Míg ugyanis az ételallergia egyfajta immunválasz egy bizonyos étel összetevőjére, addig az ételintolerancia esetén az allergén az emésztőrendszerből vált ki valamilyen reakciót, az ételérzékenység pedig a kettő egyfajta hibridjének tekinthető.
Az Oktogon Medical Centernél elérhető ételintolerancia vizsgálat részeként a betegeket mintegy 206 ételhez kapcsolódó allergénre tudjuk letesztelni.
Okozza tehát a panaszokat valamilyen tejtermék, gabonaféle, gyümölcs, zöldség vagy éppen fűszer, a vizsgálat nagy bizonyossággal képes kimutatni a probléma okozóját.
Az ételintolerancia jellemzői
Az ételintolerancia kifejezetten gyakori betegség a lakosság körében. A legáltalánosabb allergén a tejcukor, amivel szemben az emberek legalább 10 százaléka érzékeny.
A laktóz mellett gyakran okoz ételintoleranciát a gyümölcscukor – vagy más néven fruktóz –, a hisztamin, de a szulfitok és a szalicilátok is. A betegség jellemzője, hogy a tünetek a legtöbbször az emésztőrendszerre, azon belül is a bélcsatornára korlátozódnak.
Emiatt általános panasz a hasfájás, a szélgörcs, a puffadás és a hasmenés. Hogy az ételintolerancia milyen intenzitással jelentkezik, az minden esetben függ a páciens állapotától, valamint az allergén dózisától is.
Előfordulhat, hogy kisebb mennyiség esetén nem jelentkeznek tünetek, így életveszélyes állapotokat az ételintolerancia szinte soha nem idéz elő.
Az ételintolerancia vizsgálatról
Az Oktogon Medical Center által kínált ételintolerancia vizsgálat 206-féle különböző allergénnek a szervezetre gyakorolt hatásait képes kimutatni. A gyorsaság mellett jellemző rá a pontosság, amihez ajánlott az aktív, tüneteket produkáló időszakban végzett tesztelés.
A vizsgálat felnőtteken és gyermekeken egyaránt elvégezhető, miközben semmiféle speciális előkészületet nem igényel, nem kell hozzá koplalni vagy speciális ételeket és italokat fogyasztani ahhoz, hogy megfelelő eredmény szülessen.
Az ételintolerancia vizsgálat eredménye általában 2-4 munkanapon belül elkészül. Maga a folyamat az úgynevezett microarray módszerre épül, aminek részeként az IgG4 immunglobulin kerül ellenőrzésre, mely azoknak az összetevőknek a megkötését szolgálja, amelyek képesek lehetnek kellemetlenségeket, allergiás reakciókat előidézni a szervezeten belül.
A vizsgálat eredményeként a betegek megtudják, hogy milyen összetevőkre allergiások, mit fogyaszthatnak korlátozás nélkül, hetente csak egy-két alkalommal, illetve tájékoztatást kapnak azokról az ételekről is, a melyeket ki kell vezetni az étrendből.
A kapott eredmények kiértékelését követően mindig szükséges egy átfogó dietetikus tanácsadás is annak érdekében, hogy a beteg problémamentesen, illetve egészségesen át tudjon állni egy olyan étrendre, ami teljes egészében kivonja az allergéneket az étrendből, ezáltal pedig a szervezetből is.