Blog
  1. Híreink
  2. Infúziós kezeléssel a jó közérzetért és az általános egészségért
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Infúziós kezeléssel a jó közérzetért és az általános egészségért

Infúziós kezeléssel a jó közérzetért és az általános egészségért

Infúziós kezeléssel a jó közérzetért és az általános egészségért
Ma már meglepően egyszerű és hatékony módszerek léteznek arra, hogy szervezetünkben visszaállíthassuk a vitalitást, hogy megtámogassuk az immunrendszert, mérsékeljük az öregedést és egy sor olyan folyamatot indíthassunk be, amelyek ilyen vagy olyan módon, de hozzájárulnak szervezetünk regenerációjának beindításához.

Ilyen módszer például az infúziós koktél is, mely a szájon át szedhető vitaminok és ásványi anyagok hatását elegyíti az infúziók gyors felszívódási hatékonyságával, így bármilyen probléma esetén is alkalmaznánk, sokkal jobb eredményeket érhetünk el vele, mint más egyéb módszerekkel.
 
A vitamin infúziók között ma már találni direkt immunerősítő, öregedésgátló, revitalizáló, sportolóknak szánt, kiégés és stressz elleni, méregtelenítő, de még a hatékony D-vitamin pótlásra szolgáló alternatívát is, azaz tökéletes alternatívának tekinthető, kialakult betegségek, hiányállapotok, valamint megelőzésre egyaránt.
 
Hogy mégis mi az a vitamin infúzió, egyáltalán miért olyan hatékony módszer? Aktuális cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre is válaszolunk!
 

Mi az az infúziós koktél?

 
Az infúziós koktél lényege, hogy képes közvetlenül a beteg szervezetébe juttatni olyan vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek elengedhetetlenek bizonyos folyamatok elindításához, illetve a szervezet regenerációjához – méghozzá a lehető legrövidebb időn belül.
 
Speciális infúziós oldatokról van szó, melyek magas koncentrációban tartalmazzák ezeket az összetevőket, hogy a vénán keresztül azonnal eljuthassanak az érhálózatba, ami biztosítja ezeknek az összetevőknek a gyors felszívódását a szervezeten belül.
 
Az intravénás injekciós infúzió technológiáját már hosszú évtizedek óta alkalmazza a tudomány, illetve a hétköznapi orvoslás egyaránt. A legtöbbször akkor használják-, ha a betegnél valamilyen sürgős beavatkozásra van szükség, és nincs idő arra, hogy a szájon át bevitt gyógyszerek vagy egyéb segédanyagok felszívódjanak a gyomorban.
 
Emésztés útján ugyanis nemcsak nehezebben követhető a hatóanyagok felszívódása, hanem sok esetben bizonytalanok, hiszen rengeteg betegség, elváltozás vagy más egyéb körülmény befolyásolhatja, hogy egy szájon át bevett vitamin például milyen mértékben tud hasznosulni.
 
Az infúziós koktéloknál ettől nem kell tartani, hiszen az érhálózatba került hatóanyagok 100 százalékban hasznosulnak a szervezeten belül, ezáltal hatásuk gyakran már közvetlenül a kezelés után érzékelhető lesz.
 
Leginkább az egészségtudatosság terjedésével egyre gyakrabban alkalmaznak infúziós koktélokat megelőzési célzattal, de olyan esetekben is, amikor a gyógyszerek, a hagyományos tabletták és kapszulák nem javítanak a beteg állapotán, és ennek a hátterében leginkább a hatóanyagok elégtelen felszívódása áll.
 
Hiánybetegségek esetén a megfelelő infúziós koktélokkal nagyon hamar lehet enyhíteni olyan tüneteket és panaszokat, mint az immunrendszer gyengesége, a fáradékonyság, a levertség, az erőtlenség vagy éppenséggel az étvágytalanság.
 
Nyilvánvalóan az infúziós koktélok alkalmazása a hagyományos gyógyszerekhez viszonyítva egy kicsit körülményesebbek, azonban fájdalommentesen és gyorsan alkalmazhatók különösebb mellékhatások nélkül, ezért orvosi jóváhagyás után bárkinek lehetősége van igényelni ilyen kezeléseket, melyek a kellemetlenségek ellenére nagyon gyors és magas szintű hatékonysággal társulnak.
 

Milyen vitaminok, ásványi anyagok és egyéb nyomelemek pótolhatók infúziós kezeléssel?

 
Az infúziós kezelések alkalmazási köre egyre szélesebb spektrumot ölel fel, ezért ma már nagyon sokféle vitamin, ásványi anyag és egyéb nyomelem közül válogathatunk, ha valamelyiknek a pótlására van szükségünk.
 
Az oldatoknak köszönhetően szinte minden olyan vitamin, ásványi anyag és egyéb nyomelem bevihető a szervezetbe infúziós kezelés részeként, mint amit tabletták vagy porok formájában is szedhetünk, a titok nyitja tehát nem az összetételben, mint inkább a felszívódás hatékonyságában és gyorsaságában keresendő.
 
Míg ugyanis a tabletták gyakran csak napokkal később kezdik el kifejteni a hatásukat, addig az infúzió már a kezelés után rögtön érezteti majd, hogy valami történik a szervezeten belül, ami bizonyos esetekben különösen fontos tulajdonság.
 
Előfordulhat például, hogy valakinek nagyon gyorsan szüksége van bizonyos vitaminokra vagy nyomelemekre, mert egy hiánybetegség rendkívül kellemetlen, esetlegesen fájdalmas tüneteinek az enyhítése a cél.
 
