Blog
  1. Híreink
  2. Arcüreggyulladás nyáron? Így kerülhető el a legkönnyebben!
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Arcüreggyulladás nyáron? Így kerülhető el a legkönnyebben!

Arcüreggyulladás nyáron? Így kerülhető el a legkönnyebben!

Arcüreggyulladás nyáron? Így kerülhető el a legkönnyebben!
Az arcüreggyulladásról nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy megjelenése leginkább a téli hónapokban jellemző, de ez közel sem jelent évszaktól való függőséget – éppen ellenkezőleg.
 
Az átmeneti időszakokban, valamint a nyári szezonban egyaránt kialakulhat szervezetünkben arcüreggyulladás, nem véletlen, hogy éves szinten a fertőző betegségek mintegy 40 százalékát adja, aminek a hátterében rengeteg tényező állhat.
 
Sokszor kialakulhat például egy egyszerű náthás állapot miatt, máskor valamilyen vírusfertőzés – például influenza – áll a háttérben, de előfordulhat a tartós reflux és egyéb problémák szövődményeként is.
 
Bármi is álljon a háttérben, az arcüreggyulladás rendszerint valaminek a következménye, egy súlyos állapot, ami minden esetben szakorvosi beavatkozást, valamint fül-orr-gégészeti szakrendelésen való részvételt tesz szükségessé.

 

Mit nevezünk arcüreggyulladásnak?


 
A legtöbb esetben arcüreggyulladásnak nevezzük az orrjárattal összeköttetésben álló valamely belső üreg gyulladásos eredetű megbetegedését.
 
Emiatt hívják a betegséget sok esetben inkább orrmelléküreg-gyulladásnak, hiszen a probléma ilyenkor nemcsak az arcüregre gyakorol hatást, hanem valamennyi orrmelléküregre is, így például a homloki- vagy a rostacsonti üregekre.
 
A legtöbb esetben valamilyen vírusfertőzés hatására alakul ki – ezért jellemzőbb inkább a téli időszakban –, részeként pedig a melléküregi nyálkahártyák annyira megduzzadnak, hogy elzáródnak a nyílások, így a nyák nem tud megfelelően kiürülni a szervezetből.
 
Az orrváladék emiatt pangani kezd, és bakteriális felülfertőződés jön létre, ami általában gyulladásban, illetve az ehhez kapcsolódó kellemetlen tünetekben nyilvánul meg.
 

Milyen tünetei vannak az arcüreggyulladásnak?


 
Az arcüreggyulladás mindig nagyon jellemző tüneteket produkál. Az egyik elsődleges jele, hogy a szem alatti arcrégió kellemetlenül megduzzad, lüktet, de hajolás esetén nyomásérzést is produkál, ami tompa fájdalom társaságában a koponya homloki részébe is sugározhat.
 
Később nemcsak hajoláskor, hanem mozgáskor egyaránt okozhat kellemetlenségeket, hiszen ilyenkor a koponyában megnövekszik a nyomás, így a beteg általánosságban folyamatosan csak feküdne és pihenne.
 
Gyakori továbbá, hogy az orrjáratok eldugulása miatt nehézlégzés jelentkezik, de a szaglás tompulása, sőt teljes elvesztése egyaránt jellemző. Nátha és orrfolyás is jelentkezik, aminek a váladéka kezdetben színtelen, áttetsző, később azonban erőteljesen besűrűsödik.
 
Természetesen a gyulladáshoz általános tünetek is tartoznak, így például sok esetben jelentkezik lázas állapot, általános fáradtság vagy gyengeségérzés, egyszerű levertség.
 
Fontos mielőbb fül-orr-gégész szakorvos segítségét kérni, mert a tünetek elhúzódásával az arcüreggyulladás krónikussá válhat, aminek részeként a nátha, a fájdalom és az egyéb tünetek egyaránt tartóssá válhatnak, súlyosabb szövődményeket okozhatnak.

