Blog
  1. Híreink
  2. Mindent a normális és az abnormális hüvelyi folyásról
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Mindent a normális és az abnormális hüvelyi folyásról

Mindent a normális és az abnormális hüvelyi folyásról

Mindent a normális és az abnormális hüvelyi folyásról

A hüvelyi folyás a női nemi szerv esetében egy teljesen szükséges, mindemellett pedig természetes jelenség is egyben. Funkciója a hüvely egészséges flórájának fenntartása, illetve fertőzésekkel szembeni védelme, ami mellett egyfajta indikátorként funkcionál.
 
Minden nőnél jellemző ugyanis, hogy a hüvelyi folyás mennyisége, állaga, gyakran pedig a színe és a szaga is folyamatosan változik. Ennek vannak bizonyos fokozatai, a ciklus során például teljesen általános, de sok esetben inkább betegségre utal.
 
Különösen olyankor, amikor a hüvelyi folyás állaga, mennyisége és szaga is megváltozik, a háttérben valamilyen fertőzés vagy betegség húzódhat meg, így rendkívül fontos egy nőgyógyászati szakrendelés felkeresése.
 
Hogy pontosan hol van az a pont, amikor szakemberhez kell fordulnunk? Egyáltalán mikor beszélhetünk normális és abnormális hüvelyi folyásról? Aktuális cikkünkben minden kérdésre válaszoltunk!


Mi a szerepe a hüvelyi folyásnak?


A hüvelyi folyás állandó jellege egy teljesen normális állapot minden nőnél. Ezt a váladékot a méhnyak mirigyei termelik, és mivel munkájuk folyamatos, ezért gyakorlatilag állandó hüvelyi folyást eredményeznek – ami általában kis mennyiségű, fehéres vagy színtelen állagú és szagtalan.
 
Ennek a folyamatnak a központi szerepe, hogy a hüvely felületét folyamatosan nedvesen tartsa, ezáltal tisztítsa, és ne engedje a fertőző kórokozók megtelepedését. A folyás savas közeget teremt a hüvelyben, így normál esetben véd valamennyi káros mikroorganizmus ellen.
 
A normál hüvelyi folyás

A normál hüvelyi folyásról általában elmondható, hogy fehéres vagy teljesen átlátszó színű, szagtalan és egyáltalán nem darabos. Ez valamennyi esetben jellemző a megfelelő hüvelyi flóra mellett, azonban a mennyiség tekintetében már rendkívül változatos az összkép.
 
A váladék mértékét ugyanis befolyásolja többek között a menstruációs ciklus, így például ovuláció vagy menstruáció előtt mindig nagyobb mennyiségben termelődik, de várandósság során is bővebb folyást tapasztalhatnak a kismamák.
 
Ezen felül a hüvelyi folyás kapcsolatban áll a pszichés tényezőkkel is, különösen stresszes időszakokban például gyakori a bővebb váladéktermelődés, de természetesen nemi izgalom hatására is jellemző ez a folyamat.
 
A bővebb hüvelyi folyásról
 
Mint az imént említettük, a hüvelyi folyás mennyisége bizonyos esetekben jelentős változásokat mutat, rengeteg tényező befolyásolhatja a folyamatokat, melyek többsége általában nem jelent kóros elváltozást vagy megbetegedést.
 
Mivel nagyon sokan megijednek ilyenkor, ezért érdemes egy kicsit bővebben is beszélni arról, hogy bizonyos esetekben mi idézi elő a hüvelyi folyás mennyiségének növekedését.
 
A ciklus közepén jellemző a bővebb hüvelyi folyás
 
Nagyon sok nő hajlamos megijedni, amikor a ciklusuk közepén vagy egy ahhoz közeli időpontban váratlanul megnövekszik a hüvelyi folyás mértéke, holott ez teljesen normális, általában a közelgő ovulációt jelenti.
 
A hormonális változások miatt sok esetben a nők csak később, már a húszas éveikben vagy a harmincas éveikhez közel tapasztalják meg először ezt a folyamatot, ami teljesen természetes, és ha a ciklus végét követően visszaáll a normál folyás, akkor nem is kell vele orvoshoz fordulni.
 
