Blog
  1. Híreink
  2. 3+1 nyári betegség, amire feltétlenül oda kell figyelniük a nőknek
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. 3+1 nyári betegség, amire feltétlenül oda kell figyelniük a nőknek

3+1 nyári betegség, amire feltétlenül oda kell figyelniük a nőknek

3+1 nyári betegség, amire feltétlenül oda kell figyelniük a nőknek
Bár a nyári időszak sokak számára egyet jelent az önfeledt kikapcsolódással, a tó- és tengerparti nyaralásokkal, a gondtalan pihenést azonban különösen a hölgyek esetén nagyon hamar keresztülhúzhatja egy-egy kellemetlen nőgyógyászati betegség.
 
Az intim fertőzések vagy gyulladások ugyanis a hölgyeket jellemzően nagyobb gyakorisággal érintik, mint a férfiakat, éppen ezért nekik mindig jobban oda kell figyelniük magukra a nagy melegben, egy fesztiválon vagy éppen egy strandolás alkalmával.
 
A nyári időszak nagyon kedvez a hüvelyi fertőzéseknek
 
A melegebb időszakokban ugyanis jelentős problémaforrás a nagy meleg, a folyamatosan nedves, párás közeg, hiszen ez ideális környezetet nyújt a gombák vagy a baktériumok megtelepedéséhez.
 
Itt fontos kiemelni, hogy valakik minden nyáron és szinte folyamatosan küzdenek a problémával, másokat azonban életük során soha vagy csak néha érinti efféle megbetegedés, ami nagyban függ a környezet és a hajlam mellett a páciens állapotától is.
 
A rossz higiénia, a túl gyenge immunrendszer vagy a terhesség például olyan változásokat idézhetnek elő a szervezeten belül, ami sokkal fogékonyabbá teszi az intim tájékot a kórokozók megtelepedésére.
 
Hogy melyek a nyári szezon legáltalánosabb női betegségei, amelyekre mindig nagy figyelmet kell fordítanunk? Aktuális cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze!
 
Probléma esetén mielőbb forduljunk szakorvoshoz
 
Lényeges tudnivaló valamennyi nőgyógyászati betegség, de különösen a fertőzések kapcsán, hogy megjelenésük után elengedhetetlen mielőbb szakorvosi segítséget kérni, mert maguktól vagy a vény nélkül kapható gyógyszerektől többségük nem gyógyul megfelelően.
 
Egy nőgyógyászati szakrendelésen ráadásul többféle vizsgálatot is elvégeznek, odafigyelnek a prevencióra, a komolyabb elváltozások megelőzésére, hiszen egy-egy ártatlannak tűnő fertőzés megfelelő kezelés vagy ellátás nélkül súlyos szövődményeket idézhet elő.
 
Kutatások igazolják például, hogy egy manapság már könnyedén feltárható és gyógyítható humán papillóma vírus – ami hüvelygyulladást okozhat – hosszabb távon akár meddőséget is kiválthat a páciensnél.
 
Ezért soha ne halogassuk fertőzés vagy fertőzésgyanú esetén a nőgyógyászati szakvizsgálatot, hiszen rengeteg későbbi kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.
 

Hüvelygyulladás

 
Amennyiben a nyári nőgyógyászati betegségeket rangsorolnánk, akkor a hüvelygyulladás minden kétséget kizáróan dobogós helyen, méghozzá az élmezőnyben zárna, hiszen nemcsak a legmelegebb időszakban tekinthető a leggyakoribb betegségnek.
 
Az ok, hogy a hüvelynek egy nagyon sajátos baktériumflórája van, amivel kapcsolatban fontos az egyensúly, a megfelelő pH-érték megtartása, hiszen ez a természetes közeg képes megvédeni a szervet a különféle kórokozóktól és fertőzésektől.
 
Amennyiben az itt megtalálható baktériumflóra egyensúlya felborul, akkor annak könnyedén fertőzés, hüvelygyulladás lesz az eredménye. Ehhez sokszor nem szükséges külső kórokozó, a szervezeten belül megtalálható baktériumok elszaporodása is elegendő lehet.
 
Sokan nem is sejtenék, de például a túl sok fertőtlenítőszert tartalmazó uszodai vizek kifejezetten károsak a hüvelyflóra egészségét biztosító bacilusok szempontjából, így akár a már meglévők, akár az új kórokozók bekerülésével is könnyebben kialakulhat fertőzés.
 
