Blog
  1. Híreink
  2. Covid-19 prevenció: így előzzük meg a koronavírus-fertőzést!
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Covid-19 prevenció: így előzzük meg a koronavírus-fertőzést!

Covid-19 prevenció: így előzzük meg a koronavírus-fertőzést!

Covid-19 prevenció: így előzzük meg a koronavírus-fertőzést!
Az elmúlt néhány évben az emberiség megtanult együtt élni egy korábban nem ismert veszedelemmel, ami koronavírus, vagy más néven Covid név alatt vonult be a történelemkönyvekbe.
 
Bár erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy véget ért-e a járvány, vagy az elkövetkezendő hónapokban újra és újra megkeseríti majd az életünket, de minden jel arra utal, hogy ősszel ismét egy nehezebb időszak elébe nézünk ezen a téren.
 
Emiatt nagyon sok ember számára vált fontossá a prevenció, a megelőzés, hiszen egyrészt senki sem szeret beteg lenni, másrészt pedig még mindig nem lehet előre meghatározni, hogy egy adott szervezet miként reagál majd a vírusra.
 
A legfontosabb tehát a Covid-19 prevenció marad, így ha szeretnénk mindent megtudni arról, hogy miként lehet hatékonyan megelőzni a koronavírus-fertőzést, akkor az alábbiakban néhány hasznos tanáccsal és tudományosan elfogadott módszerrel tudunk segíteni ebben.
 

A súlyos szövődmények ellen az oltás ad védelmet

 
A koronavírus kapcsán hazánkban a hivatalos álláspont szerint a fertőzés súlyos lefolyása ellen még mindig az oltás adja a leghatékonyabb védelmet.
 
Itt fontos kiemelni azonban, hogy a vakcina nem a megbetegedést akadályozza meg, csupán azt, hogy fertőzés esetén nagyobb valószínűséggel kerülhessük el a súlyosabb szövődményeket, vagy a kórházi kezelést igénylő kórlefolyást.
 
Az oltás tehát önmagában nem megoldás, de mégis egyfajta Covid-19 prevenciós eszköznek tekinthető annak érdekében, hogy elkerülhessük a vírus elhatalmasodását a szervezetünk felett. Legalább ennyire fontosak azonban a különféle tesztek is!
 
Noha a megbetegedést nem előzzük meg velük, azt azonban igen, hogy fertőzés esetén a kórokozót ne adjuk át másoknak – esetleg éppen egy legyengült idős szervezetnek –, ezáltal még idejekorán elejét tudjuk venni egy újabb járvány kialakulásának.
 

A koronavírus az influenzához hasonló módon terjed


Hogy hatékony Covid-19 prevenciót alkalmazzunk a mindennapokban, ahhoz elengedhetetlen ismerni a kórokozó tulajdonságait, de mindenekelőtt azt, hogy terjedése teljesen megegyezik az influenzavírus sajátosságaival.
 
Ennek megfelelően a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, tehát az orrból vagy a szájból származó testnedveken keresztül tud emberről-emberre vándorolni, így például tüsszentéssel, köhögéssel, de akár az elégtelen higiéniából kifolyólag is könnyedén fertőz.
 
A közhiedelemmel ellentétben a Covid – illetve az influenza – nemcsak akkor terjed, ha valaki a környezetünkben tüsszent, esetleg közvetlenül mellettünk köhög, elegendő egy olyan tárgyhoz nyúlni, amit a beteg korábban megérintett.
 
Ez pedig egy munkahelyen, egy iskolában, de még otthonunkban is gyakorlatilag elkerülhetetlen, ha a kilincsekre, az evőeszközökre vagy példának okáért a távirányítókra gondolunk.
 
Emiatt a megelőzés kimagasló körültekintést igényel, de kellő alapossággal nagyon sokat tehetünk azért, hogy ilyen módon megakadályozzuk a fertőzést.
 

Hasznos tanácsok a koronavírus-fertőzés megelőzéséhez

 
Most, hogy már ismerjük a Covid-19 terjedésének sajátosságait, itt az ideje rátérni néhány konkrét prevenciós eszközre, amelyek segíthetnek nekünk a betegség elkerülésében.
 

A legfontosabb a rendszeres és alapos kézmosás

 
Rengeteg értekezés jelent meg a közelmúltban arról, hogy amennyiben az emberek egy kicsit is többet adtak volna a higiéniára a járvány kirobbanásának első időszakában, akkor közel sem tudott volna ilyen mértékben súlyosodni a helyzet.
 
Márpedig a megelőzés tekintetében a rendszeres és alapos kézmosás elengedhetetlen. Fontos, hogy bizonyos időközönként legalább 20 másodpercig gondoskodjunk arról, hogy szappan és folyóvíz segítségével megtisztítsuk kezeinket a kórokozóktól.
 
