Fül-orr-gégészet ügyelet minden hétvégén!

MR, MRI, CT

Bizonyos betegségek pontos diagnosztizálásához és kontrolljához elengedhetetlenek az olyan radiológiai vizsgálatok, mint az MR, MRI vagy a CT, melyekre a magyar egészségügyi ellátásban gyakran hetekig kell várniuk a betegeknek.

Bizonyos betegségek esetén (például daganatos megbetegedések) rendkívül fontos lenne, hogy a páciensek vizsgálata mielőbb megtörténjen. Magánklinikánk ebben is segítséget tud nyújtani, hiszen akár várakozási idő nélkülés beutaló nélkül is kezdeményezhet MR, MRI, CT vizsgálatot.

MR, MRI vizsgálat

Az MR, MRI (Magnetic resonance imaging, vagyis képalkotó eljárás) egy mágneses rezonancián alapuló módszer, amely nemcsak megbízhatóan képes feltérképezni az emberi szervezet egészét, hanem mindezt káros hatások nélkül teszi. Az MR, MRI vizsgálat képi formában mutatja meg a szervezet és annak szövetei folyadéktereinek mágneses térben megváltozott viselkedését, rendkívül pontos pillanatnyi képet alkotva mindezekről, mely jelentősége a beteg ellátásában rendkívüli diagnosztikai jelentőséggel bír. A vizsgálat során a pácienseknek egy csőszerű gépbe kell befeküdniük, melyben egy rendkívül erős, általában 0,5-1,5 Tesla erősségű mágnes erőtér segíti elő a képalkotást. Minél erősebb mágnessel dolgozik az adott eszköz, annál jobb minőségű és nagyobb részletességű képet lehet készíteni az emberi szervezetről, ami nagyon fontos a betegségek pontos diagnosztizálásában.

Az MR, MRI vizsgálat során a betegek hanyatt fekve helyezkednek el a gépben, a vizsgálat időtartama mindössze 15-30 perc.. A vizsgálat közben a beteg megnyugtatása végett az orvosok és a nővérek folyamatosan kommunikálnak a gépben fekvő pácienssel, így kérdés vagy probléma esetén azonnal segíteni tudnak. Az MR, MRI vizsgálat nagy előnye, hogy nem rendelkezik káros hatásokkal, ezáltal nincs sugárveszély, mint például egy röntgen esetén. Felhívjuk a figyelmet azonban, hogy MR, MRI vizsgálat a terhesség első három hónapjában (pusztán elővigyázatosságból) nem ajánlott. Egyéb esetben a vizsgálatnak mellékhatásai nem ismertek, kivéve a képalkotáshoz elfogyasztott kontrasztanyag által előidézett esetleges allergiás reakciókat.

CT vizsgálat

A CT (computer tomograf) vizsgálat az egyik legprecízebb képalkotó eljárás, ami a röntgenfelvételhez mérten lényegesen pontosabb és részletesebb képet tud adni bizonyos szervek állapotáról. Az eljárás gyorsan, fájdalommentesen és ambulánsan végezhető vizsgálat. A komputeres tomográfia az emberi szervezet bármelyik részéről képes akár néhány milliméteres szeletekre bontott képet készíteni, ezáltal a legkisebb elváltozások is azonnal kimutathatók vele.

A CT működését erős röntgensugarak biztosítják, melyek keresztülhaladnak a szervezeten, és onnan minden szövetről más frekvencián verődnek vissza, amit a csatlakoztatott számítógép egy szoftver segítségével képes nagy felbontású, nyomtatható képpé alakítani. A vizsgálathoz a pácienseknek hanyatt fekvő, mozdulatlan pozícióba kell helyezkedniük legalább 15-20 percig, illetve addig, amíg a képalkotás el nem készül.

A CT vizsgálat esetében fontos tudni, hogy a vizsgálat minimális sugárterheléssel jár, ami normál esetben az emberi egészségre ártalmatlan, de terhes kismamákon és gyerekeken csak nagyon indokolt esetben alkalmazható. Mellékhatásai nem ismertek, kivéve a pontosabb képalkotáshoz néha elfogyasztott kontrasztanyag által előidézett esetleges allergiás reakciókat.