Kandidiázis

kandidiazis

A kandidiázisról röviden

A kandidiázis vagy másnéven élesztő szindróma egy olyan tünetegyüttes, amit a Candida-csoportba tartozó gombák váltanak ki. A Candida-fajok minden ember tápcsatornájában és nemi szervein is jelen vannak, de az egészséges embereknél normál mennyiségben fordulnak elő, így ártalmatlanok az egészségre.

A kandidiázis okai

Probléma akkor alakul ki, amikor a bél- és hüvelyflóra normál egyensúlya felborul és ezek a gombák elszaporodnak. Ilyenkor gombasejtek juthatnak a vérkeringésbe, és nemcsak helyi, hanem távoli tünetek, betegségek alakulhatnak ki. A gomba fonalai és enzimei megtámadják a bélnyálkahártyát, károsan hatnak az emésztésre és a felszívódásra, feléli a szervezet elől a vitaminokat és tápanyagokat. Alkoholtermelést idéz elő, ami károsítja a májat és az idegrendszert is.

A kandidiázis tünetei

A tünetek attól is függnek, hogy milyen területeken, szerveken jelennek meg. A meghatározó tünetek közé tartozik a krónikus fáradtság, a másnapossághoz hasonló hangulat, emésztési zavarok, túlzott szélképződés, puffadás, hasmenés, illetve a fejfájás és az álmatlanság, viszkető érzés.

Ezeken kívül megjelenhetnek még ízületi fájdalmak, hajhullás, visszatérő hüvelyi fertőzés, gyakori éhségérzet, elhízás, gyermekeknél hiperaktivitás. Ha a szájüreg fertőződik, akkor fájdalmas szájpenész alakulhat ki.

A kandidiázis diagnózisa

A tünetek általános jellege és változatos kombinációja miatt képzett szakorvos alapos vizsgálatára van szükség a betegség diagnózisának felállításához. A vizsgálatok el is húzódhatnak, mivel számos hasonló tünetet produkáló alapbetegség kizárása válik indokolttá. Ha ezek a vizsgálatok negatív eredménnyel zárulnak, számításba kell venni a kandidiázis jelenlétét is.

Kandidiázis

Ha fennáll ennek a gyanúja, mintát kell venni a fertőzött területről, amiből laboratóriumi körülmények között tenyésztést kell elvégezni. Arra is van példa, hogy a betegség ugyan fennáll, de a tenyésztés negatív eredménnyel zárul. Ebben az esetben a következő lépés a gomba ellen termelődő ellenanyag vérből való kimutatása, ami sokkal biztosabb diagnózist eredményez.

A kandidiázis kezelése

A kezelés szintén meglehetően hosszú időtartamot ölelhet fel. A gombaölő szereken kívül szükség van a beteg aktív közreműködésére is. Ez amiatt van, mert a kezelés részét képezi a megfelelő diéta kialakítása és betartása, a bélflóra egyensúlyának rendezésére és a szervezet méregtelenítésére. Bár a gombaellenes diétáknak több fajtája is létezik, a hangsúly alapvetően a szénhidrátok szinte teljes elhagyásán van. Ebbe beletartozik a feldolgozott és a feldolgozatlan gyümölcsök fogyasztásának megszüntetése is. Sok betegnél meg kell szüntetni az egysejtű gombákat tartalmazó ételek bevitelét. Itt elsősorban a kelt tésztákat, bizonyos sajtokat, egyéb tejtermékeket kell megemlíteni. Az alkoholtartalmú italokat szintén kerülni kell.

A fentieken túl megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje fogyasztása szükséges, továbbá sok zöldség és abból készült étel bevitele.

A gombaellenes szereket csak orvosi javaslatra és recept alapján lehet alkalmazni, mivel nem megfelelő alkalmazás esetén komoly májkárosító hatásuk lehet. A gyógyszerek mellett kiegészítésként hatékony lehet például a fokhagyma és a citrusmagkivonat is. A bélflóra egyensúlyának helyreállítására alkalmasak lehetnek a bifidobacterium és a lactobacillus törzseket tartalmazó tabletták.

A kandidiázis megelőzése

A megelőzésben a legfontosabb azoknak az állapotoknak az elkerülése, amelyek alkalmasak lehetnek a betegség kiváltására. A finomított szénhidrátokban gazdag, élelmi rostokban, vitaminokban szegény étrend megfelelő táptalajként szolgálhat a gombák elszaporodásának. Ugyancsak kezelni kell a táplálkozási zavarokat, ételallergiát és a cukorbetegséget is ahhoz, hogy a betegség megelőzhető legyen. Bizonyos készítmények szedése szintén rizikófaktor lehet, ilyenek például az antibiotikumok, szteroidok, fekélyellenes szerek vagy a fogamzásgátló tabletták. A higiénés szokásoknál figyelni kell arra, hogy illatmentes, hipoallergén készítményeket alkalmazzunk.

Időpontfoglalás