 

Mitől alakul ki az arcüreggyulladás?


 
A betegség hátterében számos tényező állhat, azonban a legtöbb esetben az arcüreggyulladást valamilyen kórokozó, így vírusok, baktériumok vagy gombák okozzák, de a háttérben megannyi egyéb ok is meghúzódhat.
 
Valakinél anatómiai problémákról van szó, másoknál egy rossz fog váltja ki, de az arcüreg gyulladásba jöhet attól is, ha a savas reflux kezelés nélkül folyamatos tüneteket okoz a páciensnél, így néha egészen nehéz diagnosztizálni a pontos okokat.
 
Ami tény, hogy az arcüreggyulladásnak vannak úgynevezett hajlamosító tényezői, amelyek miatt sokkal nagyobb valószínűséggel fordul elő vagy válik krónikussá a kérdéses probléma. Lássunk ezek közül néhányat!
 

Az arcüreggyulladás hajlamosító tényezői


 
Nagyon sok hajlamosító tényező húzódhat meg az arcüreggyulladás hátterében. Ezek közül az egyik leggyakoribb az anatómia, amikor a beteg orrjáratai eredendően kisebbek, esetleg egy elferdült orrsövény beszűkíti az egyik orrüreget.
 
Ezen felül súlyos, kezeletlen allergia is előidézhet arcüreggyulladást, hiszen az allergiás reakciók miatt gyakran előfordulhat gyulladt állapot, és ha ez elzárja az orr melléküregét, rögtön megtörténik a baj.
 
Természetesen egy orrpolip is hajlamosító tényezőként jelenhet meg az arcüreggyulladás kapcsán, sőt gyakran ez áll a krónikus probléma hátterében is, hiszen akadályt képezve elzárja a belső üregekben lerakódó váladék útját.
 
Ezen felül a környezeti hatások miatt is előfordulhat, hogy az arcüreg begyullad, így például a túlzottan szennyezett levegő, a cigarettafüst vagy bizonyos gázok érintettsége határozottan elősegíti a betegség kialakulását.
 

Arcüreggyulladás nyáron


 
Most, hogy már ismerjük az arcüreggyulladás tüneteit, kiváltó okait és hajlamosító tényezőit egyaránt, érdemes rátérni egy kicsit a betegség nyári sajátosságaira is.
 
Tény, hogy az arcüreggyulladás nem egy tipikus probléma ebben az évszakban, azonban mégis sokan szenvednek tőle, aminek az oka számos tőről fakad.
 
Az alábbiakban ezeket a kiváltó tényezőket gyűjtöttük össze, illetve hozzájuk kapcsolódóan biztosítunk néhány megelőző tanácsot, hogy a páciensek könnyebben elkerülhessék a problémát ebben az időszakban.
 

Az allergia sokak életét megkeseríti a nyári szezonban


 
Az egyik legsúlyosabb hajlamosító tényező az arcüreggyulladás kapcsán minden kétséget kizáróan az allergia. Bár a legmelegebb évszakban már kevesebb növény virágzik, mint tavasszal, de az általánosabb allergének koncentrációja ilyenkor nagyon magas.
 
Emiatt rengetegen szenvednek allergiás tünetektől a nyári szezonban, ami már önmagában is kellemetlen, csakhogy rengetegen kihagyják például a rendszeres kontrollt, a gyógyszerek frissítésének lehetőségét, így az allergiát apránként súlyos gyulladás válthatja fel.
 
Így lehetséges az, hogy a folyamatos orrfolyásból, könnyezésből és tüsszögésből lassan, de biztosan krónikus arcüreggyulladás válik, ami jellemzően összetettebb kezelést igényel, mint a legtöbb allergiás reakció, illetve kapcsolódó probléma.