Amennyiben nem áll a rendelkezésünkre szappan és folyóvíz, akkor jó alternatíva lehet az alkoholos kézfertőtlenítő alkalmazása – legalább 60 százalékos alkoholtartalommal –, de használatát a bőrirritáció miatt ne vigyük túlzásba, csak szükség esetén.
 
Lényeges odafigyelni az alaposságra, hogy az ujjak között, a körmök alatt és a kézfejen egyaránt alaposan megtisztítsuk az egyes felületeket.
 
Mikor kell kezet mosni?
 
  • Minden hazaérkezés után még akkor is, ha csak a postát hoztuk be vagy a kukát húztuk ki.
  • Ételkészítés előtt és után, valamint étkezés előtt még akkor is, ha minden alapanyag otthon volt és mi is csak otthon tartózkodtunk.
  • Minden egyes WC használatot követően akár kisdologról, akár nagydologról volt szó.
  • Kivétel nélkül minden tüsszentés, köhögés és orrfújás után, ha még nem vagyunk aktív fertőzöttek.
  • Lényeges a kézfertőtlenítés minden olyan esetben, ha beteggel érintkeztünk vagy olyan ember közelében voltunk – például a munkahelyen –, akiről később kiderült, hogy fertőzött.
  • Nagyon fontos továbbá az is, hogy az állatokkal vagy az állatok ürülékével történt érintkezés után szintén tisztítsuk meg a kezünket.
 

Gondoskodjunk otthonunk higiéniájáról

 
Amennyiben szeretnénk hatékonyan megelőzni a Covid-19 fertőzés kialakulását, akkor nagyon fontos, hogy legalább otthon biztonságban érezzük magunkat. Ehhez pedig nem elég hazaérkezés után kezet mosni vagy levetkőzni és rögtön a szennyesbe dobni a ruhánkat.
 
Ennél sokkal lényegesebb, hogy a lakás bizonyos pontjait rutinszerűen, azaz folyamatosan megpróbáljuk higiénikusan tartani – különös figyelmet szentelve azokra a pontokra, amelyeket gyakran meg kell fognunk másokkal együtt.
 
Példának okáért ilyenek az ajtókilincsek, az összes fogantyú és villanykapcsoló a lakásban, a csaptelepek, a mosogató, a toalett, a számítógép billentyűzete és egere, a lakásban található székek, asztalok, telefonok és így tovább.
 
Ezek kapcsán megelőzési célzattal nagyon lényeges, hogy folyamatosan gondoskodjunk némi fertőtlenítésről.
 

Ne nyúljunk az arcunkhoz kézmosás előtt

 
A legtöbb kórokozó – legyen szó akár baktériumokról, akár vírusokról – általában az ujjainkon telepszik meg, ezért nagyon fontos Covid-19 prevenciós alapszabály, hogy kézmosás előtt soha ne nyúljunk hozzá az arcunkhoz.
 
Az arcon található ugyanis a legtöbb olyan felület, ami nyálkahártyával bevonva fokozott veszélynek van kitéve a kórokozókkal szemben, tehát gyakorlatilag akadálytalanul bejuttatja a szervezetbe a vírust.
 
Ilyen felület például a szem vagy a száj, melyekhez soha nem szabad hozzányúlni kézmosás előtt, de tilos belenyúlni az orrba is, hiszen ez a testrészünk szintén egyfajta kiskapu a vírus számára, ha elég óvatlanok vagyunk.
 

Lényeges a rendszeres szellőztetés

 
Alapvető megelőzési tanács a koronavírus kapcsán, hogy mindig engedjünk friss levegőt a lakásba, vagy abba a helyiségbe, ahol éppen tartózkodunk, így munka közben az irodába vagy utazás során az autó fülkéjébe, mert a friss levegő fontos.
 
Ilyenkor nemcsak kicserélődik a közeg, és ezzel együtt eltávozik az ablakon vagy az ajtón át az elhasznált levegő, hanem a ruhánkkal vagy más módon bevitt vírusok is könnyedén elillanhatnak.
 
Ezen felül a friss levegő jót tesz a légzőszerveknek, valamint az immunrendszernek egyaránt, így általános egészségi állapotunkra is pozitív hatást gyakorolhatunk a rendszeres szellőztetéssel.

Kerüljük a tömeget, különösen zárt helyiségben

 
Minél több emberrel érintkezünk, annál nagyobb az esélye annak, hogy megbetegszünk, ezért nagyon fontos megelőző intézkedés a nagy tömeg elkerülése, méghozzá lehetőségeink szerint mindig és minden körülmény között.
 
