Blog
  1. Híreink
  2. Ezek a petefészekrák leggyakoribb tünetei
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Ezek a petefészekrák leggyakoribb tünetei

Ezek a petefészekrák leggyakoribb tünetei

Ezek a petefészekrák leggyakoribb tünetei
A petefészekrák egyike a legveszélyesebb nőgyógyászati daganattípusoknak. Bár az előfordulás gyakoriságát tekintve csak az ötödik a sorban, a halálozási statisztikákban mégis az első helyen találjuk, ami kifejezetten komoly problémaforrássá teszi.
 
Ez a daganattípus a legtöbbször általában a változókor utáni időszakban, vagyis az ötvenes-hatvanas éveikben járó hölgyeknél alakul ki, azonban fiatalabbaknál ugyanúgy előfordulhat, csak kisebb valószínűséggel.
 
A petefészekrák felismerése nagyon nehéz
 
Amiért a petefészekrák különösen nagy veszélyforrásnak tekinthető, az nem más, minthogy kezdeti stádiumban rendkívül nehezen felismerhető, gyakorlatilag tünetmentes, vagy csak nagyon általános nőgyógyászati panaszokat okoz.
 
Ezért fontos, hogy már a legkisebb eltérések tapasztalásakor is kérjünk időpontot nőgyógyászati szakrendelésre – különösen akkor, ha régen voltunk kontrollvizsgálaton –, hiszen a korai diagnózis ennél a betegségnél rendkívül fontos.
 
Különösen abban az esetben, ha a veszélyeztetett kategóriába tartozunk, hiszen valakinél nagyobb a rizikófaktor, másnál kisebb, miközben a petefészekrák kapcsán is előfordulhatnak jó- és rosszindulatú elváltozások egyaránt.
 
Az esetek közel háromnegyedénél a petefészekrák már kései stádiumban kerül felfedezésre, amikor már áttéteket képzett és nagyon nehéz a gyógyítása. Ezt rendszeres szűrővizsgálatokkal könnyedén el lehetne kerülni!
 
Hajlamosító tényezők
 
Mint fentebb már említettük, a petefészekráknak vannak úgynevezett hajlamosító tényezői, amelyek mellett sokkal nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a betegség, mint más esetekben.
 
Az egyik ilyen rizikófaktor az imént már kiemelt életkor. A menopauza ugyanis olyan változásokat indít el a szervezeten belül, ami komoly kellemetlenségeket tud okozni.
 
Emiatt minden 40 éven felüli nőnek érdemes legalább évente részt vennie szűrővizsgálaton, ami különösen azok számára elhanyagolhatatlan, akik csak 35 éves koruk után, esetleg soha nem szültek gyermeket, netán gyakori nőgyógyászati problémáktól szenvednek.
 
Szintén a petefészekrák kockázatát növelheti, ha a családi kórtörténetben volt már példa erre a betegségre, vagy valamilyen más egyéb nőgyógyászati-, esetleg urológiai daganattípus kialakulására.
 
A genetikai tényezők mellett a betegségre hajlamosíthat a megfigyelések szerint a hormonterápia, valamint a termékenységet támogató kezelések. Ilyen esetekben szintén fokozott odafigyelést igényelnek a tünetek a páciensek részéről.
 
A petefészekrák tünetei
 
Amint azt már az imént is kiemeltük: korai stádiumban a petefészekrák teljesen általános tüneteket produkál, aminek köszönhetően kifejezetten nehéz időben felismerni a bajt, holott korai állapotban a gyógyítás lényegesen egyszerűbb lehet.
 
A tünetek észlelésekor így a petefészekrák gyakran már előrehaladott állapotban van, amikor nehezebb a kezelés, súlyosabbak a szövődmények, fennáll a komplikációk, az áttétek veszélye.
 
Természetesen vannak esetek, amikor a petefészekhez kapcsolódó daganatos elváltozások már nagyon korai stádiumban képesek tüneteket produkálni, ezért a prevenció mellett elengedhetetlen, hogy ismerjük a kapcsolódó jelenségeket, melyek a következők:
 
Puffadás
 
Az egyik leggyakoribb tünet petefészekrák esetén – már egészen kezdeti stádiumban is – a folyamatos puffadás, ami olyan hatást kelt, mintha a páciens elrontotta volna a gyomrát, vagy túl sokat evett volna.
 
