Blog
  1. Híreink
  2. Ezek a leggyakoribb fül-orr-gégészeti megbetegedések ősszel
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Ezek a leggyakoribb fül-orr-gégészeti megbetegedések ősszel

Ezek a leggyakoribb fül-orr-gégészeti megbetegedések ősszel

Ezek a leggyakoribb fül-orr-gégészeti megbetegedések ősszel
Beköszöntött az ősz, ezzel együtt pedig az idén kifejezetten szárazra sikerült nyári szezont felváltotta egy csapadékosabb, hűvösebb időszak, ami azonnal megkezdte az immunrendszer leépítését, melyet gyerekek esetén a közösségbe kerülés tovább fokoz.
 
Ez a közeg mondhatni a lehető legideálisabb arra, hogy megjelenjenek az évszakra jellemző betegségek, különösen a légutakat érintő problémák, melyek száma az őszbe fordulva mindig jelentős mértékben megemelkedik.
 
Ilyen esetekben nagyon fontos, hogy már az első tüneteknél felkeressünk egy fül-orr-gégészeti szakrendelést, és ne várjuk meg, amíg a kapcsolódó problémák súlyosabbá, netán krónikussá válnak.
 
Kevesen tudják ugyanis, hogy egy egyszerű őszi náthának is lehetnek súlyosabb szövődményei, ha a páciens nem törődik a tünetek kezelésével.
 
Lássuk azonban nagy általánosságban az őszi szezon leggyakoribb fül-orr-gégészeti megbetegedéseit, melyek minden évben gondot okozhatnak ebben az időszakban.

Megfázás 

Az őszi nátha és meghűlés az egyik leggyakoribb és legáltalánosabb betegség a tél előtti hónapokban. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy az időjárás rendkívül változatos, a reggelek már hűvösek, a délutánok viszont melegebbek, gyakori a köd, a pára.
 
Emiatt nagyon nehéz mindig az aktuális időjárási közeghez illeszteni ruházatunkat, márpedig ez ilyenkor alapvető fontosságú, hiszen túl sok ruha esetén kiizzadunk, túl lenge öltözetben viszont fázunk, melyek közül mindkét állapot hajlamosító tényező a nátha és meghűlés kapcsán.
 
A közönséges meghűlés az esetek jelentős többségében kisebb-nagyobb mértékű orrgarat gyulladásban mutatkozik meg. Ehhez általános tünetek társulnak, így jellemző az orrfolyás, az orrdugulás, a gyakori tüsszögés, de akár még levertség is társulhat hozzá.
 
Az orrváladék ilyenkor jellemzően áttetsző, esetenként opálosan fehér, de a későbbiekben besűrűsödhet, a fertőzés pedig tovább terjedhet a torokra, kellemetlen torokfájdalmat, fejfájást, hőemelkedést és lázat kiváltva, amihez rossz közérzet is tartozhat.
 
A legtöbbször vírusok okozzák
 
Amit a nátha és meghűlés kapcsán nagyon fontos kiemelni, hogy az esetek jelentős részében – gyakorlatilag szinte mindig – vírusok idézik elő, emiatt helytelen kezelési forma antibiotikumot adni a páciensnek, hiszen a gyógyszer csaknem hatástalan.
 
A gyógyítást az emberi immunrendszer végzi el, a beteg feladata pedig, hogy a tüneti kezelés mellett megtámogassa ennek a természetes védvonalnak a működését. Hatásos lehet például az emelt dózisú C- és D-vitamin szedése és a bő folyadékfogyasztás.
 
Ezen felül az orrspray, a láz- és fájdalomcsillapító készítmények vagy a különféle torokfertőtlenítők is jó szolgálatot tehetnek abban, hogy a páciens mielőbb kigyógyulhasson a betegségből.
 
Szakorvosi segítségre nátha és megfázás esetén alapvetően nincs szükség, a legtöbb készítmény vény nélkül is elérhető, amennyiben azonban a tünetek néhány nap alatt nem enyhülnek, sokkal inkább súlyosabbá válnak, akkor elkerülhetetlen a fül-orr-gégészet felkeresése. 

A nátha és az őszi megfázás megelőzhető

Bár a legtöbb ember átesik rajta, az őszi nátha és megfázás azonban alapvetően megelőzhető betegségek, sőt a prevenciós eszközökkel sokat tehetünk azért is, hogy szervezetünk hatékonyabban tudjon védekezni a kórokozókkal szemben.
 
