Kiemelt Újdonságaink: Orvos- esztétikai kezelések, illetve beavatkozások

MR vizsgálat


Rendelési idő

  • Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 18:00

Rendelési cím

Kapcsolatfelvétel Visszahívást kérek Ismertető megtekintése Árak

Ismertető

MR vizsgálat
bemutatása

Sürgős MR vizsgálatra van szüksége? Ha egy gyors diagnózishoz vagy a kezelések elindításához elengedhetetlen ez a képalkotó eljárás, keressen minket bizalommal, minden új és meglévő betegünket azonnali időpontfoglalás várja.

Maguk az MR vizsgálatok nem az Oktogon Medical Centernél, hanem testvérklinikánkon, a 1047 Budapest, Baross utca 99-es szám alatt megtalálható Radivert Diagnosztikai Központban zajlanak.

Betegeink azonban call centerünkön keresztül könnyedén foglalhatnak időpontot maguknak hétfőtől-péntekig 08.00 és 18.00 között.

Mit nevezünk MR vizsgálatnak?

Az MR, illetve pontosan MRI az orvostudomány egyik legprecízebb képalkotó eszköze, a Magnetic Resonance Imaging rövidítése, ami szabad fordításban annyit tesz, hogy mágneses rezonancián alapuló képalkotás.

Előnye, hogy használatához nincs szükség káros röntgensugarakra, pusztán mágneses impulzusokra, melyek a szervezetben található víz segítségével képesek kimutatni a legtöbb elváltozást, hiszen valamennyi betegség eltérést idézhet elő a test szöveteiben, illetve a sejtek víztartalmában egyaránt, így könnyedén kimutathatóvá válnak ezzel a módszerrel.

Miután az MR vizsgálat egyesíti a CT és az ultrahang minden előnyös tulajdonságát, ezért jelenleg a legpontosabb radiológiai eljárásnak nevezhető, mely rendkívül fontos mind a pontos diagnózis felállításakor, mind a szükséges kezelési formák meghatározásakor.


Agyalapi mirigy MR (Sella MR) vizsgálat


Rengeteg különféle betegség felmerülésekor válhat szükségessé az agyalapi mirigy MR vizsgálata, amit más néven Sella MR-ként ismerhetünk. Jellemzően az agyalapi mirigy daganatos elváltozásának (az úgynevezett hipofízis mirigydaganatnak) a feltárásakor van rá szükség a legtöbbször, ami kortól és nemtől függetlenül egyaránt gyakori az emberek körében.

Ezen felül az agyalapi mirigy MR segíthet a hipotalamusz valamennyi egyéb elváltozásának a feltárásában is, így például a túl kicsi, esetenként teljes egészében hiányzó elülső lebeny kimutatásában szintén óriási szerepet játszik ez a képalkotó módszer.


Ágyéki gerinc MR vizsgálat


Az ágyékrész elváltozásainak pontos feltárására az ágyéki gerinc MR vizsgálat a legjobb választás. Minden más egyéb képalkotó módszerrel szemben precízebb kép érhető el vele, így pontosan kimutathatók az elváltozás részletei, legyen szó a porckorong betegségeiről vagy a csigolyákat és a gerincvelőt érintő problémákról.

A legtöbb esetben akkor van szükség ágyéki gerinc MR-re, ha olyan elváltozás fennállásáról van szó, ami érinti az ideggyököket is, tehát lényeges a lehető legpontosabb betekintés a szükséges beavatkozás elvégzéséhez.


Belső fül és koponya MR vizsgálat


A belső fül és a koponya MR segítségével sokkal átfogóbb kép kapható a legkülönfélébb fül-orr-gégészeti megbetegedésekről – például a fül keringési zavarairól –, az egyes agyi szövődményekről, valamint a különféle fülbetegségekről egyaránt.
Ezzel az MR vizsgálattal lehet diagnosztizálni a kapcsolódó szervek daganatos elváltozásait, mint amilyen például a hallóideg esetén fellépő tumor. Fontos, hogy a vizsgálat előtt mindig konzultáljunk egy fül-orr-gégész szakorvossal.


