Blog
  1. Híreink
  2. Nyári megfázás vagy allergia? Így lehet megkülönböztetni a legkönnyebben!
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Nyári megfázás vagy allergia? Így lehet megkülönböztetni a legkönnyebben!

Nyári megfázás vagy allergia? Így lehet megkülönböztetni a legkönnyebben!

Nyári megfázás vagy allergia? Így lehet megkülönböztetni a legkönnyebben!
A megfázást a legtöbben az őszi időszak, a tél egyik kísérőbetegségének tekintik, ami nem véletlen, hiszen nyáron rendszerint erős az immunrendszer, és sokkal kisebb az esélye annak, hogy egy kórokozó elszaporodjon a szervezetünkben.
 
Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy nyáron nem lehet megfázni. Éppen ellenkezőleg, már egy nyaralás során is rengeteg olyan helyzetnek vagyunk kitéve, amikor ez nagyon könnyedén bekövetkezhet.
 
Tény ugyanakkor, hogy a megfázás és az allergia tünetei rendkívül hasonlóak egymáshoz, ezért különösen a meleg évszakban könnyen össze lehet keverni őket, ami alapvető probléma, mert a kezelés miatt lényeges megkülönböztetni a kettőt.
 
A fül orr gégész segít
 
Produkáljunk akár tartós, akár átmeneti tüneteket, a nyári időszakban a tartós orrfolyás, a bedugult ott vagy a lázas állapot egyáltalán nem elfogadott, így amennyiben ilyen jelenségeket tapasztalunk magunkon, feltétlenül forduljunk orvoshoz.
                                                                   
Legyen szó megfázásról vagy allergiáról, az Oktogon Medical Center fül orr gégészeti szakrendelésén garantált alapossággal vizsgálják majd ki problémánkat a mielőbbi diagnózis, valamint a megfelelő kezelés társaságában.
 
Valamennyi fül orr gégészeti problémáról elmondható, hogy kezdeti állapotban még könnyedén gyógyítható, később azonban súlyos szövődményeket idézhet elő, így a mielőbbi kivizsgálás és a célzott kezelés minden esetben rendkívül fontos.
 
A megfázás hátterében vírusok állnak
 
Folyik vagy eldugult az orrunk? Köhögünk? Begyulladt és fáj a torkunk? Az emberek többsége évszaktól függetlenül arra gondol ilyen esetekben, hogy megfázott, holott ezek a tünetek a legtöbbször allergiás reakciók is lehetnek.
 
A diagnózis során ezért nem szabad csak a jelekre hagyatkozni, hiszen a két betegség között jelentős hasonlóságok lehetnek ezen a téren, kezelésük azonban alapvetően eltér egymástól.
 
Ha vírus kerül a szervezetbe
 
A megfázás hátterében – legyen az akár nyáron, akár ősszel vagy télen – mindig vírusok állnak. Jelenleg több száz olyan kórokozót ismer az orvostudomány, amelyik képes betegséget, megfázásszerű tüneteket előidézni.
 
Amint valamelyik vírus bekerül a szervezetünkbe, az immunrendszer azonnal aktivizálja magát, és rögtön fellép a kórokozók ellen. Ez a folyamat váltja ki az olyan tüneteket, mint a nyálkahártya begyulladása vagy a köhögés.
 
A betegség fertőző, a kórokozók nagyon könnyen terjednek emberről emberre, akár egyszerű köhögéssel, tüsszentéssel vagy normál fizikai érintkezés útján egyaránt átkerülhetnek a kórokozók, és megbetegíthetik az érintettet.
 
Egy ilyen fertőzést az emberi immunrendszer általában néhány nap alatt képes teljesen legyőzni, amivel együtt a tünetek is maguktól elmúlnak. Súlyosabb esetekben, múlni nem akaró betegségnél vagy szövődményeknél azonban fontos azonnal orvoshoz fordulni.
 
A nyári megfázás tünetei hasonlítanak a téli megfázás tüneteire
 
A konkrét tünetek tekintetében a nyári és a téli megfázás között alig találunk nagy különbséget. Általános a köhögés, az orrfolyás, az orrdugulás, a torok- és fejfájás, a tüsszögés, az általános levertség, gyengeség és rosszullét.
 