Ezen felül hüvelygyulladást okozhat elő fertőzés útján nagyon sok bélbaktérium – például anális együttlétek után jellemző –, de különféle élősködők, gombák – mint amilyen a candida –, sőt vírusok is, amelyek közül a leginkább rettegett a herpesz és a HPV.
 
Kevesen tudják, de a férfiak ivarszerveinek fertőzése – például már egy közönséges prosztatagyulladás is – hozzájárulhat ahhoz, hogy a nőknél óvszeres védekezés nélkül megnövekedjen a gyulladás esélye egyetlen szexuális együttlét után.
 

A hüvelygyulladás tünetei

Az egyik legáltalánosabb és leggyakoribb tünete a hüvelygyulladásnak a megszokottnál sokkal nagyobb mennyiségben jelentkező hüvelyi folyás, ami jellemzően sokkal sűrűbb, kocsonyásabb állagú, sárgásabb megjelenésű és kellemetlenebb szagú.
 
Gyakori továbbá, hogy a gyulladt állapotban az intim testrészek tájékán valamilyen irritáció jelentkezik, így például pirosodás, viszketés vagy kellemetlen égő érzés, amiket súlyosabb esetekben hasgörcsök, a hasi régiót érintő szúrások kísérhetnek.
 

A hüvelygyulladás kezelése

Ma már a hüvelygyulladás kezelése nem okoz különösebb fejtörést egy képzett nőgyógyásznak, de a gyógyulás időtartama nagyban függ attól, hogy a beteg milyen gyorsan fordult orvoshoz, illetve milyen kórokozó idézte elő az állapotot.
 
A legtöbbször elegendőek a szájon át szedhető gyógyszerek, valamint néhány helyileg alkalmazott kenőcs, esetenként hüvelytabletta vagy kúp ahhoz, hogy napokon belül mérséklődjenek a tünetek.
 
Mivel a gyulladást kórokozó idézi elő, mindig érdemes ellenőrizni a partnert is, a gyógyulásig pedig ajánlatos a szexuális együttlétek során óvszert használni, minden más esetben pedig nagy gondot fordítani a megelőzésre.
 
A nyári szezonban például a strandoláskor a gyakori fürdőruha-csere, a tartósan nedves közeg-, más esetben az intim zuhanyok vagy hüvelyöblítők kerülése és a megfelelő higiénia fenntartása a legfontosabb prevenciós eszközök.
 

Chlamydia-fertőzés

Szintén a nyári időszakban a leggyakoribb a hölgyek a körében a chlamydia-fertőzés kialakulása. A problémát egy baktérium okozza, ami képes megbetegíteni, gyulladásba hozni a nemi szerveket és a húgyutakat egyaránt.
 
Különösen azokat veszélyezteti, akik gyakran váltogatják partnereiket, hiszen a kórokozó szexuális úton terjed a leginkább, méghozzá nemcsak hüvelyi közösülés-, hanem orális szex esetén is.
 
Noha kifejezetten gyakori betegség, nagyon sok esetben mégis feltáratlan és kezeletlen marad, ami azért óriási probléma, mert az elhanyagolt chlamydia-fertőzés sajnos meddőséget okozhat, de egy tapasztalt nőgyógyászhoz fordulva hamar felismerhetők a tünetek.
 
Sőt, a gyógyítás is egyszerű, mindössze néhány nap alatt teljesen likvidálható a szervezetből a betegséget előidéző kórokozó, ezért a hosszadalmas, elnyújtott gyógyulási időszaktól és az egyéb kellemetlenségektől sem kell tartanunk.
 

A chlamydia-fertőzés tünetei

A fertőzés kapcsán az egyik legnagyobb problémát az okozza, hogy rendkívül nehéz felismerni, hiszen a betegek többsége vagy egyáltalán nem produkál tüneteket, vagy csak teljesen általános problémák bukkannak fel a kórokozó megtelepedését követően.
 
Jellemző, hogy a nőknek legalább a 80 százaléka tünetmentes, más esetben fájdalmas vizelés, zavarossá váló és erős színű vizelet jelentkezhet, de a hüvelyi folyás is gennyessé válhat, méghozzá megnövekedett mennyiség mellett.
 