Csípő MR vizsgálat


A csípő MR vizsgálat segítségével átfogó és kiemelkedően pontos képet kaphatunk a csípő betegségeiről. Legyen szó fizikai sérülésről, bármilyen degeneratív folyamatról, gyulladásról vagy daganatos elváltozásról, ezzel a módszerrel azonnal feltárható a probléma.

Különösen a tumoros elváltozások esetén a csípő MR rendkívül magas hatékonyságot mutat a hagyományos képalkotó módszerekhez mérten, és bár szükség van szakorvosi konzultációra, a csípő MR azonban szűrővizsgálatként is képes megállni a helyét.


Csípő-keresztcsont (Sacrum) MR vizsgálat


Ha szeretnénk időben feltárni a csípőhöz kapcsolódó legkülönfélébb problémákat, mint amilyen például a csípőízületek gyulladása, a kapcsolódó ödéma vagy az ízületi folyadék megjelenése, akkor ahhoz a csípő keresztcsont MR vizsgálat lesz a jó megoldás.

Ezzel a vizsgálati módszerrel már nagyon korai stádiumban, sugárterhelés nélkül nyílik lehetőség arra, hogy feltárjuk a csípő-keresztcsontot érintő legkisebb eltéréseket is, melyeket még enyhébb kezelésekkel vissza lehet fordítani.


Csontos medence MR vizsgálat


A csontos medence MR vizsgálat egy komplex képalkotó módszer, aminek részeként a teljes medence, illetve a kapcsolódó összes csont, valamint ízület állapota feltárásra kerül, így a keresztcsont, a csípőcsont, az ülőcsont és a szeméremcsont is.

A részletgazdag megoldásnak köszönhetően teljesen komplett képet kapunk arról, hogy a medencecsonton található ízületi gödrök – melyek a combcsont fejét fogadják – milyen állapotban vannak. A módszer különösen hatékony abban az esetben, ha daganatos elváltozás felismerésére van szükség.


Emlő MR vizsgálat


Különösen fontos a hölgyek körében az emlő MR vizsgálat rendszeres, akár megelőző célzatú alkalmazása, hiszen ezzel a módszerrel kivételes pontosságú képet kaphatunk a mellek belső szerkezetéről és esetleges elváltozásairól egyaránt.

Az emlő MR vizsgálat teljesen fájdalom- és kockázatmentes. Különösen fontos a daganatos betegségek feltárásában és kizárásában, hiszen az emlőrák idő előtti felismerése jelentős mértékben javíthatja a gyógyulási esélyeket.


Enterographia MR vizsgálat


A vékonybél vizsgálatának egyik legkomfortosabb, legpontosabb és leginkább megbízhatóbb módszere minden kétséget kizáróan az enterographia MR vizsgálat, amivel a kérdéses szerv legkülönfélébb elváltozásait, valamint a Chron betegséget is könnyedén fel lehet tárni.

Kimutatható továbbá ezzel a módszerrel a vékonybél gyulladása, az ott megjelenő esetleges vérzések, valamint természetesen a daganatos elváltozások is. Mivel nem jár sugárterheléssel és egyéb káros hatással, ez az MR vizsgálat szűrésként és kontrollként egyaránt ideális lehet.


Has és kismedence MR vizsgálat


Amennyiben a has és a kismedence kóros folyamatainak pontos feltárására van szükség, akkor az MR vizsgálat segítségével kimagasló részletgazdagsággal tárható fel valamennyi probléma, a környező régió szerveihez kapcsolódóan.

A has és kismedence MR vizsgálat segít ugyanis a has lágyrészeinek, a májnak, a lépnek, a hasnyálmirigynek, a veséknek és a hasi nyirokcsomóknak a feltárásában, sőt a férfi- és a női ivarszervek, a méh, a petefészek vagy a prosztata vizsgálatához egyaránt nagyon hasznos háttérrel szolgálnak. Fontos, hogy szükség szerint akár egyszerű szűrővizsgálatként is ideális!