A felfújódást általában a hasvíz megnövekedett mennyisége idézi elő. Ilyenkor a hasüregben vizes folyadék gyülemlik fel, ami kellemetlen nyomást eredményez és nehezen vagy egyáltalán nem tud kiürülni onnan, emiatt határozott nyomást idéz elő.
 
A hasvíz megjelenése gyakran annak köszönhető, hogy a daganat már áttétet képezett a hashártyára, hiszen a két szerv közel van egymáshoz, így általában ebben az irányban terjeszkednek a legkönnyebben a rákos sejtek.
 
Teltségérzet
 
Általában a puffadást kíséri, de önmagában is megjelenhet tünetként már a petefészekrák korai stádiumánál is a teltségérzet. A gyakorlatban ezt evéskor érezheti a beteg, amikor néhány falat elfogyasztása egyfajta téves jóllakottsággal jár együtt.
 
Különösen előrehaladott betegség esetén nagyon gyakori, hogy már az egészen kis mennyiségű, könnyed összetételű ételek elfogyasztása is komoly kihívást jelent, amit sokan hajlamosak valamilyen gyomorproblémának tekinteni, és hanyagolni a kivizsgálást.
 
Ez azonban nagy hiba, hiszen nőknél a teltségérzet hátterében meglepően gyakran állhatnak nőgyógyászati panaszok, így rendkívül fontos az alapos kivizsgálás erről az oldalról.
 
Természetesen nem baj, ha belgyógyász- vagy gasztroenterológus szakorvoshoz fordulunk elsőként, de párhuzamosan mindig kérjünk időpontot nőgyógyászhoz is, hiszen a hölgyek esetében a tartós teltségérzet hátterében gyakran ilyen gyökerű betegség áll.
 
Emésztési zavarok
 
Ha már szóba került a puffadás és a teltségérzet, fontos megjegyezni, hogy a petefészekrák különféle emésztési zavarokat is előidézhet a betegnél, ami azért különösen nagy baj, mert még nehezebbé teheti a betegség feltárását.
 
Ezért nagyon gyakori például, hogy sok petefészekrákkal diagnosztizált páciens kezdetben emésztési rendellenességgel fordul orvoshoz, ezért lényeges a két-három hétnél tovább fennálló emésztési gondokat mindig kivizsgáltatni.
 
Mivel az emésztési zavar hátterében megannyi betegség meghúzódhat, ezért érdemes lehet elsőként belgyógyászaton kezdeni egy alapos ultrahangvizsgálattal, majd ha az eredmény negatív, akkor nőgyógyászaton folytatni a sort.
 
Itt hüvelyi ultrahang segítségével már feltárható a petefészekrák, ami képes irritábilis bélszindrómához hasonló tüneteket előidézni, így jelentkezhet miatta puffadás, hasfájás, de hasmenés vagy akár székrekedés is.
 
Bármelyik tünettel találkozunk, ha a kérdéses jelek nem múlnak el az imént említett két-három héten belül, akkor elengedhetetlen lesz egy alapos orvosi kivizsgálás.
 
Alhasi fájdalom
 
Mint már említettük, a petefészekráknak nagyon általános tünetei vannak, amit mi sem bizonyít jobban más, minthogy megtalálható köztük az alhasi fájdalom is. Ez különösen menstruáció előtt, alatt és után egészen szokványos jelenségnek tekinthető.
 
Sőt, gyakran ciklusok között is, így némi alhasi fájdalom alapján a legtöbben még nem gondolnak eredendően rosszra, hiszen a menstruációs kellemetlenségek vagy a kisebb felfázások is előidézhetnek ilyesmit.
 
Ezért sokan várnak, hol menzeszre, hol emésztési zavarokra hivatkoznak, miközben bele sem gondolnak abba, hogy a fájdalom nem természetes, hogy megfelelő kezeléssel valamennyi ilyen jelenség mérsékelhető vagy eltüntethető.
 