Az egyik legfontosabb alappillér a megelőzés kapcsán a higiénia, az alapvető szabályok betartása, ami különösen közösségben nagyon lényeges. A rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, az alapvető köhögési és tüsszentési protokoll betartása például elengedhetetlen.
 
Főként utóbbiak miatt gyakori, hogy iskolákban és óvódákban az őszi időszakban olyan sok beteg van, hiszen a gyerekek sokszor hajlamosak elfeledkezni magukról, és ezáltal könnyebben átadják a fertőzéseket.
 
Ezen felül gondoskodni kell az immunrendszer megacélozásáról is. Természetes védőmechanizmusunk ugyanis nagyon fontos ahhoz, hogy ősszel ne tudjon megtámadni minket a betegség, vagy ha mégis, akkor egy-két nap alatt kigyógyuljunk belőle.
 
A megfelelő mennyiségű C-vitamin szedése – akár emelt mennyiségben is – például nagyon fontos, akárcsak a hozzá társított D-vitamin, de legalább ennyire lényeges minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani a természetes vitaminbevitel miatt.

Arcüreggyulladás 

Amennyiben a nátha és a meghűlés nem kerül megfelelő kezelésre, ezen felül pedig a beteg is elhanyagolja egészségét, nem vigyáz magára, nem törődik az immunrendszerével, akkor gyakori, hogy megjelennek szövődmények, melyek súlyosabb elváltozásokat eredményeznek.
 
Az egyik leggyakoribb szövődmény az arcüreggyulladás, amihez gyakran tartozik már erőteljesen sárgás és zöldes orrváladék, mely nagyon sűrű, nehezen kifújható, mindemellett pedig lázat, valamint kellemetlen fájdalmakat okoz az arcnál és a homloknál.
 
Jellegzetes tünet, hogy hajoláskor az arctájékon nagyon erős nyomást érezhetünk az arcüregnél, miközben a betegség kapcsán tartóssá válhat a hőemelkedés, illetve a láz is, melyet jellemzően erőteljesebb hurutos köhögés, gyakori köpet kísér.
 
Az arcüreggyulladásnál már szükséges az orvosi kezelés
 
Noha az arc- sőt a homloküreg gyulladását is leginkább vírusok idézik elő, azonban nagyon gyakori, hogy elhanyagolt nátha esetében bakteriális felülfertőződés történik. Utóbbit leginkább a zöldes orrváladék megjelenése jelzi.
 
Mivel a baktériumok ellen az egyik leghatékonyabb orvosság az antibiotikum, ezért ilyen esetekben már nagyon fontos felkeresni egy megfelelő kezelőorvost, aki nemcsak a diagnózis felállításában, hanem a megfelelő gyógyszer kiválasztásában is a segítségünkre lesz.
 
Az ilyen súlyosabb légúti megbetegedések esetén ugyanis már csak és kizárólag receptre kapható gyógyszerek segíthetnek, noha szükség van a tüneti kezelésre, illetve az immunrendszer erősítésére is a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Középfülgyulladás

A vírusos eredetű légúti fertőzések egyik legsúlyosabb szövődménye minden kétséget kizáróan a középfülgyulladás, ami főleg gyerekeknél fordul elő gyakrabban – részben a gyengébb immunrendszer és az anatómiai tényezők, részben a folyamatos visszafertőződés miatt.
 
A probléma oka, hogy az orr melléküregeit a füllel összekötő keskeny, csőszerű vezeték, vagyis az úgynevezett fülkürt a gyulladás miatt beszűkül, esetenként teljesen elzáródik, aminek jóvoltából a középfül nem tud szellőzni és gyulladást okozó váladék szaporodik fel benne.
 
Azon túl, hogy a középfülgyulladás leginkább a gyerekeket érinti, valójában a felnőttek körében is gyakran előfordul olyan esetekben, amikor valakinek nagyon legyengült az immunrendszere, vagy elhanyagolta, nem pihente ki megfelelően az őszi megfázást.
 
Erős fájdalommal és hallásromlással is járhat
 
A középfülgyulladás egyik legjellemzőbb tünete a fület érintő erőteljes fájdalom, amit elsődlegesen a gyulladás, valamint az általa előidézett folyadékgyülem hatása idéz elő, miközben az a dobhártya feszülését eredményezi.
 