 

Megelőzés


 
Ha szeretnénk megelőzni a bajt, akkor a legfontosabb, hogy menjünk el rendszeresen allergiavizsgálatra, ismert probléma esetén pedig gondoskodjunk a megfelelő gyógyszerek szedéséről, illetve szükség szerint azok rendszeres frissítéséről.
 
Előfordulhat ugyanis, hogy az állapotunk súlyosabbá válik, és nem elegendő az a készítmény, ami a tavalyi szezonban még hatásos volt, így érdemes az allergiát minden évben kivizsgáltatni, ha szükségét érezzük, hiszen ezzel elkerülhetjük a nagyobb problémát.

 

Nyáron gyakrabban szenvedünk a reflux tüneteitől


 
A nyári időszakban gyakoriak a kerti partik, a nyaralások és az olyan időszakok, amikor az emberek nem figyelnek magukra annyira, mint máskor, emiatt pedig a korábban elviselhető vagy bujkáló reflux hirtelen előtérbe kerül és kellemetlenségeket okoz.
 
A savtúltengés kapcsán nagy probléma, hogy állandó jelleggel képes kimarni a torkot és a garatot, de a gyomorsav maró hatású gőze az arcüregbe is elérhet, ezzel károsítva, gyakorlatilag védtelenné téve a nyálkahártyát, ami ettől könnyedén begyulladhat.
 
Alig van olyan ember, aki a nyári szezonban nem tapasztalja meg kisebb vagy nagyobb mértékben a reflux egyes tüneteit, de amennyiben a túlzott savasodás állandó jelleggel fennáll, akkor nagy valószínűséggel fordulhat elő miatta arcüreggyulladás.

 

Megelőzés


 
A legjobb megelőzési forma a reflux tünetei kapcsán az odafigyelés, valamint az önmegtartóztatás. Kerüljük a szénsavas, cukros italokat és ételeket, vagy korlátozzuk a fogyasztásukat, de a zsíros, olajos megoldások sem túl szerencsések ilyenkor.
 
Lényeges a reflux kapcsán is az alapos kivizsgálás, illetve a kapcsolódó kezelés, ennek elmulasztása ugyanis súlyosabbá teheti a problémát. A gyógyszerek mellett – vagy helyett – gyakran hatásos az életmódváltás, a fogyás és a rendszeres testmozgás.
 

A fogak romlása is állhat a háttérben


 
Noha nem egy tipikusan nyári probléma, ugyanakkor ebben az időszakban gyakrabban fogyasztunk a fogak romlásában szerepet játszó ételeket, illetve többször felejtünk el fogat mosni, valamint gondoskodni a megfelelő szájhigiéniáról.
 
Emiatt előfordulhat, hogy egy már korábban szuvas, netán lyukas fogunk erőteljes romlásnak indul, ami olyan folyamatokat indíthat útnak a szánkban, ami később hozzájárulhat az arcüreggyulladás kialakulásához.
 
Példának okáért elegendő egy rossz fog, egy hozzá kapcsolódó gennyes góc ahhoz, hogy az általa előidézett – és gyakran fájdalmas – gyulladás átvándoroljon az üregekbe, ahol hasonló állapotot előidézve gyulladt állapotot eredményez.

 

Megelőzés


 
Nyilvánvaló, hogy a fogak romlását a legkönnyebben úgy előzhetjük meg, ha gondoskodunk a megfelelő szájhigiéniáról, így a nyári szezonban próbálunk többször fogat mosni, szájvizet alkalmazni, és kerülni az olyan ételeket, amelyek savasodást okoznak, roncsolják a fogakat.
 
Ezen felül fontos a megelőzés tekintetében a rendszeres fogászati ellátás és kontrollvizsgálat, hogy a lyukas vagy rossz fogak megfelelő ellátásban részesüljenek, ezzel ugyanis elkerülhető a gennyes góc, az ebből fakadó gyulladás kialakulása, ami rátelepedhet az arcüregre.
 