A túl sok ember különösen zárt helyiségben okozhat nagy problémát, hiszen a kórokozók ilyenkor nagyon könnyedén fertőznek, a tömeges átadás is gyakori jellemző, tehát alapvetően elegendő csak egy beteg a tömegben ahhoz, hogy mi is jó eséllyel elkaphassunk valamit.
 
Ezért érdemes kerülni – különösen az esetszámok emelkedésének időszakában – a tömegközlekedési eszközöket, a koncerteket, a színházakat, a mozikat, a fürdőket és minden olyan közeget, ahol egyszerre sok ember megjelenhet.
 

Viseljünk maszkot közösségben vagy tömegben

 
Ma már senkit sem néznek kívülállónak, ha arcmaszkot visel, hiszen ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy az érintett maga meg van fázva, esetleg nemrégiben esett át a koronavírus-fertőzésen, míg a másik, hogy így akarja elejét venni a megbetegedésnek.
 
A maszkviselés az egyik legjobb prevenciós eszköz, különösen azok számára, akik halmozott kísérőbetegségek miatt fokozott kockázati csoportba tartoznak. Esetükben érdemes jobb minőségű, FFP2 minősítésű maszkot viselni.
 
Minden más egyéb esetben az otthon készített szövetmaszkok, de a sebészi maszkok is tökéletesen megfelelnek ahhoz, hogy közösségbe vagy tömegbe menjünk, de ha tehetjük, akkor a megelőzés érdekében inkább kerüljük az ilyen helyzeteket.
 

Fordítsunk nagyobb figyelmet a gyerekek higiéniájára

 
A gyerekek általános higiéniája a koronavírus-fertőzés megelőzése kapcsán rendkívül fontos, méghozzá a család minden tagjának érdekében.
 
Köztudott ugyanis, hogy a legtöbb betegséget és kórokozót a gyerekek viszik haza az iskolából vagy az óvodából, ami az idősebb szülők, nagyszülők, esetleg beteg-, legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek esetében különösen nagy problémákat okozhat.
 
Ezért lényeges odafigyelni arra, hogy a gyerekek is mindig mossanak kezet, ha hazaérkeztek, azonnal öltözzenek át, az általuk használt játékokat és eszközöket pedig minden nap legalább kétszer, de minimum a használat után fertőtlenítsük valamivel.
 
Ez hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek sokkal kisebb eséllyel tudják megfertőzni környezetüket, így szüleiket és nagyszüleiket, vagy éppenséggel egymást, miközben az önmagukkal szembeni prevenciót is magasabb szintre segíthetjük ezzel.

Kerüljük el a beteg embereket

 
Akár a koronavírust akarjuk megelőzni, akár mást, a beteg emberek elkerülése minden esetben alapvető fontosságú annak ellenére is, hogy a kérdéses személy alighanem már napok óta fertőző volt. Ezért érdemes közösségben maszkot hordani!
 
Ha valaki köhög, tüsszög, nem érzi jól magát, esetleg még lázas is, azt lehetőségeinkhez mérten kerüljük el biztonságos távolságra, és ha munkahelyen vagy közösségben találkozunk vele, akkor szólítsuk fel a hazamenetelre önmaga és mások érdekében is.
 

A használt papírzsebkendőt mindig dobjuk ki

 
Rendkívül rossz szokás nagyon sok embernél, hogy a használt papírzsebkendőt nem dobja ki azonnal, hanem elteszi a zsebébe, holott az ilyen típusú zsebkendőt csak egyszer szabad alkalmazni.
 
Minden köhögés, minden orrfújás és minden tüsszentés után a papírzsebkendőt ki kell dobni a kukába, és ha nincs nálunk zsebkendő, akkor se a tenyerünkbe tüsszentsünk vagy köhögjünk, hanem a könyökhajlatba.
 
Ezzel megakadályozzuk a visszafertőződést, valamint azt, hogy az esetlegesen kiürített kórokozók ismét megtámadják az immunrendszerünket, esetleg másokat megfertőzzenek.
 

Erősítsük az immunrendszerünket

 
A Covid-19 prevenció egyik legfontosabb eleme, hogy próbáljuk meg minél jobban felerősíteni az immunrendszerünket, hiszen az erős védelmi vonal határozottan könnyebben vissza tudja verni a fertőzéseket, mint a legyengült szervezet.
 
Az immunerősítésben óriási szerepe van a rendszeres vitaminpótlásnak, így ügyeljünk rá, hogy legalább télen és az átmeneti évszakokban szedjünk extra C- és D-vitamint, de a különféle természetes megoldások, a gyógynövények is jók lehetnek kiegészítésként.
 
Ezen felül ügyeljünk a változatos táplálkozásra, a sok zöldség és gyümölcs rendszeres fogyasztására, hogy szervezetünk minden vitamint és ásványi anyagot megkaphasson az egészséges immunrendszer kiépítésének érdekében.
Hívás