H2-kilégzés vizsgálat

H2-kilégzés vizsgálat

Kontaminált vékonybél szindróma

Kontaminált vékonybél szindróma esetén a vékonybélben elszaporodnak az egészséges embereknél jellemzően csak a vastagbélben megjelenő bélbaktériumok. Ilyenkor a szénhidrát típusú tápanyagok felszívódásában lépnek fel rendellenességek.

A vékonybélben a baktériumok elszaporodását több tényező okozhatja. Ezek közé sorolhatók az egyes bélszakaszok között kialakuló sipolyok, bizonyos gyógyszerek szedése, korábbi gyomor- és bélműtétek, stressz, endoszkópos beavatkozások, csökkenő emésztőnedv- képződés.

Milyen tünetek léphetnek fel?

A tünetek sokrétűek és meglehetősen kellemetlenek lehetnek. Ilyenek többek között a haspuffadás, hasi feszülés, görcsös hasi fájdalom, fokozott gázképződés, hányinger, hasmenés, székrekedés, valamint ezek váltakozása.

H2 Kilégzés Vizsgálat tünetek

A betegség indirekt módon kimutatható laktulózt tartalmazó tesztoldat fogyasztását követően H2 kilégzési teszt alkalmazásával.A teszt azon az elven alapul, hogy a laktulóz egy olyan szintetikus diszacharid, ami normál viszonyok között csak a vastagbélben, az ott lévő baktériumok által indul erjedésnek, miközben tejsav, ecetsav, metán és hidrogéngáz képződik. Ha a vastagbél baktériumai jelentős mennyiségben kerülnek át a vékonybélbe, akkor a laktulóz emésztése már ebben a bélszakaszban megkezdődik – hidrogéngáz fejlődése mellett. A vizsgálat ennek tényét fogja kimutatni.

Laktóz intolerancia

Laktóz intoleranciáról a tejcukor emésztésének, felszívódásának zavara esetén beszélünk. A laktóz a tejben található diszacharid, amelynek két elemből álló alkotórésze a galaktóz és a szőlőcukor. Azoknál az egyéneknél, akik nem szenvednek laktózérzékenységben, a tejcukor a vékonybél hámsejtjei által termelt laktáz enzim által bomlik le galaktózra és szőlőcukorra. Amennyiben a laktáz enzim gyengült, vagy hiányos működése miatt a lebontás nem történik meg a vékonybélben, úgy a tejcukor a vastagbélbe jutva erjedéses mechanizmussal, szerves savak és hidrogéngáz képződése kíséretében bomlik le, kellemetlen tüneteket okozva.

Szemléltetésképpen érdemes megemlíteni, hogy ilyenkor egy deciliter tej elfogyasztását követően akár három liter gáz is képződhet.

Az ilyen jellegű intoleranciának három típusa különböztethető meg.

1. Veleszületett

Nagyon ritkán fordul elő. Az újszülött már a születését követően nem termel laktáz enzimet, így a tüneteket már az anyatejes táplálás kiváltja.

2. Elsődleges

Elsősorban kamaszkorban, fiatal felnőttkorban jelentkezik, legtöbbször a laktáz enzim termelésének fokozatos csökkenése jellemzi, amit génvizsgálattal is kimutatható genetikai okok idéznek elő.

3. Másodlagos

Szerzett intoleranciáról van szó ebben az esetben, jellemzően vissza is fordítható ez az állapot. A beteg ilyenkor genetikailag képes a laktáz enzim megfelelő mértékű termelésére, azonban ezt valamilyen tényező átmenetileg, vagy tartósan akadályozza. Ilyen akadályozó tényezők lehetnek például különböző gyulladással járó bélbetegségek, bakteriális, vagy parazita okozta bélfertőzések, daganatos betegségek, egyes gyógyszerek okozta mellékhatások.

Milyen tünetek jelentkeznek ilyenkor?

A tejcukor ebben az esetben emésztetlenül, lebontás nélkül halad végig a vékonybélen, s vastagbélben pedig jelentős mennyiségű víz megkötésével híg székletté alakul, miközben jelentős mennyiségű gáz képződik. Ebből a folyamatból adódnak a meglehetősen kellemetlen tünetek, mint a hasmenés, haspuffadás, görcsös hasi fájdalom, hangos bélkorgás, bélgörcsök, székeléskor égető érzés. Ezek a tünetek már a tejcukor tartalmú élelmiszer elfogyasztását követően viszonylag korán, 0,5-2 órán belül jelentkeznek. Amennyiben ezt követően nem fogyasztunk több tejcukor tartalmú ételt, italt, a tünetek 1-2 nap után maguktól elmúlnak.

A H2 kilégzési teszt a laktóz intolerancia kimutatására is alkalmas, a vizsgálatot laktóz tartalmú tesztfolyadék fogyasztása előzi meg. A magyar lakosságnak egyébként nagyságrendileg a 30-40%-a szenved laktóz intoleranciában.

Fruktóz intolerancia

Fruktóz intolerancia, azaz gyümölcscukor-érzékenység esetén szükséges először a kétféle típus megkülönböztetése.

Az egyik az örökletes forma, amely meglehetősen ritka, előfordulási aránya átlagosan 1:30000-hez. Ekkor a fruktóz a bélből még felszívódik, de a májban már hiányzik egy speciális enzim, ami glükózzá alakítaná, a felhalmozódó anyagcsere termékek pedig felelősek lesznek az így kialakuló tünetekért: alacsony vércukorszint fruktóz fogyasztását követően, görcsök, aluszékonyság, hosszú távon pedig vese-, máj- és szellemi károsodás. A tünetek már az anyatejes táplálás megszűnését követően jelentkeznek, ezért a diagnózis már egészen kicsi korban, vértesztekkel, májbiopszia segítségével megszületik.