A klíma óriási ellenség lehet


 
Míg évekkel ezelőtt senki sem ismerte, addig manapság már mindenhol teljesen természetes a klíma használata. Az autóutak kényelmét a nagy nyári melegben már elképzelni sem tudnánk légkondicionáló nélkül, ami sajnos nagyon sok veszélyt hordoz magában.
 
Dacára ugyanis annak, hogy a hűvös levegő életmentő lehet kánikulában, sokan már egész évben használják a klímát – gyakran fűtésre is –, miközben nemcsak az autókban, hanem a házakban szintén egyre többször találkozhatunk vele.
 
Noha mindenki élvezi, azzal kevesen foglalkoznak, hogy rendszeresen tisztítsák, illetve megfelelően alkalmazzák, ezért okoz gyakran súlyos megfázást, bakteriális- és gombás fertőzést, aminek rengeteg esetben arcüreggyulladás a vége.

 

Megelőzés


 
Az ebből fakadó probléma megelőzése alapvetően két tőről fakad. Az első a légkondicionáló megfelelő használata és beállítása. Soha ne irányítsuk például a hideg levegőt közvetlenül magunkra és ne állítsuk a hőmérsékletet túl alacsonyra, mert az meghűlést okozhat.
 
Ezen felül lényeges a klíma rendszeres tisztítása is. Legalább a nyári időszak előtt vásároljunk egy klímatisztító sprayt és járjunk el az útmutatóban írottaknak megfelelően, vagy vigyük klímáshoz a járművet, és bízzuk rá az alaposabb, szakszerűbb fertőtlenítést.
 

A huzat sem túl szerencsés


 
Természetesen közel sem csak a klíma, hanem a nagy huzatban történő utazás vagy a nagy meleg esetén a huzatos éjszakai szellőztetés sem a legszerencsésebb, sőt ez jellemzően komoly meghűlést, ebből fakadóan pedig arcüreggyulladást idézhet elő.
 
Az oka leginkább az, hogy a nagy melegben gyakran megizzadunk, ami azt jelzi, hogy felhevült a testünk. Ebben az állapotban nagyon óvatosan kell bánni a hűtéssel, a hirtelen és gyors lehűlés – például a huzat által – ugyanis megfázáshoz vezethet.
 
Sőt, a tartós huzat még akkor is kikezdheti a nyálkahártyánkat és a szervezetünket, ha nem vagyunk kiizzadva, hanem tartósan tartózkodunk huzatos környezetben, például kereszthuzatban alszunk éjszaka, vagy lehúzott ablakok mellett autózunk.
 

Megelőzés


 
A huzat kapcsán nem igazán beszélhetünk hatékony megelőzési módszerekről, hiszen csak a megfelelő körültekintés segíthet ebben az esetben. Lényeges tehát elérni, hogy a lehető legkevesebb időt töltsük el huzatos közegben, és azt is száraz ruhában.
 
Ha kiizzadtunk, azonnal öltözzünk át, de legalább a felsőnket cseréljük le, hiszen vizes ruhában megszáradni és így huzatban ülni, az nagyon súlyos megfázáshoz vezethet, ami később természetesen akár arcüreggyulladást is előidézhet.
 

Az arcüreggyulladás kezelése

 

Az arcüreggyulladás esetében a kezelés mindig összetett folyamat. A legtöbbször fontos orvoshoz fordulni vele, hiszen akut szakaszában, illetve egy bakteriális fertőzésnél csak és kizárólag a megfelelő antibiotikum adagolása segítheti a gyors gyógyulást.
 
Általánosságban elmondható, hogy a betegség ma már jól gyógyítható, és a gyógyszerek mellett akár otthoni praktikákkal is meg tudjuk támogatni a folyamatot.
 