A váladék egyébiránt ilyenkor leginkább átlátszó, nagyon nyúlós, és megjelenésének hátterében meglepő módon evolúciós okokat találunk. A hüvelyfal ugyanis a bővebb váladék miatt könnyebben átjárhatóvá válik a spermiumok számára, ami elengedhetetlen a megtermékenyítéshez.
 
Az ebben az időszakban tapasztalható színtelen és szagtalan, de megnövekedett mennyiségű hüvelyi folyás esetén tehát a legtöbbször nincs ok az aggodalomra.
 
A terhes kismamákat is gyakran megijeszti a bővebb hüvelyi folyás
 
A másik nagyon gyakori eset, amikor a nőket hajlamos megijeszteni a nagyobb mennyiségű hüvelyi folyás, az a terhesség állapota. Ilyenkor szintén rendszeresen megnövekszik a folyás mértéke és sokan hajlamosak arra gondolni, hogy elkaptak egy fertőzést, holott a helyzet ennél általában egyszerűbb.
 
Noha tény és való, hogy a kismamáknak jobban oda kell figyelniük a hüvely egészségére, mert a terhesség során a természetes védőrendszerek legyengülnek, így könnyebben szaporodnak el odabent a fertőzést kiváltó kórokozók.
 
Ha viszont csak színtelen és szagtalan, de nagyobb mennyiségű folyást tapasztal a terhes kismama, akkor az esetek többségében nem kell aggódni, nincs probléma. A kísérőjelenségeket azonban mindig fontos megfigyelni!
 
Példának okáért amennyiben a hüvelyi folyás színe erőteljesen fehér, úgy sok esetben valamilyen gyulladás áll a háttérben, sárgás árnyalat és kellemetlen szag mellett pedig gombás fertőzésről lehet szó. Terhesség mellett ilyenkor elengedhetetlen a mielőbbi orvosi segítség!
 
Az abnormális hüvelyi folyás
 
Fentebb már többször is említettük, hogy a hüvelyi folyás bizonyos esetekben súlyosabb kórképeket is jelezhet. Ilyenkor abnormális állapotról beszélhetünk, amikor a váladéknak nemcsak a mennyisége, hanem a színe, a szaga és az állaga is változhat.
 
Lássuk azokat az eseteket, amikor negatívan módosulnak a hüvelyi folyás tulajdonságai:
 
Intim higiénia hiánya
 
Noha nem szabad túlzásba sem vinni, de a megfelelő intim higiénia hiánya nagyon rossz hatást gyakorol a hüvely belső flórájára, teret enged a baktériumok és az egyéb kórokozók elszaporodásának, így rendszerint a hüvelyi folyás megváltozását eredményezi.
 
Túlzott higiénia, hüvelyi beöntés
 
Komoly gondot okozhat a hüvely túlzott higiéniája is, amikor rendszeresen lúgos tisztítószerek kerülnek a nemi szerv belső felére, de a manapság népszerű hüvelyi beöntés is rendkívül rossz hatást gyakorolhat a természetes közegre, ami a folyás változását idézheti elő.
 
Bizonyos gyógyszerek szedése
 
Több olyan – általában vényre kapható – gyógyszer is kereskedelmi forgalomban van, ami rossz hatást gyakorol a női nemi szervek működésére. Az antibiotikumok például gyakran idézhetnek elő abnormális hüvelyi folyást – sok más egyéb kellemetlenség mellett.
 
Szexuális fertőzés
 
Természetesen nem zárhatjuk ki a sorból a szexuális úton történő fertőzéseket sem, ha a hüvelyi folyás minden előjel nélkül megváltozik. Egy aktus során rengeteg kórokozó kerülhet a hüvely belső falára, ami olyan fertőzést idézhet elő, ami utána módosítja a hüvelyi folyást.
 
Hormonproblémák
 
Kevesen feltételeznék, de bizonyos hormonproblémák is előidézhetik a hüvelyflóra változását, ami abnormálissá teheti a folyást. A hormongondok minden esetben kivizsgálást, illetve szakszerű kezelést igényelnek, amihez gyakran nem elegendő a nőgyógyászati kezelés.
 
Méhszájseb
 
A méhszájseb egy közepesen súlyos nőgyógyászati probléma, ami egy szűrővizsgálat során könnyedén diagnosztizálható. Feltárása nagyon fontos, hiszen súlyosabb elváltozások előszobája lehet, tünetei között pedig a hüvelyi folyás változása is megtalálható.
 