Háti gerinc MR vizsgálat


A hagyományos képalkotó vizsgálatokhoz mérten a háti gerinc MR vizsgálat még a CT-hez viszonyítva is sokkal aprólékosabb és részletesebb képet tud biztosítani a gerincoszlop állapotáról, annak esetleges kóros elváltozásairól, a porckorongok betegségeiről.

A módszer jóvoltából egyszerűen kimutathatók a csigolyák közti eltérések, de egyszerűen és precízen megjeleníthetők a degenerációs folyamatok mellett a különféle traumás elváltozások, sőt a csontvelő állapota is. Bár szűrővizsgálatként szintén alkalmazható, de a szakorvosi konzultáció előtte és utána egyaránt javasolt!


Ízületi MR vizsgálat


Az ízületi MR vizsgálat egy speciális diagnosztikai módszer a különféle ízületi problémák feltárása érdekében, amihez direkt erre a célra készült tekercsek kerülnek alkalmazására, így gyakorlatilag az emberi test valamennyi ízülete feltárható a segítségével.

A bokától kezdve, a térdeken át, a könyök és a váll ízületekig bezárólag minden kapcsolódó elváltozást, így betegségeket és gyulladásokat egyaránt lehetőség nyílik időben felismerni, méghozzá lényegesen pontosabb és precízebb formában, mint amire a hagyományos vizsgálatok képesek.


Könyök MR vizsgálat


A könyök ízületei és egyéb részei rengeteg kellemetlen, sőt fájdalmas problémát idézhetnek elő, melyek a könyök MR vizsgálat segítségével pontosan feltárhatók, ezek ismeretében pedig elvégezhetők a szükséges beavatkozások, illetve természetesen a kapcsolódó kezelések egyaránt.

A könyök egy összetett szerv, így rengeteg panaszt okozhatnak a porcok, az ínak és a csonthártyák is, miközben beszélhetünk különféle gyulladásos folyamatokról, valamint fizikai sérülésekről. Ezek kivétel nélkül mind feltárhatók a könyök MR vizsgálat által, méghozzá felesleges sugárterhelés nélkül.


Koponya MR vizsgálat


A koponya MR vizsgálat segítségével lehetőség van arra, hogy sugárterhelés és egyéb káros hatások nélkül lehessen feltárni a legkülönfélébb agyi elváltozásokat, hiszen feltárhatók általa a legkülönfélébb artériák, vénák és agyi képletek egyaránt.

A hagyományos diagnosztikai módszerekhez képest sokkal pontosabb és részletesebb betekintést kaphatunk az MR vizsgálat által a koponya legkisebb elváltozásaiba is, így példának okáért a koponyacsontok esetleges betegségeinek a kimutatása egyaránt megvalósítható a segítségével.


Koponya angiographia MR vizsgálat


Koponya angiographia MR vizsgálatra akkor van szüksége valakinek, ha az agy érrendszerének pontos szerkezetét és állapotát kell felmérni, hiszen ezzel a módszerrel az artériák és a vénák egyaránt makulátlan pontossággal ellenőrizhetők.

Ennek köszönhetően pedig valamennyi kóros folyamat is kimutatható a segítségével úgy, hogy nincs szükség kontrasztanyag adagolására, és még sugárterheléssel sem jár a folyamat, miközben a hagyományos diagnosztikai megoldásokhoz viszonyítva lényegesen pontosabb eredmények érhetők el.


Máj MR vizsgálat


A májbetegségek feltérképezésének az egyik legjobb módja a máj MR vizsgálata. A szervet érintő valamennyi probléma diagnosztizálható a segítségével, de pontosan feltárható az eltérések mértéke és kiterjedése, ezért akár általános szűrővizsgálatként történő alkalmazásra egyaránt alkalmas.