A chlamydia-fertőzés kezelése

Az esetek jelentős részében a chlamydia-fertőzés kapcsán az antibiotikumos kezelés teljesen hatékony abban az esetben, ha a páciens időben orvoshoz kerül, és így a kezelés is mielőbb elindul, ezért is lényeges, hogy a beteg mielőbb kivizsgáltassa magát.
 
Mivel a kórokozó oda-vissza fertőzheti a párokat, ezért párkapcsolatban élőknél javasolt a partner kezelése is, hiszen ezáltal egyfajta soha véget nem érő ördögi kör jöhet létre, lévén a fertőzés nem jelent védettséget a baktérium ellen.
 

Húgyúti fertőzések

Szintén egy tipikus nyári betegség a nők esetében a húgyúti fertőzés, aminek többféle típusa ismert, de a legtöbbször a vizekben élősködő kórokozók váltják ki, méghozzá a húgyhólyag érintettségével a középpontban.
 
Nem ritka, hogy a húgyúti fertőzések csak a fürdőzést követően hetekkel alakulnak ki – a legtöbbször azért sokkal előbb –, amiért általában az úgynevezett E. Coli baktérium elszaporodása a felelős.
 
Ez a kórokozó ugyanis képes bejutni az egyébként teljesen steril húgycsőbe, ahol a környezet miatt nagyon hamar szaporodni kezd. A legtöbbször természetes vizekben való fürdőzéssel kapható el, de szexuális együttlét során szintén könnyen terjedhet.
 
Statisztikai alapon a húgyúti fertőzések megjelenésének aránya sokkal magasabb a közösülések miatt, de a nyári időszakban a természetes vizekben való fürdőzésekből kifolyólag emelkedik a számuk.
 

A húgyúti fertőzések tünetei 

A legtöbb nő legalább egyszer megtapasztalja életében, hogy milyen kellemetlen egy húgyúti fertőzés, ami általános felfázásos tüneteket produkál, tehát fájdalmas, görcsös vizelési ingert, amit a legtöbbször egyáltalán nem követ vizeletürítés vagy csak kis mennyiségben.
 
Mindehhez ráadásul kellemetlen, égő és szúró fájdalom társul, súlyosabb fertőzések esetén pedig nem ritka, ha véres vizelet jelentkezik. Elhanyagolt állapotban az ilyen fertőzések eljuthatnak a veséig, amit nagy fájdalmak, láz és gyengeség kísér.
 

A húgyúti fertőzések kezelése 

Hogy a húgyúti fertőzést megfelelően lehessen kezelni, ahhoz elengedhetetlen a páciens vizeletének teljeskörű vizsgálata, amit krónikus panaszok, visszatérő állapotok esetén laboratóriumi vizelettenyésztés kísérhet.
 
Mindez a kórokozó feltárása miatt lényeges, ami elengedhetetlen a kezeléshez. Ehhez a legtöbbször elegendő a megfelelő antibiotikumos kúra alkalmazása, amit fájdalomcsillapítók, nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők és gyógyteák egészíthetnek ki.
 
A kezelés során fontos a bő folyadékbevitel, amivel a vizelet felhígítható, ezzel pedig alaposan csökkenthető a baktériumok koncentrációja, mely hozzájárul a mielőbbi gyógyuláshoz.
 

Herpes genitalis (HSV)

A nyári szezon egyik rettegett vírusos fertőzése a nők körében a HSV, vagy más néven herpes genitalis, ami legelső alkalommal nagyon fájdalmas és látványos jelenség, hiszen hólyagosodó kitüremkedések jelenik meg a nemi szerv környékén.
 
A legnagyobb probléma, hogy a fertőzést követően a vírust nem lehet kiirtani a szervezetből, és bár a hordozó tünetmentes maradhat, ellenben partnereit megfertőzheti és más egyéb kellemetlenségek is jelentkezhetnek hozzá.
 
A nyári szezonban azért jelent nagyobb veszélyt a herpes genitalis, mert az immunrendszer sokszor meggyengülhet – például a napégés miatt –, de gyakoribb a kialvatlanság, illetve a túlzott alkoholfogyasztás, ami szintén kiváló hátteret nyújt egy vírusos fertőzéshez.
 

A herpes genitalis tünetei

A herpesz vírus által megtámadott nemi szerv esetén az első tünet mindig egyfajta diszkomfortérzés, amihez kellemetlen panaszok, bizsergés, viszketés társul, de gyakori a csípőt érintő fájdalom.
 