A legfontosabb az arcüreg szellőzésének biztosítása


 
Mint köztudott, az arcüreggyulladás hátterében jellemzően az orrüreg részleges vagy teljes elzáródása áll. Emiatt az egyik legfontosabb a kezelés kapcsán, hogy ennél a testrésznél biztosítsuk vagy helyreállítsuk az üregek szellőzését.
 
Nagyon fontos tehát arcüreggyulladás esetén rendszeres időközönként alkalmazni nyálkahártya lohasztó szereket, közben pedig megszüntetni a kiváltó okokat, legyen az akár egyszerű gyulladás, akár allergia, akár egy komolyabb orrsövényferdülés.
 
A járatok megnyitása, illetve elzáródásuk megelőzése azért lényeges, mert ebben az esetben elkerülhetetlen a belső váladék felgyülemlése, pangása és az ebből fakadó gyulladás. Az orrsprayk mellett segíthet ilyenkor a gyakori orrfújás és az orr átmosása is.
 

Házi praktikák is segíthetnek


 
Enyhébb esetekben vagy a gyógyszeres kezelést kiegészítendő nagyon hasznosak lehetnek az arcüreggyulladás kezelése kapcsán bizonyos házi praktikák. Ezek nemcsak a gyulladást enyhíthetik, hanem a váladék ürítését egyaránt elősegíthetik.

 

Lássuk néhány hasznos megoldást!

 
Segít a melegítés és az infralámpa
 
Mondhatni nagymamáink módszere, de a mai napig nagyon hatékony arcüreggyulladásnál a kérdéses terület melegítése, ami azért fontos, mert ezzel gyorsítható a vérkeringés, és hamarabb bekövetkezhet a gyógyulás.
 
Kiváló megoldás ehhez a melegvizes borogatás, vagy az egyszerűen felmelegített sópárna alkalmazása, de például az infralámpa szintén nagyon jó eredményt érhet el – ha megfelelő védőfelszerelésünk van hozzá például a szemek tekintetében.
 
Az inhalálás segíti a járatok felszabadulását
 
Az érintett területek melegítése mellett nagyon jó hatással van az inhalálás is az arcüreggyulladásra. Ennek az oka nem más, minthogy ilyenkor a meleg, nedves pára közvetlenül érinti a gyulladt területet, ami rengeteg segítséget nyújt.
 
Leginkább abban, hogy az eldugult járatok, valamint a gyakran vastag lerakódások felszabaduljanak, az üregek kiürüljenek. Különösen hatékony lehet mindez, ha nem sima vizet, hanem valamilyen gyógynövényes – például kamillás – forrázatot használunk.
 
A gyógynövények mellett illóolajok is segíthetnek, például a mentol, a borsmenta, a citrom, az eukaliptusz, de a teafa olaja egyaránt hatékonyabbá tudja tenni az inhalálást.
 
Fontos a hidratálás
 
A házi praktikák kapcsán a test hidratálása nagyon fontos arcüreggyulladás esetén. Ez azt jelenti, hogy fogyasszunk minél több folyadékot – vizet és teát egyaránt –, hiszen ez nemcsak a gyulladás mielőbbi visszaszorítását idézheti elő.
 
Az elegendő folyadékkal ugyanis nedvesen tudjuk tartani az orr nyálkahártyáját, ezáltal hamarabb fellazul, könnyebben kifújható lesz az orrváladék, a légutak tehát előbb felszabadulhatnak.
 
A rendszeres orrmosás is segít
 
Hatékony otthoni praktika még az orrmosás is arcüreggyulladás esetén. Az orrmosó ugyanis nem elég, hogy nedvesen tartja a nyálkahártyát, de mindemellett képes csökkenteni a gyulladást is, illetve lazítani a váladékot.
 
Teljesen ideális hozzá egy otthoni sóoldat, de ma már kaphatók speciális orrmosó készülékek és oldatok, amelyek lényegesen hatékonyabb összetétellel rendelkeznek, napjában többször alkalmazva pedig segítenek az üregek kitisztításában.
Hívás