A máj MR vizsgálattal olyan betegségeket lehet könnyedén diagnosztizálni, mint a zsírmáj, a májzsugor, a májkárosodás, de a különféle ciszták és daganatos elváltozások szintén ide sorolhatók. Hatékony, gyors és megbízható módszer, és mivel sugárterheléssel nem jár, ezért kockázatmentes is.


Mellkas MR vizsgálat


Amennyiben a mellkasi szervek állapotának pontos felmérésére van szükség, akkor a mellkas MR vizsgálat segítségével sugárterhelés nélkül lehet feltárni például a szívet, a tüdőt, a tápcsatorna egy jelentős részét, valamint természetesen a nagy erek állapotát is.

A vizsgálat részeként a legtöbb elváltozás kimutatható, így a különféle mellkasfali deformációk, a gyulladásos folyamatok vagy a daganatos elváltozásra utaló nyomok egyaránt gyorsan diagnosztizálhatók, de a kardiológiai betegségek, így a szív alakjának, működésének vagy a kapcsolódó érhálózatnak a vizsgálata szintén megvalósítható ilyen módon.


Multiparametrikus prosztata MR vizsgálat


A prosztata vizsgálata ma már nemcsak a szokásos módon kivitelezhető, hanem fájdalmaktól és kellemetlenségektől mentesen is, méghozzá a multiparametrikus prosztata MR vizsgálat részeként, ami szűrővizsgálatként történő alkalmazás esetén szintén nagyon hasznos segítség lehet.

Sugárterheléssel nem járó képalkotó módszer, ami segít diagnosztizálni és pontosan feltárni a prosztata betegségeit, köztük a prosztatarákot. Gyanús panaszok vagy magas PSA érték esetén a multiparametrikus prosztata MR vizsgálat elvégzése erősen javasolt egy urológus szakorvossal történt konzultáció után.


Nyaki gerinc MR vizsgálat


Az okostelefonok, számítógépek és az ülőmunka világában a nyaki gerinc óriási terhelésnek van kitéve, így gyakori az itt megtalálható csigolyák elváltozása. Ennek a hét csigolyának az állapotát lehet pontosan felmérni a nyaki gerinc MR vizsgálattal, ami rengeteg eltérést képes kimutatni gyorsan és kockázatmentesen. 

A nyaki csigolyák ugyanis rengeteg problémát okozhatnak, hiszen ezek felelnek a fej mozgatásáért, a fej tartásáért, a folyamatban pedig a porckorongok is fontos szerepet játszanak, melyek elkophatnak, bizonyos esetekben sérvet idézhetnek elő. A nyaki gerinc MR vizsgálattal valamennyi probléma, még a csontvelő állapota is feltárható a mielőbbi diagnózis és kezelés érdekében.


Nyaki lágyrész és arckoponya MR vizsgálat


A nyaki lágyrész és arckoponya MR vizsgálat elvégzésére akkor van szükség, ha a fej- és a nyaki terület elváltozásainak megállapításáról van szó, legyen az akár valamilyen szervi betegség, akár fizikai sérülés által kiváltott deformáció.

Ezzel a gyors, fájdalommentes és sugárterhelés nélküli MR vizsgálattal lehetőség van pontosan feltárni a különféle mirigyek, így például a nyálmirigyek, a nyirokcsomók vagy éppen a pajzsmirigy aktuális állapotát és elváltozásait, méghozzá a többi képalkotó módszerhez mérten sokkal precízebb formában.


Térd MR vizsgálat


A térd elváltozásainak feltérképezésére számos módszer kínálkozik, azonban a legbiztonságosabb és legpontosabb alternatíva a térd MR vizsgálata, amivel még sugárterhelés sem éri szervezetünket, ellenben pontos képet kaphatunk a betegség diagnosztizálásához.