Egyetlen kivételt az enterovírusok okoznak, melyek nagyon erőszakos kórokozók, ezáltal képesek hirtelen magas lázat, illetve gyomorproblémákat előidézni hányingerrel, hányással, kellemetlen hasfájással együtt, miközben súlyosabb betegségeket is kiválthatnak.
 
Emiatt van az, hogy a nyári megfázásnak sok esetben súlyosabb szövődményei lehetnek, melyek különösen a kisgyermekek esetében nagyon veszélyesek. Ide sorolható a vírusos kötőhártyagyulladás, a herpangina vagy a kéz-láb-szájbetegség.
 
A nyári megfázást is kezelhetjük a téli praktikákkal
 
Alapvetően a nyári megfázás mind a megelőzés, mind a kezelés tekintetében megegyezik a téli időszakban jelentkező betegség esetében alkalmazott praktikákkal, így sok vitaminnal, sok testmozgással és kiegyensúlyozott életmóddal tehetünk ellene a legtöbbet.
 
Ha már megtörtént a baj, akkor jellemzően felső légúti betegség alakul ki, amire felesleges antibiotikumot szedni, hiszen a problémát jellemzően vírusok okozzák, ezért alapvetően inkább a tünetek enyhítésére, az immunrendszer erősítésére kell koncentrálni.
 
A legtöbbször tökéletesen elegendőek a vény nélkül kapható gyógyszerek is, így a fájdalom-, gyulladás- és köhögéscsillapító készítmények mellett az orrcseppek, a szopogató tabletták és a forró italporok kifejezetten jó eredményeket hozhatnak.
 
Ezen felül a megfázás esetén lényeges a minél több folyadék fogyasztása, a sok pihenés, alvás, illetve néhány természetes gyógymód, mint például a gyógyteák, a húsleves, a méz, a fokhagyma vagy a gyömbér fogyasztása - méghozzá sok kiegészítő C-vitamin társaságában.
 
A nyári megfázásnak nagyon súlyos szövődményei lehetnek
 
Amiért a nyári megfázás nagyon veszélyes, az nem más, minthogy bizonyos esetekben akár nagyon súlyos szövődmények is társulhatnak hozzá.
 
Amennyiben tehát nem javul az állapotunk egy héten belül, esetleg tovább romlik, netán az enyhe tünetekhez olyan problémák társulnak, mint a kiütések, a nyelési nehézségek, esetleg a duzzadt és váladékozó szemek, akkor haladéktalanul forduljunk orvoshoz.
 
Különösen fontos odafigyelni ilyen állapotok esetén a kisebb gyermekekre és az idős emberekre, valamint mindazokra, akik gyenge immunrendszerrel rendelkeznek, hiszen esetükben akár súlyosabb lefolyásúvá is válhat a betegség.
 
Az allergia hátterében az immunrendszer túlműködése áll
 
Amennyiben az elhangzottakkal szemben szeretnénk megkülönböztetni az allergiát, illetve a kapcsolódó tüneteket, akkor elsődlegesen fontos megismerni a háttérben meghúzódó folyamatokat.
 
Az allergiás reakciókat ugyanis soha nem kórokozó, vírus vagy baktérium váltja ki a szervezetből, hanem az immunrendszer túlműködése, amikor valamilyen külső környezeti faktorra, például pollenre vagy penészre túlzottan hevesen reagál.
 
Mindez pontosan olyan tüneteket eredményezhet, mint egy vírus által kiváltott fertőzés, csak ilyenkor a szervezet úgynevezett hisztamint szabadít fel, és ezzel próbál meg védekezni, aminek következtében a nyálkahártya megduzzad, orrfolyás, köhögés, tüsszögés jelentkezik.
 
Ezt hívják a köznyelvben gyakran szénanáthának, ami a megfázással ellentétben nem fertőző, de ugyanolyan heves, kellemetlen tüneteket produkálhat, a legrosszabb pedig, hogy jó eséllyel örökölhető, így ha mi allergiások vagyunk, az utódainkat is érintheti majd.
 
Az allergia szinte bármikor kialakulhat
 
Míg a megfázás leginkább ősszel és télen jellemző, addig az allergia a tavasz kezdetétől az őszi időszak végéig gyakorlatilag folyamatosan megkeserítheti a páciensek életét, méghozzá határozottan hosszútávú problémaként.
 