A legsúlyosabb, de sokkal inkább leglátványosabb tünet, amikor a nemi szerv környékén megjelennek a hólyagok. Ezek nemcsak a külső bőrfelületen, hanem a belső nyálkahártyán (a hüvelyben, a méhnyakon) is jelentkeznek, vörös peremmel rendelkeznek és nagyon fájdalmasak.
 
Jellemzőjük még, hogy gyorsan felszakadnak, és hegesedéssel, fekéllyel gyógyulnak. A fertőzés súlyosságának függvényében a hólyagok megjelenhetnek a végbélnyílás környékén, de a fenékrészen, sőt a combokon egyaránt.
 

A herpes genitalis kezelése

Bár az orvostudomány rengeteget fejlődött az elmúlt években, a herpes genitalis egyike azoknak a vírusos eredetű nőgyógyászati betegségeknek, melyekre még mindig nincs gyógymód, így ha valaki megfertőződött, akkor annak együtt kell élnie vele.
 
Szerencsére azonban csak a tudattal, hiszen a herpesz a legtöbb páciensnél csak a fertőzést követően okoz tüneteket, később az emberek tünetmentes hordozóvá válnak, illetve bizonyos kellemetlenségek már első alkalommal is mérsékelhetők a megfelelő gyógyszerekkel.
 
Hasznos tippek a nyári nőgyógyászati betegségek megelőzése érdekében
 
Noha vannak olyan helyzetek, amikor a tipikusan nyári nőgyógyászati betegségeket egyáltalán nem lehet elkerülni, azonban némi odafigyeléssel és néhány hasznos tanáccsal rengeteget tehetünk azért, hogy a kialakulás valószínűségét mérsékeljük.
 
Strandoláskor tartsunk be néhány alapszabályt
 
Mivel a legtöbb nyári nőgyógyászati betegség a strandoláshoz köthető, ezért lényeges, hogy odafigyeljünk néhány dologra – akár természetes-, akár mesterséges vízben hűsölnénk.
 
Az első és legfontosabb a fürdőruha! Minden csobbanás után ügyeljünk arra, hogy a bugyi ne rajtunk száradjon meg, hiszen a nedves és meleg közeg szó szerint vonzza a kórokozókat, és segíti elterjedésüket, ezért mindig gondoskodjunk száraz váltásról.
 
Ezen felül nagyon sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat, ha saját törölközőt használunk és elkerüljük azokat a vizeket, amelyek túl sekélyek és túl melegek. Ilyen helyeken soha ne üldögéljünk sokáig, mert a kórokozók melegágyáról van szó.
 
Ügyeljünk a hüvely természetes védelmének biztosítására
 
Már fentebb is említettük, hogy a női hüvely egy természetes védelmi rendszerrel, egy önálló bioflórával rendelkezik. Ha az egyensúly felborul, akkor annak rendszerint valamilyen fertőzés lesz az eredménye.
 
Rengetegen ott rontják el, hogy napi szinten többször használnak hüvelyöblítőket vagy mossák át alaposan szappanos vízzel ezt a régiót, amivel óriási kárt okoznak, hiszen azonnal megsemmisül a természetes védvonal, és kiváló táptalaj nyílik a kórokozók számára.
 
A hüvely tisztításának a legjobb és legszerencsésebb módja, ha tiszta vizet vagy valamilyen pH-semleges szert használunk hozzá, de sem szappan, sem tusfürdő, sem illatos törlőkendő nem alkalmas erre a feladatra, mert óriási kárt okozhatunk vele.
 
A biztonságos szex rengeteg kellemetlenségtől megkímélhet minket
 
A nyári időszakban rendszeresen megnövekszik a szexuális úton terjedő betegségek száma, ami a fesztiválok, éjszakába nyúló partik és nyaralások miatt nem meglepő, azonban rengeteget tehetünk érte egy kis odafigyeléssel.
 
Itt és most nyilvánvalóan nem az önmegtartóztatásról van szó – bár az is eredményes –, sokkal inkább az óvszerhasználat fontosságára hívnánk fel a figyelmet, ami rengeteg kórokozót képes távoltartani a szervezetünktől, ezáltal megannyi betegséget megelőzhetünk vele.
Hívás