Endometriózis
 
Endometriózisról akkor beszélünk, ha a méh nyálkahártyája burjánzani kezd, és átterjed a petefészekre, a kismedencét bélelő szövetekre. Megjelenése már kezdetben is gyakran idéz elő nem szokványos hüvelyváladékot.
 
Méhnyakrák
 
Természetesen súlyosabb egészségügyi problémák is meghúzódhatnak az abnormális hüvelyi folyás hátterében. Ilyen például a méhnyakrák vagy a női nemi szervek kapcsolódó daganatos megbetegedései, melyek nagyon hamar befolyásolják a hüvely bélflóráját.
 
Pszichés betegségek
 
Az emberi psziché állapota nagymértékben befolyásolja a nőknél a nemzőszervek működését. A túl sok stressz, a túl gyakori idegeskedés például súlyos problémákat idézhet elő, így a hüvelyi folyásra is rossz hatást gyakorolhat mind a mennyiség, mind az állag tekintetében.
 
A legtöbbször fertőzés áll a hüvelyi váladék megváltozása mögött
 
Ha valaki azt tapasztalja, hogy az addig megszokotthoz viszonyítva megváltozott a hüvelyi váladék mennyisége, színe, állaga vagy szaga, akkor az esetek jelentős többségében nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, többnyire valamilyen fertőzés áll a háttérben.
 
Általában bakteriális vagy gombás problémáról van szó, aminek részeként a hüvely természetesen savas pH értéke lúgosodásnak indul, ahol a különféle fertőző mikroorganizmusok sokkal könnyebben megtelepednek, mely gyulladáshoz vezet.
 
Ilyen esetekben a hüvelyi folyás gyakran sárgás vagy zöldes színű, mennyisége megnövekszik, gyakorlatilag folyamatosan szivárgóvá is válhat, állaga pedig besűrűsödik, gyakran darabossá, túrós jellegűvé válhat.
 
Nem ritka fertőzés idején, hogy a hüvelyi folyás felhabosodik, illetve kellemetlen szagok, valamint kísérőtünetek társulnak hozzá. Ide sorolható többek között a kellemetlen égő, viszkető érzés, ami alhasi panaszokkal, a szexuális élet fájdalmassá válásával jár.
 
Abnormális hüvelyi folyás bakteriális fertőzés miatt
 
Az abnormális hüvelyi folyás hátterében nagyon gyakran áll bakteriális fertőzés. A legtöbbször bakterialis vaginosis, vagy valamilyen nagyobb mennyiségű e-coli baktérium okozza a problémát.
 
A kialakulás oka, hogy a normál baktériumflóra valamilyen okból kifolyólag eltűnt vagy károsodott a hüvelyben, és mivel a lactobacilusok száma lecsökken vagy visszaszorul ilyenkor, ezért ez ideális hátteret nyújt a kórokozók elszaporodásához.
 
Az ilyen fertőzés során a hüvelyi folyás nemcsak felerősödik, hanem erőteljesen fehér, gyakran sárgás színűvé és nagyon kellemetlen szagúvá válik. Szakszerű kezelése akkor is rendkívül fontos, ha nem okoz más panaszokat.
 
A gombás fertőzés ugyanis tovább terjedhet a méhnyálkahártyára, de kismedencei gyulladást is előidézhet, melyek akár maradandó károsodással is járhatnak. Kiemelt figyelmet kell fordítani az ilyen elváltozásra terhesség során, mert akár a szülés idő előtti beindulását is kiválthatja.
 
Az e-coli baktériumról kevesen tudják, de nagy mennyiségben van jelen a végbélnyílásnál. Sokszor innen kerül a hüvelybe - például nem megfelelő higiénia, rossz alsónemű vagy anális közösülés során - és okoz kellemetlen fertőzést.
 
Abnormális hüvelyi folyás gombás fertőzés miatt
 
A gombás hüvelyfertőzés hátterében a legtöbbször a candida áll. A statisztikák szerint minden nyolcadik nőt érint életében legalább egy alkalommal. Rengeteg kellemetlenséggel jár, de a legáltalánosabb tünete minden esetben az abnormális hüvelyi folyás.
 
