosak, így az emberek többségénél a közönséges influenzához mérten is enyhébb panaszok jelentkeznek a betegeknél.
 
Ilyenek például a fentiekben már említett torokfájás, amihez orrfolyás, köhögés, fejfájás, valamint általános levertség, fáradtság jellemző. Már nem túl gyakori a végtagfájdalom, az íz- és szaglásvesztésnél is legfeljebb tompulás érzékelhető, lázat pedig szintén csak a betegek harmadánál idézett elő mindkét omikron-változat.
 
Az egyes variánsok által tapasztalt tünetek kapcsán egyáltalán nem volt jellemző eltérés, érdekesség azonban a statisztikák alapján, hogy akik az előző télen már átestek a koronavírus-fertőzésen, azok valamiért sokkal könnyebben megfertőződtek az új variánsokkal.
 
Ennek az oka alighanem az lehet, hogy akkoriban még a BA.1 és a BA.2 változatok fertőztek, amelyek teljesen más felépítéssel és sajátosságokkal rendelkeztek, tehát nem képesek megfelelő védelmet adni az embereknek az újabb variánsokkal szemben.
 

Lerövidült a lappangási idő

 

Ha már szóba kerültek az új változatok sajátosságai, nemcsak a tünetekre, hanem a lappangási időre is fontos lehet kitérni, hiszen minél több új változat jelenik meg, azok annál rövidebb ideig maradnak ebben a fázisban.
 
A megfigyelések és a statisztikák alapján ugyanis a koronavírus első variánsa kapcsán – nevezzük azt alfa változatnak – átlagosan 5 napos lappangási időről beszélhettünk, ami a delta változatnál már 4,5 nap alá csökkent.
 
Ezzel szemben az omikron változatnál a lappangási idő már kevesebb mint 3,5 nap volt. Mindez természetesen csak a nagy átlag, valakinél már a fertőzés utáni második napon jelentkezhetnek az első tünetek, de előfordulnak esetek, amikor csak hat nap után tapasztalhatók panaszok.
 

A fertőzés ideje is lecsökkent

 

A lappangási idő mellett a fertőzés ideje is lecsökkent az omikron őszi variánsainál, amit kiválóan érzékeltet a karanténidőszak lerövidülése, ami kezdetben a 10-14 napot is meghaladta, a ma fertőző variánsoknál azonban már inkább 5-7 napról beszélhetünk.
 
További érdekesség, hogy ma már nem ritka, ha valaki úgy produkál pozitív PCR-tesztet, hogy nemcsak tünetekkel nem rendelkezik, hanem ráadásként már egyáltalán nem is képes továbbadni a fertőzést, tehát valójában nem kellene karanténban lennie.
 
Természetesen nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fertőzési idő egyénenként és variánsonként drasztikusan eltérhet. Előfordulhat például, hogy valaki nem produkál tüneteket, mégis két hétig fertőzőképes marad, míg másnál a heves tünetek ellenére sem beszélhetünk fertőzésről.
 
Az új omikron variánsok legnagyobb veszélye tehát 2022 őszén leginkább a kiszámíthatatlanság, hogy szinte minden ember másként reagál rájuk, mindenkinél máshogyan csapódnak le, emiatt pedig még mindig nem lehetünk elég óvatosak.
 
Bár az omikron már sokkal szelídebb, mint a koronavírus alfa változata volt kezdetben, azonban még mindig előidézhet súlyos, akár kórházi kezelést igénylő állapotot bizonyos esetekben.
 
Ezért a szakemberek ajánlása szerint bár a fertőzési idő átlagosan lecsökkent, azonban így a 7-10 napos időszak tekinthető irányadónak, ennyi idő után ugyanis a betegek már szinte biztosan nem fertőznek.
 

Már az új variánsok ellen is vannak vakcinák

 

Az EMA szeptember 12-én jelentette be, hogy elfogadták az új omikron variánsok elleni legújabb vakcinákat, így a BioNTech/Pfizer által kifejlesztett Comirnaty névre keresztelt oltóanyag hatékonyan képes felvenni a kesztyűt az új típusú kórokozókkal.
 
Az Európai Unió területén engedélyezett oltóanyag sikeresen támadja az eredeti koronavírus-törzseket, valamint az omikron legújabb, így a BA.4-es és BA.5-ös típusait is, melyek az idei őszi szezonban a fertőzések jelentős részét előidézték, illetve előidézik.
 
A vakcina hatásosan alkalmazható minden 12 évesnél idősebb embernél abban az esetben, ha korábban már legalább két koronavírus elleni oltást megkapott.
 
A megelőzés ugyanis az omikron esetében is rendkívül fontos. Hogy milyen lehetőségeink vannak erre? Covid prevenciós cikkünkből minden részletre fény derül!
 
 
 
Hívás