Általánosságban a középfülgyulladáshoz gyakran társul lázas állapot – de legalább hőemelkedés –, a gyógyulás legfontosabb feltétele pedig, hogy a hallójárat elzáródása mielőbb feloldásra kerülhessen.
 
Ebben hatékony segítséget nyújthat a nyálkahártya duzzanatát csökkentő orrcsepp vagy orrspray, de speciális antibiotikumos kezelésre szintén szükség lehet sokszor, mert a fülben felgyülemlő folyadékban általában a baktériumok idézik elő a gyulladást.
 
A középfülgyulladás gyakran válhat krónikus betegséggé, így ha a fülpanaszok nem enyhülnek, nem múlnak el vagy rendszeresen visszatérnek, akkor elengedhetetlen egy alapos fül-orr-gégészeti kivizsgálás annak érdekében, hogy fény derüljön a probléma valódi okára.

Allergia 

Az allergiát nagyon sokan a tavasz és a nyár betegségének tartják, holott az őszi szezonban is legalább olyan kellemetlen problémákat tud okozni, mint az év bármelyik időszakában, sőt esetenként még kellemetlenebbeket is.
 
Rengetegen fordulnak ugyanis ebben az időszakban fül-orr-gégészetre allergiás tünetek miatt, aminek az oka főként a parlagfű, hiszen allergén virágpora augusztus elejétől egészen október végéig, illetve a legelső fagyok megjelenéséig kimutatható a levegőből.
 
A leghevesebb allergiás reakciókat ezért szeptemberben váltja ki, így gyakori például, hogy folyamatosan vizenyős orrfolyást, állandósuló orrdugulást, a szem kipirosodását és könnyezését, valamint a torok kellemetlen viszkető, kaparó érzését idézi elő.
 
Az allergia tüneteit csak orvosi készítmények enyhíthetik
 
Sajnálatos módon a pollenallergia nem gyógyítható, a betegeknek az esetek többségében együtt kell tudniuk élni ezzel a problémával, amihez a házi praktikák – például légtisztító berendezések – mellett elengedhetetlen az orvosi készítmények alkalmazása.
 
Különösen az olyan akut tünetek, mint például a folyamatos orrfolyás vagy orrdugulás, nagyon jól kezelhetők – bár sokkal inkább csak élhetővé tehetők – a megfelelő orrsprayk alkalmazásával, de antihisztamint tartalmazó gyógyszerek szedésével is.
 
A kifejezetten allergia ellen készült speciális gyógyszereket kizárólag szakorvos írhatja fel, ezek ugyanis jellemzően erősebbek, emiatt pontos adagolásuk betartása sokkal fontosabb, mint a vény nélkül megvásárolható készítményeknek.

Reflux 

Noha nem nevezhető tipikus őszi betegségnek, ellenben a manapság már népbetegségként emlegethető reflux kifejezetten sok kellemetlenséget tud okozni az őszi szezonban, ilyenkor ugyanis a megfigyelések szerint valamiért erősödnek a kapcsolódó tünetek.
 
A refluxbetegséget a gyomorsav vagy a gyomorban keletkező savgőz visszaáramlása idézi elő, ami a nyelőcsőben, a torokban, a garatban, a szájban és a felső légutakban egyaránt rengeteg kellemetlen tüneteket, néha súlyos irritációkat is előidézhet.
 
Emiatt gyakran előfordulhat rekedtség, torokfájás, torokkaparás, krákogás, kellemetlen gombócérzés a torokban, amihez folyamatos orrdugulás is kapcsolódhat, azaz csupa olyan tünetet produkál, ami fül-orr-gégészeti problémára utal.
 
A reflux egy nagyon összetett betegség
 
A tünetek ellenére a reflux pontos diagnózisához nem elegendő fül-orr-gégész szakorvos. A feltáráshoz elengedhetetlen lesz egy gasztroenterológus is, hogy a két szakterületen párhuzamosan indulhassanak vizsgálatok a diagnózisért.
 
Az átmeneti évszakokban, így tavasszal és ősszel a refluxos tünetek jellemzően felerősödnek, így ebben az időszakban többen fordulnak orvoshoz azért, hogy kivizsgáltassák a problémájukat.
 
Mivel a reflux megfelelő odafigyeléssel, így életmóddal, étkezéssel, rendszeres mozgással, kevés stresszel és néhány célzott gyógyszerrel ma már jól élhető betegség, ezért soha ne halogassuk szakorvos felkeresését a kezelés mielőbbi elkezdéséért.
Hívás