Ezen felül lényeges figyelembe venni a kapcsolódó tüneteket! Ha ugyanis az alhasi fájdalom mellé a derék- vagy a csípő fájdalma kapcsolódik, akkor szintén fontos haladéktalanul részt venni egy alapos nőgyógyászati kivizsgáláson.
 
A sugárzó fájdalom ugyanis soha nem jelent jót, különösen ilyen esetekben nem!
 
Derékfájás
 
A derékfájást nagyon lényeges külön is kiemelni, ha a petefészekrák tüneteiről beszélünk. Tény, hogy az esetek többségében inkább mozgásszervi betegségre utal, de ha a reumatológián nem találtak jelentős elváltozást, akkor az egész mélyebbről fakadhat.
 
Fontos kiemelni, hogy a derékfájásra akkor kell nagy figyelmet fordítani, ha más tünetekkel társul, esetleg a páciensnek már volt korábban nőgyógyászati eredetű daganatos megbetegedése.
 
A petefészekrák esetén például nagyon gyakran társul a derékfájáshoz ilyen-olyan súlyosságú alvásprobléma, ami a nyugtalan alvástól kezdve, a nehézkes elalvásig bezárólag bármit felölelhet.
 
Ezen felül mindig érdemes orvoshoz fordulni akkor is, ha a derékfájdalom már olyan jelentős, hogy attól a beteg nem képes ellátni a hétköznapi teendőit, tehát nemcsak a pihenésre képtelen, hanem a munkahelyén egyaránt gondjai vannak miatta.
 
Hogy mégis mitől okoz derékfájdalmat a petefészekrák? Leginkább az alhasban gyülemlő víztől, mely a puffadás vagy a teltségérzet mellett nyomást fejt ki deréktájékon, ami már néhány nap után kellemetlen fájdalmat idéz elő.
 
Fogyás
 
Valamennyi daganatos elváltozás esetén jellemző, hogy a betegek hirtelen fogyást tapasztalnak, melynek mértéke különösen annak fényében akár egészen ijesztő is lehet, hogy a súlycsökkenés egyáltalán nem volt tervezett.
 
A hirtelen fogyás valamennyi daganatos megbetegedés esetén jellemző tünet, és hirtelen jelzővel akkor illethető, ha 6-12 hónap alatt életmódbeli változtatás nélkül – ami az étrend és a testi aktivitás kapcsán történt -  a páciens elveszítette súlyának legalább 5 százalékát.
 
A statisztikák alapján a rákos betegeknek csaknem a fele tapasztal hirtelen fogyást, ami különösen nagy probléma annak fényében, hogy ezt a tünetet más elváltozásokkal is könnyedén össze lehet keverni.
 
A petefészekrák esetén gyakran jelentkezhet a hirtelen fogyás mellett izomsorvadás is, aminek részeként a beteg izomzata mind a méret, mind a terhelhetőség tekintetében csökken, emiatt a páciens jelentős mértékben elgyengül.
 
Az izomsorvadás oka, hogy a daganatos elváltozásból kifolyólag olyan káros anyagok kerülnek a szervezetbe, amelyek rossz reakciót váltanak ki az immunrendszerből, ezért a test önmaga ellen fordul és gyakorlatilag leépíti az izmokat.
 
Általános fáradtság, kimerültség
 
Amennyiben daganatos sejtburjánzás indul a szervezetben, az rendkívül kimerítő a test számára. Nyilván vannak időszakok, amikor a fáradtság vagy a kimerültség napokig velünk marad, de amennyiben egy hetekig elhúzódó állapotról van szó, akkor az kivizsgálást igényel.
 
Ilyen általános tüneteket ugyanis rengeteg enyhébb és súlyosabb betegség is képes előidézni, de előfordulhat, hogy petefészekrák áll a háttérben, hiszen a kérdéses elváltozás már kezdeti stádiumban nagyon meg tudja terhelni a szervezetet ebből a szempontból.
 