Az allergiaszezon minden évben március elején indul – a tél enyheségének függvényében –, méghozzá a mogyoró virágzásával, és egészen késő őszig tart, amikor már az utolsó levelek is lehullottak a fákról.
 
Sokan azt hiszik, hogy az allergia veleszületett betegség, esetleg már gyermekkorban kialakul, de valójában 20-40 éves kor között bármikor megjelenhet, illetve megkeserítheti az emberek életét.
 
Nyilván sokkal korábban és sokkal később is előfordulhat. Valakinél azonnali, nagyon heves és erőteljes tünetekkel jelentkezik, másnál azonban fokozatosan erősödő problémáról van szó.
 
Ha a megfázásszerű tünetek napokig vagy hetekig fennállnak, akkor mindenképpen érdemes allergiára gyanakodni, és célirányosan orvoshoz fordulni vele a mielőbbi kezelés érdekében, mely normál esetben képes élhetővé tenni azt.
 
Az allergia gyakran okoz tüneteket a szemeknél is
 
Miközben az allergia és a megfázás nagyon sokszor teljesen hasonló tüneteket produkál, azért vannak olyan jelek, amelyek határozottan könnyeddé teszik a kettő megkülönböztetését.
 
Az allergiánál is gyakori például a köhögés, a tüsszögés vagy az orrdugulás, de az orrfolyás is annyi különbséggel, hogy ilyenkor jellemzően vizenyős, áttetsző váladék képződik és ürül az orrból, nem sűrű vagy sárgás állagú.
 
Ami kifejezetten allergiás panasznak tekinthető, az a szemet érintő tünetegyüttes. Gyakori például a viszketés, a kipirosodás, a könnyezés, valamint a kötőhártya-gyulladás, melyek különösen együttesen allergiát sejtetnek a háttérben.
 
Mivel a szénanáthánál is gyakran előfordul tüsszögés és torokkaparás, ezért még könnyebben összetéveszthető a megfázással, de az allergiára ritkán jellemző fejfájás, és szinte soha nem jelentkezik hozzá ízületi fájdalom vagy lázas állapot, ami egy vírusfertőzésnél általános.
 
Szintén egy megfázásra jellemző inkább például a hurutos köhögés, ami az allergiánál egyáltalán nem okoz problémát, ott a nyálkahártya szinte folyamatos irritációja miatt inkább a száraz köhögés, a krákogás az általánosabb.
 
Az allergia ma már jól kezelhető
 
Amennyiben a fenti tünetek időről-időre visszatérnek, minden évben ugyanabban az időszakban jelentkeznek, akkor szinte biztosan pollenallergia áll a háttérben, ami ma már egy nagyon jól kezelhető probléma.
 
Ehhez azonban lényeges, hogy ismerjük a betegségünket, hogy elmenjünk szakorvoshoz, hogy elvégezzék rajtunk a szükséges vizsgálatokat a megfelelő diagnózis érdekében, hiszen pollenallergiánál lényeges ismerni a kellemetlen tüneteket előidéző növényt.
 
Ez azért fontos, mert az aktuális pollenjelentés ismeretében rengeteget tehetünk azért, hogy a tünetek ne keserítsék meg a mindennapjainkat, sőt a gyógyszerek is csak akkor hoznak eredményt, ha még a pollenszórás előtt megkezdjük szedésüket.
 
Az időben elkezdett kezelés által mindig mérséklődhetnek a panaszok, valamint biztosan elkerülhető a felesleges gyógyszerszedés, sőt létezik ma már speciális immunterápia is, ami képes a kezdetektől hatékonyan enyhíteni valamennyi tünetet.
 
A megfázás és az allergia kezelése
 
Legyen szó akár megfázásról, akár allergiáról vagy más hasonló fül orr gégészeti betegségről, ezek ma már a könnyen gyógyítható problémák közé sorolhatók, bár fontos kiemelni: mindkét esetben csak tüneti kezelés zajlik.
 
Egy nyári megfázás esetén tökéletesen alkalmasak például a fájdalom és a gyulladás csillapítására is a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő készítmények.
 