A váladék mennyisége ilyenkor drasztikusan megnövekszik, jellemző a fehéres-sárgás színezet mellett a túrós állag megjelenése. Kezelés nélkül a fertőzés sok esetben okoz tejszerű hüvelyváladékot, amihez gyakran viszketés és kellemetlen égő érzés társul.
 
A gombás fertőzések az olyan szexuális úton terjedő problémákkal együtt, mint a chlamydia vagy a gonorrhea, általában ritkán jelentkeznek, kezelésük a legtöbb alkalommal helyileg történik, de néha szisztémás módszerekre is szükség van.
 
Lényeges azonban odafigyelni, mert amennyiben a hüvely gombás fertőzése évente több alkalommal is bekövetkezik, akkor gyakran valami kísérőbetegség, sokszor immungyengeség áll a háttérben.
 
Bizonyos állapotok megnövelik az abnormális hüvelyi folyás kialakulásának esélyét
 
Lényeges tudnivaló, hogy léteznek olyan állapotok is, amelyek elősegítik bizonyos fertőzések kialakulásának az esélyét. Az egyik legjellemzőbb például az antibiotikumos kezelés, hiszen egy kiadós terápia mellett a jó baktériumok is elpusztulnak a szervezeten belül.
 
Márpedig a hüvely egyensúlyát a jó baktériumok biztosítják, ha viszont ezek elpusztulnak, a pH-érték megváltozik, a baktériumflóra egyensúlya felborul, és elszaporodnak a kártékony mikroorganizmusok.
 
Amennyiben tehát hajlamosak vagyunk a hüvelyi fertőzésekre, akkor antibiotikum-kúra esetén fontos odafigyelni a megelőzésre. Ma már vannak speciális hüvelykúpok, amelyek segítenek a probléma megoldásában.
 
Nyilván a háttérben akár súlyos betegségek is meghúzódhatnak, így sok esetben hormonhiány vagy diabétesz okozza a problémát, ezért fontos, hogy ha az abnormális hüvelyi folyás rendszeresen visszatér és betegséget idéz elő, akkor alávessük magunkat egy alaposabb vizsgálatnak.
 
Mikor forduljunk orvoshoz rendellenes hüvelyi folyás esetén?
 
A rendellenes hüvelyi folyás azon túl, hogy rendkívül kellemetlen, soha nem jelentkezik véletlenül, mindig valami betegség vagy fertőzés kíséri. Még enyhe tünetek mellett sem szabad félvállról venni a problémát, mert súlyos szövődményeket, akár meddőséget is okozhat.
 
Ezért alapszabály, hogy amennyiben a hüvelyi folyás mennyisége tartósan megnövekedett, tehát nem ciklikusságról beszélünk, állaga, színe és szaga megváltozott, akkor mielőbb kérjünk időpontot egy nőgyógyász szakorvosnál a gyors diagnózis érdekében.
 
Az abnormális hüvelyi folyás ugyanis önmagában csak egy tünet, ezért lényeges feltárni a háttérben meghúzódó okokat, mert annak kezelésére van szükség ahhoz, hogy a kellemetlenség eltűnjön, illetve ne váljon krónikussá, ne okozzon súlyos elváltozásokat.
 
Számolni kell továbbá azzal is, hogy súlyos betegség húzódik meg a háttérben, így például diabétesz vagy valamilyen daganatos elváltozás, melyek kapcsán a mielőbbi kezelés sok esetben az életmentő kategóriába sorolható.
 
Az abnormális hüvelyi folyás kezelése
 
Amennyiben a rendellenesség hátterében bizonyítottan valamilyen baktérium vagy gomba áll, akkor az esetek jelentős többségében elegendő lehet célzottan ezek ellen ható készítmények alkalmazása, tehát a gyógyszeres kezelés általában megoldja a problémát.
 
Mindezt természetesen egy alapos nőgyógyászati vizsgálat, állapotfelmérés, valamint laborvizsgálat előz meg, hiszen baktériumok és gombák esetén is fontos a célzott gyógyszer alkalmazása, méghozzá a hüvelyflóra pótlására szolgáló készítmények mellett.
 
Súlyosabb esetek vagy kísérőbetegségek esetén természetesen célzottabb kezelésekre van szükség, így például gyakran a műtét is szóba kerülhet.
 
 

Hívás