Ha a beteg egy olyan kéthetes ciklus után is fáradtnak, levertnek vagy kimerültnek érzi magát, amikor sikerült minden nap legalább 8 órát vagy többet aludnia és mellette pihennie, akkor érdemes többek között nőgyógyászati vizsgálatra is bejelentkezni.
 
Általában súlyos betegségre utal, ha a levertséghez vagy a fáradtsághoz egy általános kedvtelenség is társul, amikor a páciensnek nincs kedve az olyan tevékenységekhez vagy hobbikhoz sem, amelyek általában örömet jelentenek számára.
 
Hangsúlyozandó, hogy ilyenkor enyhe elváltozás, sőt akár pszichológiai eredetű mentális probléma is állhat a háttérben, de a fenti tünetekkel együtt tapasztalva nőgyógyászati betegséget, akár petefészekrákot is jelezhet.
 
Gyakori vizelési inger
 
Szintén nagyon általános, hogy már a kezdődő petefészekrákhoz gyakori vizelési inger társul, aminek az oka abban keresendő, hogy a kérdéses szerv túl közel helyezkedik el a húgyhólyaghoz.
 
Minél nagyobb lesz tehát a tumoros elváltozás a petefészken, az annál jobban nyomja majd a húgyhólyagot, ami a gyakori vizelési inger előidézője, és előrehaladott állapotának függvényében akár 20-30 percenként is okozhat kellemetlenséget a betegnél.
 
Nagyon általános, hogy a petefészekrák diagnózisa előtt már hónapokkal kialakul a gyakori vizelési inger, amit kezdetben sokan egyszerű felfázásnak vagy húgyúti fertőzésnek gondolnak, és hónapokig próbálják gyógyítani magukat különféle otthoni praktikákkal.
 
A baj, hogy az idő közben folyamatosan pereg, a rákos sejtek pedig terjeszkednek a szervezeten belül, így az első tünetekhez viszonyítva hónapok telnek el, amíg a páciens orvoshoz kerül, és diagnosztizálják betegségét.
 
Még nagyobb problémát okoz, hogy a gyakori vizelési ingerhez hólyaggörcs, hólyagürítési gondok, illetve a vizeletürítéskor jelentkező csípő érzés társulhat, ami szintén általános lehet felfázás vagy valamilyen húgyúti fertőzés esetén.
 
Ezért lényeges odafigyelni a többi tünetre és jelenségre, hiszen ezek halmozott vagy együttes jelentkezésekor nem szabad halogatni a szakorvos felkeresését.
 
A petefészekrák félrekezelése végzetes is lehet
 
Amint az a fentiekből már kiderült, a petefészekrák tünetei annyira általánosak, hogy rendkívül könnyű összekeverni őket enyhe lefolyású vagy gyakori betegségekkel. A probléma, hogy az ilyenkor tapasztalható félrekezelés gyakran akár végzetes is lehet.
 
Egy daganatos elváltozás esetén ugyanis nemhogy minden egyes nap, hanem minden egyes óra nagyon fontos, ezért mielőbb kerül valaki szakértő nőgyógyászhoz – aki a rákos elváltozások világában is otthon van –, annál jobbak a gyógyulási esélyek.
 
Ezért adja magát gyakran a kérdés, hogy mikor kell orvoshoz fordulnunk? Tény és való ugyanis, hogy egy kis fáradtság vagy némi alhasi fájdalom miatt senki nem rohan azonnal nőgyógyászhoz, azonban van egy alapszabály, amit ilyenkor érdemes betartani.
 
Ez nem más, minthogy amikor a fenti tünetek közül egyszerre legalább kettő, de inkább három megjelenik a betegnél, méghozzá tartós fennállás mellett, ami azt jelenti, hogy már két-háromhete folyamatosan és szűnni nem akaró módon kínozza a pácienst, akkor az orvosi vizsgálat elkerülhetetlen.
 
Ha szeretnénk gyorsan kivizsgáltatni magunkat, az Oktogon Medical Center nőgyógyászati magánrendelésén akár már másnapra foglalhatunk magunknak időpontot, és garantáltan tapasztalt orvosoktól, nyugati színvonalú körülmények között juthatunk gyors diagnózishoz.
 
 
 
Hívás