A tünetek enyhítésében különösen hatásosak az olyan szerek, mint az orrspray vagy a különféle torokfertőtlenítő tabletták és sprayk, tehát gyakorlatilag ugyanazok az eszközök, amelyek téli időszakban is ideálisak ebből a szempontból.
 
Természetesen minden megfázásos állapotnál fontos a beteg kímélése, a fokozott folyadékbevitel – a tea ilyenkor is jó döntés –, valamint természetesen a sok pihenés.
 
Allergia esetén a panaszok többsége nagyon jól csökkenthető antihisztamint tartalmazó készítményekkel, hiszen ezek a gyógyszerek nagyon hatékonyan tudják csökkenteni a gyulladást, ami képes blokkolni a hisztamin által előidézett kellemetlenségeket.
 
A hisztamin a felelős ugyanis a nyálkahártyák duzzanatáért, az orrfolyásért, valamint az egyéb allergiás reakciókért, így enyhébb esetekben az ilyen készítmények jók lehetnek, de tartós megoldásuk mindig orvosi konzultációhoz kötött.
 
Mindkét betegségről elmondható, hogy súlyos tüneteket vagy állapotokat csak nagyon ritka esetben okoznak, azonban lehetnek szövődmények, melyek később előidézhetnek kellemetlenségeket, esetleg nagyobb odafigyelést igénylő állapotokat.
 
Megfázásnál és allergiánál is van esély például súlyos orrmelléküreg fertőzésre, de akár középfülgyulladásra is. Ezért lényeges, hogy amennyiben a tüneteink nem múlnak el, illetve nem is mérséklődnek, akkor mielőbb keressünk fel egy szakembert.
 
Covid vagy allergia?
 
A megfázás kapcsán manapság fontos beszélni a Covid-ról is, hiszen a betegség ma már inkább okoz megfázásszerű tüneteket, mint súlyosabb problémákat, ezért sokan összekeverhetik az allergiával.
 
Ennek az oka, hogy nagyon sok Covid-fertőzött panaszkodik egyszerű torokfájásra, köhögésre, könnyezésre, tüsszögésre és orrfolyásra, melyek nemcsak a megfázással, hanem a közönséges allergiával is könnyedén összetéveszthetők.
 
Ami a leginkább megkülönbözteti a Covidot az allergiától, az nem más, mint az íz- és szaglásvesztés, esetenként a láz, illetve a végtagfájdalom. Ha ezeket tapasztaljuk magunkon, érdemes tesztet végeztetni, mert nagy eséllyel nem allergia áll a háttérben.
 
A koronavírus-fertőzést a legbiztosabban az antigén- és PCR-tesztek képesek igazolni, de kezdésnek az otthoni gyorsteszt is megteszi, ellenben a negatív eredményt a tünetek mellett érdemes kétkedve fogadni.
 
Az allergiát ezzel szemben mindig a Prick-teszttel állapítják meg, aminek részeként a páciens alkarján apró sérüléseket ejtenek, majd ezekre allergén anyagot csepegtetnek annak érdekében, hogy a reakcióval feltárható legyen az allergia ténye.
 
Könnyebben elkapják a Covid-ot az allergiások?
 
Ha már felmerült a Covid az allergia kapcsán, nagyon lényeges megválaszolni egy gyakori kérdést, miszerint igaz-e, hogy könnyebben elkapják a koronavírus-fertőzést azok, akik valamilyen allergiától szenvednek?
 
Tudni kell, hogy az allergia manapság a magyar lakosságnak legalább a negyedét érinti állandó jelleggel. Mivel sokszor otthoni allergének (por, állatszőr, poratka) váltják ki ezt a problémát, ezért a tünetek akár egész évben okozhatnak problémát.
 
Az eddigi tapasztalatok alapján azonban kijelenthető, hogy az allergiától szenvedők nincsenek nagyobb veszélynek kitéve a Covid kapcsán, aminek az oka leginkább abban keresendő, hogy a légúti nehézségeket okozó allergiás nátha a leginkább a fiatalabb korosztályt érinti.
 
Esetükben is gyakori, hogy teljesen tünetmentesen, vagy maximum a szaglás és ízérzés elvesztése mellett vészelték át a fertőzést. Ennek ellenére a védőoltás felvétele természetesen az allergiások számára is erősen javasolt!
 
 
Hívás