Pszichológia

A pszichológia az emberi viselkedéssel, az érzelmi élettel és a különféle mentális folyamatokkal foglalkozó tudományág, mely számos más diszciplínával határos.

Rendelési idő

Rendelési cím

 • Oktogon Medical Center 1 1062 Budapest, Andrássy út 46. 1. em 9/a
Kapcsolatfelvétel Visszahívást kérek Ismertető megtekintése Árak

Ismertető

Pszichológia
bemutatása


A közhiedelemmel ellentétben a pszichológiai ellátást nemcsak azok vehetik igénybe, akik valamilyen mentális problémával küzdenek, hanem azok is, akik egészségesek, de gondjuk van többek között az önismeretükkel, a viselkedésükkel vagy az emberi kapcsolataikkal.
 
Konkrétan a klinikai pszichológia a különféle kapcsolódó kórképek diagnosztikájával és gyógyításával foglalkozik, preventív jellege azonban nem jellemző, a páciensek már kialakult panaszokkal érkeznek szakrendelésre.
 
Általános probléma, hogy az emberek többsége nem képes felismerni, ha pszichológusra van szüksége. Magyarországon még mindig tabutémának számít, ha valakinek mentális betegsége van, holott a tőlünk nyugatabbra fekvő országokban teljesen elfogadott, hogy az emberek rendszeres pszichológiai kezelésre, tanácsadásra járnak.
 

Milyen tünetekkel forduljunk pszichológushoz?


 
A beismerés és felismerés problémája mellett gyakori, hogy az emberek nem tudják, hogy konkrétan hol van az a pont, amikor pszichológus segítségére van szükségük.
 
Ez annak függvényében különösen nagy gond, hogy egy jó pszichológus segít a mentális betegségek állapotromlásának megállításában és visszafordításában egyaránt.
 
Rengetegen azonban nem tudják felismerni a határaikat, mert rossz önismerettel rendelkeznek, olyan környezetben élnek, esetleg más tényezők akadályozzák őket ebben.
 
Általánosságban az alábbi tünetek tartós fennállása esetén mindig haladéktalanul forduljunk pszichológushoz:
 
 • állandó szorongás, mely gyakran pánikbetegséget idéz elő;
 • gyakori pánik, zavarodottság és fóbia (lehet az lámpaláz, kedvetlenség stb.);
 • hangulatingadozás és hangulatzavarok (szélsőségesen hullámzó hangulat, lehangoltság, depresszió);
 • párkapcsolati problémák, gyakori konfliktusok, a libidó elvesztése;
 • szexuális zavarok (ha nem találtak urológiai vagy nőgyógyászati eltéréseket);
 • folyamatos alvásproblémák, kialvatlanság;
 • olyan trauma az életben, melynek a feldolgozása nehézségeket okoz, megváltoztatja a páciens jellemét, hétköznapjait;
 • önértékelési- és identitászavarok;
 • problémák az útkeresésben, az életcélok felkutatásában és az önállósodásban;
 • viselkedést érintő gondok (indulatkezelés);
 • szomatizációs rendellenességek (ha belgyógyászati kivizsgáláson nem találtak elváltozást);
 • gyakori pszichoszomatikus megbetegedések (így táplálkozási zavarok, emésztőrendszeri gondok, reflux, szív- és érrendszeri-, valamint immunológia megbetegedések stb.)
 

Hogyan zajlik egy pszichológiai vizsgálat?


 
A pszichológiai vizsgálatok rendszerint más mederben zajlanak, mint a legtöbb szakág esetében. Az első találkozás minden esetben egy komplex felméréssel indul, melynek az eredményei alapvetően befolyásolják a későbbieket.
 
A pszichológia tudománya ugyanis folyamatos konzultációkat igényel, szükség szerint akár heti rendszerességű kontrollvizsgálatokat ahhoz, hogy a páciens állapotromlása megálljon és mielőbbi javulás lépjen fel.
 
Az első pszichoterápiás interjún jellemzően a probléma feltárása, annak megfogalmazása zajlik, amihez a szakember sok esetben célzott kérdéseket tesz fel, hogy így vezesse rá a pácienst mentális betegségének kiváltó okaira.
 
Az interjú során szóba kerül az érzelmi élet, a munka, a tanulmányok, a társas kapcsolatok, az egészen hétköznapi tevékenységek, de a különféle meghatározó események is, ha pedig szükség van rá, az egész életút átbeszélésére szükség lehet.
 
Mindez nagyon lényeges, hiszen a pszichológus így teljes képet kaphat a vizsgálatra érkező személy mentális állapotáról, amit rendszerint tesztek és különféle vizsgáló eljárások egészítenek ki a személyiség és a lelki állapot alaposabb megismerése érdekében.
 
Ez az alaposság azért nagyon fontos az első konzultáción, mert a pszichológus ezek alapján tud javaslatot tenni a terápiára vonatkozóan. Valakinek már néhány alkalom elegendő lehet, de amennyiben régóta fennálló érzelmi- vagy viselkedési zavarokról vannak szó, ott gyakori, hogy folyamatos kezelésre lesz szükség.
 

Pszichológia magánrendelés árak

Pszichológia árak

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel!

A foglalás lemondása vagy módosítása a kapott időpont előtt több, mint 1 órával ingyenes. Az 1 órán belüli lemondások, vagy meg nem jelenések esetén a kezelések árának 100%-át páciensünk köteles megfizetni.
Összes megtekintése

Az alábbi egészségpénztári kártyákkal fizethet:

Fizetési lehetőségek: készpénz és bankkártya

Hívás