A másik, jóval gyakoribb és a H2 kilégzési teszthez is kapcsolódó típusa a fruktóz malabszorpció, azaz emésztési, felszívódási zavar. Ennek során a gyümölcscukor a vékonybélben nem bomlik le és nem szívódik fel, hanem a vastagbélbe kerülve az ottani baktériumok révén erjedésnek indul. Az erjedés során olyan gázok és savak keletkeznek, amelyek a hasmenésért, puffadásért, hasi görcsökért felelősek.

A H2 diagnosztikai készülékről

A készülék egy tenyérben is elférő, színes, érintőkijelzős, LCD kijelzős műszer, amelyhez egy úgynevezett csutora van csatlakoztatva a vizsgálat során. Ezen keresztül kell befújni a levegőt a készülékbe kilégzéskor.

H2 Kilégzés Vizsgálat diagnosztika

A vizsgálat 180 percen keresztül tart, körülbelül 20-30 percenként szükséges ismételni a befújást. Természetesen, amennyiben a készüléket többen használják, mindenki számára biztosított a saját, külön csutora a befújáshoz.

Az – informatív, fájdalmatlan – eljárást a szájüreg fertőtlenítő oldattal történő öblögetése, majd egy laktózt, laktulózt, vagy fruktózt tartalmazó tesztfolyadék elfogyasztása előzi meg. Ezt követően méri a készülék a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát, amelyet a kijelzőjén digitális formában meg is jelenít. Az így kapott értékeket és az időközben felmerülő tüneteket együttesen értékelve lehet következtetni a kóros állapot meglétére vagy annak hiányára.

Vizsgálat előtti előkészületek

A vizsgálat előtt az orvos részletes tájékoztatást ad a páciens előzetes teendőiről. Ez többek között azért is fontos, mert szükséges bizonyos diétával kapcsolatos és gyógyszerszedési előírásokat betartani. A tesztet megelőző 12 órában fogat mosni és dohányozni sem lehet. Természetesen minden ilyen jellegű útmutatást egy előzetes szakorvosi konzultáció keretében, írásos formában a páciens rendelkezésére bocsátunk.

Egyéb tudnivalók a vizsgálatról

Azokban az esetekben szükséges lehet a vizsgálat későbbi időpontra történő halasztása, amikor a készülék már az első tesztlevegő befújásakor egy meghatározott értéket mutat. Erről a szakorvos a kapott érték alapján dönt.

Vannak olyan emberek, akiknek a bélflórája metánt, vagy kénhidrogént termelő baktériumokat tartalmaz. Ez azt eredményezheti, hogy a bélben felszabaduló hidrogénből főleg metán vagy kénhidrogén képződik, így a kilélegzett levegő hidrogéntartalma nem növekszik meg. A vizsgálat így álnegatív eredményt is hozhat.

H2-kilégzés vizsgálat magánrendelés árak

H2-kilégzés vizsgálat árak

Gasztroenterológiai szakrendelésünk kizárólag a 16. kerületi társklinikánkon, az Árvai Medical Centerben elérhető. Bejelentkezés a weboldalon vagy telefonon

Konzultációk

 • Konzultáció 35000 Ft
 • Kontroll konzultáció 25000 Ft
 • Receptírás (1 vény) 5000 Ft

Altatások

 • Altatás 54000 Ft
 • Altatás 2 vizsgálat esetén 60000 Ft

Tükrözések

 • Gyomortükrözés (gasztroszkópia) 52000 Ft
 • Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) 72000 Ft
 • Rövid vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia) 45000 Ft

Beavatkozások

 • Szövettani 1 db mintavétel 20000 Ft
 • Szövettan - minden további /db 15000 Ft
 • Endoszkópos eltávolítás elektrokauterrel 1 db polip 25000 Ft
 • Endoszkópos eltávolítás elektrokauterrel 2 db polip 37500 Ft
 • Endoszkópos eltávolítás elektrokauterrel 3 db vagy több polip 50000 Ft

Kiegészítő vizsgálatok

 • H2 kilégzési teszt laktulóz vagy laktóz 23000 Ft
 • Fruktóz kilégzési teszt 23000 Ft
 • H2 kilégzési teszt laktóz és laktulóz 2x180 perc 42000 Ft
 • Helicobacter pylori kilégzési teszt 26000 Ft

Gyomorballon behelyezés

 • Konzultáció 35000 Ft
 • Gyomortükrözés 52000 Ft
 • Altatás 54000 Ft
 • Gyomor ballon behelyezés 6 hónapos 850000 Ft
 • Gyomor ballon behelyezés 12 hónapos 1010000 Ft
 • Kontroll konzultáció 25000 Ft

Gyomorballon kivétel

 • Altatás 54000 Ft
 • Gyomortükrözés 52000 Ft

Teljes gyomorballon szolgáltatás

 • 6 hónapos gyomorballon összesen - behelyezéskor egy összegben rendezve ( Behelyezés altatásban, 6 hónapos ballon és kivétel altatásban ) 1060000 Ft
 • 12 hónapos gyomorballon összesen - behelyezéskor egy összegben rendezve (Behelyezés altatásban, 12 hónapos ballon és kivétel altatásban) 1220000 Ft

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel!

A foglalás lemondása vagy módosítása a kapott időpont előtt több, mint 1 órával ingyenes. Az 1 órán belüli lemondások, vagy meg nem jelenések esetén a kezelések árának 100%-át páciensünk köteles megfizetni.
Összes megtekintése

Az alábbi egészségpénztári kártyákkal fizethet:

Fizetési lehetőségek: készpénz és bankkártya

Időpontfoglalás