A vizsgálattal lehetőség nyílik arra, hogy a térd csontozata, a kapcsolódó porcok, az ízületek, szalagok és ínak állapota egyaránt gyorsan és hatékonyan feltárható legyen. Hasznos diagnosztikai módszer akár tartós probléma áll a háttérben, akár egy sérülésről van szó, melyet a műtéti beavatkozás előtt pontosan fel kell térképeznie az orvosnak.


Orbita (szemüreg) MR vizsgálat


A szemgödör és a szemüreg állapotának és elváltozásainak feltérképezése nehézkes folyamat, azonban az orbita (szemüreg) MR vizsgálat által gyorsan és hatékonyan meg lehet állapítani a kapcsolódó szervek, a szemgolyók mögött elhelyezkedő lágyrészek különféle elváltozásait.

A pontosság és a gyorsaság mellett az MR vizsgálat mellett szól továbbá az is, hogy a diagnosztika nem jár sugárterheléssel, teljesen biztonságos, így kontrollellenőrzéshez egyaránt alkalmazható, hiszen a vizsgálat korlátlan mennyiségben ismételhető.


RadiVert Gentleman MR vizsgálat


Csak Magyarországon évente legalább 1500 férfi hal meg prosztatarák következtében. Ez a szám jelentős mértékben csökkenthető lenne, ha idejekorán felismerésre kerül a probléma. Ezt segíti elő a RadiVert Gentleman MR vizsgálat, mely kifejezetten a prosztata, illetve a hozzá kapcsolódó elváltozások feltárását célozza.

Előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, már nagyon korai állapotban képes kimutatni a sejtszintű elváltozásokat, ezért sokkal hatékonyabb valamennyi vizsgálatnál, a legjobb azonban, hogy teljes egészében érintésmentes módon zajlik, azaz minden kellemetlenség kizárható, amivel egy hagyományos prosztatavizsgálat jár.


RadiVert Lady MR vizsgálat


Évente több mint kétezer nő hal meg Magyarországon mellrák következtében. Rendszeres és alaposabb szűrővizsgálatokkal azonban ezek a számok mérsékelhetők lennének. Ezt a célt szolgálja a RadiVert Lady MR vizsgálat, mely sugárterhelés nélkül, biztonságosan és kimagasló hatásfokkal képes felismerni a daganatos elváltozásokat.

Sőt, már a nagyon korai stádiumban lévő, egészen apró méretű emlődaganatok is kimutathatók az MR vizsgálattal, amire még a hagyományos mammográfiai módszerek sem alkalmasak. Előnye még, hogy a vizsgálat teljesen érintésmentesen, kellemetlenségek nélkül zajlik, így össze sem hasonlítható egy hagyományos szűrővizsgálattal.


Szív MR vizsgálat


Amennyiben a szív állapotának feltárására van szükség, akkor az egyik leggyorsabb, legpontosabb és leghatékonyabb módszer a szív MR vizsgálat lesz. Azon túl, hogy nem jár sugárterheléssel – ezáltal akár gyakran ismételhető –, kiválóan alkalmas arra, hogy a betegek állapotát aprólékosan nyomon lehessen követni.

Rendkívül hatékony módszer, ha a szív mellett az érrendszeri betegségek kiszűrésére is szükség van, pontosságának és részletességének köszönhetően pedig alaposan lerövidíthető vele a szívbetegség felismerésének az időszaka, vagyis a páciensek előbb kaphatnak diagnózist, és előbb indulhat el a tényleges kezelés.

 

MR vizsgálat magánrendelés árak

MR vizsgálat árak

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel!

A foglalás lemondása vagy módosítása a kapott időpont előtt több, mint 1 órával ingyenes. Az 1 órán belüli lemondások, vagy meg nem jelenések esetén a kezelések árának 100%-át páciensünk köteles megfizetni.
Összes megtekintése

Az alábbi egészségpénztári kártyákkal fizethet:

Fizetési lehetőségek: készpénz és bankkártya

Hívás