Egy infúziós kezeléssel a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb nyomelemek közvetlenül a vérbe kerülnek, azaz nem kell végighaladniuk az emésztőrendszeren, nem romlik és csökken a hatékonyságuk, segítségükkel gyors hatás érhető el.
 
Itt fontos kiemelni azokat a betegeket is, akik felszívódási zavaroktól szenvednek. Esetükben bizonyos nyomelemek pótlása folyamatosan szükséges, de ez szájon át szedhető készítményekkel értelemszerűen nem valósítható meg.
 
Különösen nagy probléma ez például olyan esetekben, amikor a beteg vashiánytól szenved vagy túl kevés folsav van a szervezetében, hiszen ilyenkor egy célzott infúziós kezelés – ezekkel a nyomelemekkel – azonnali hatást eredményez, rögtön akkora mennyiséggel ellátva a szervezetet, ami gyakran csak hetekig vagy hónapokig tartó gyógyszerszedéssel lenne kivitelezhető.
 

Milyen infúziós koktélt válasszunk?

 

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már rengeteg különféle infúziós koktél elérhető a páciensek számára, így sokan nem tudják, hogy melyiket válasszák maguknak, illetve melyikre van szüksége valójában a szervezetnek.
 
A legtöbb infúziós kezelés előtt éppen ezért van szükség egy átfogó vérvételre, hiszen a vérkép pontosan megmutatja, hogy melyek azok az értékek, amelyek mielőbb külső segítségre szorulnak.
 
Tipikusan ilyen például a vashiányos állapot, de ha a poszt-Covid tüneteitől és kellemetlenségeitől szabadulnánk, egy vérvétel akkor is pontosan megmutatja ennek szükségét.
 
A labor diagnosztikának nem kell feltétlenül frissnek lennie a megfelelő infúzió kiválasztásakor, az egy hónapnál nem régebbi leletek például tökéletesen ideálisak ahhoz, hogy a beteg némi orvosi segítséggel könnyedén megtalálhassa a számára leginkább ideális összeállítást.
 
Itt fontos kiemelni, hogy természetesen vannak olyan infúziós kezelések, melyeknél nem követelmény a vérvétel. Egy általános immunerősítést szolgáló- vagy egy kiégés elleni koktél esedékességét általában a beteg is érzi, így nem szükséges vért venni a problémák kimutatásához.
 
Természetesen egy rutin vérvétel ettől függetlenül még nem árt bizonyos időközönként, hiszen egy labor diagnosztikánál pontosabb és átfogóbb képet semmi sem ad a testünkben zajló folyamatokról, így előfordul, hogy éppen a vérkép alapján derül fény egy kezdődő betegségre, ami így még idejekorán megfékezhető lesz.
 

Mennyi ideig tart egy infúziós kezelés?


 
Az infúziós kezelések időtartamát minden esetben meghatározza, hogy milyen típusú hatóanyagra van szüksége a betegnek, illetve milyen mennyiségben. Ezért fontos gyakran a fentebb már említett vérvétel, hiszen ez lényegesen megkönnyíti a megfelelő típus kiválasztását.
 
A legtöbb esetben egy általános infúziós kezelés a bekötéstől számítva legfeljebb 30 percig tart. Ez a tényleges időtartam, amíg a hatóanyag bekerül a véráramba, tehát nem számoltuk bele az előzetes egyeztetést, a felvilágosítást és a különféle előkészületeket.
 
Vannak olyan esetek, amikor a vérkép alapján valakinek annyira alacsonyak az értékei, hogy rögtön dupla infúziós kezelésre van szüksége. Ez ritka eset, de előfordulhat, ilyenkor pedig jellemzően 60 perccel kell számolnunk a kezelés hasznos időtartamát.
 

Milyen gyakran ismételhető az infúziós kezelés?


 
Mivel az infúziós kezelések a szervezet számára hasznos és természetes alapanyagokat tartalmaznak, ezért alkalmazhatóságuk természetesen korlátlan, azonban vannak olyan esetek, amikor nincs szükség folyamatos ismétlésre, mert valamiért nem javasolt, vagy esetlegesen felesleges.
 
Az alkalmazást éppen ezért minden esetben orvosi konzultáció előzi meg, ahol a vérkép alapján nemcsak arról lehet dönteni, hogy milyen infúziós kezelésre van szüksége a betegnek, hanem arról is, hogy mikor javasolt megismételni a kúrát.
 
Lényeges tudnivaló, hogy amennyiben nagy eltérés nem mutatkozik a vérképen, illetve a páciens még csak az előjeleit érzi bizonyos folyamatoknak – például a kimerülésnek vagy a kiégésnek –, akkor az infúziós koktélok a megelőzés szempontjából is nagyon hasznosak.
 
Utóbbi esetben negyedévente érdemes kérni a kezelést, de amennyiben súlyos hiányállapot vagy valamilyen előrehaladott betegség megfékezése, gyógyítása a cél, akkor akár a heti rendszerességgel alkalmazott infúzió sem túlzás.
 
Ennek eldöntése minden esetben a szakorvos feladata, aki a vérvizsgálatok alapján pontosan fel tudja majd mérni a beteg állapotát, így azt is, hogy milyen sűrűn van szüksége a kezelésre ahhoz, hogy mielőbbi állapotjavulás, illetve szinten tartás következzen be.
 
Hívás